Ja siis muidugi on Borat Sagdijev ääretult naljakas.

Ma ei ole muidugi ainus, kes tema tegemisi jälgides põrandal kõveras naerab. Briti koomiku Sacha Baron Coheni (35) loodud tegelaskuju Borat - Kasahstani televisiooni lapselik reporter - on fännid sleppi saanud oma rubriigiga Coheni teise kunstliku tegelaskuju
Ali G endanimelises tele-show's. Neis saatelõikudes istub ta etiketitunnis soliidse õhtulaua taha ja räägib rõõmsalt, kuidas ta abikaasa põllul suure looma pähe maha lasti, kuidas ta oma prostituudist õde jumaldab. Tööintervjuul, vastamisi väärika vanahärraga,  seletab Borat detailselt, kuidas tema varasem töökogemus piirdub loomadelt seemnevedeliku välja pumpamisega.   

"Borat oli minu jaoks armastus esimesest silmapilgust," ütleb Tallinna Kaubamaja direktor Enn Parel, harras Coheni kollektsionäär. "Eriti võlub mind tema äärmuseni viidud poliitiline ebakorrektsus ja võime tekitada sama äärmuslikult piinlikke olukordi. Huumoriklassika, samal pulgal Monty Pythoni ja Kreisiraadio varaste raadiosaadetega. Vahel on mul nii piinlik Borati tegemisi vaadata - meenub näiteks tagumikunuusutamine koos mingite Ameerika new age-tüüpidega -, et pigistan ühe silma kinni; samas on see kõik nii kuratlikult lõbus, et avatud silmast tilguvad naerupisarad."

"Ta on nahaalne, provotseeriv, andekas improviseerija, hulljulge, anarhistlik ja absoluutselt ideoloogiavaba," iseloomustab Borati võlusid režissöör Andres Maimik.

Sel nädalavahetusel esilinastub maailma kinodes täispikk film "Borat - Kultuurialased õppetunnid Ameerikast...". Ka Eestis, kus sel alla 14aastastele keelatud linateosel üpris kobe reklaamikampaania. Eriti sellise kultuskangelase nagu Borat ja filmi, mis on meelelahutusäri slängi kohaselt "nišikas", kohta. Kobarkinos on filmile toimunud juba viis nn sõnalevitusseanssi valitud seltskonnale, et ära hoida kultusfilmidele omast kassa-läbikukkumist.

"Hea ja hästi leviv sõna tänaval on nišifilmide suurimaks trumbiks," ütleb filmikompanii 20th Century Fox esindaja Timo Diener.

Ometi toimub hoogne promo ka meedias. Isetekkeliselt. Ja seda Kasahstani Vabariigi valitsuse toel. Algas see pärast möödunudsügisest MTV Europe auhinnagalat, mida "vale-kasahh" konfereeris. Kasahstan ähvardas tegelase kohtusse kaevata, sest ta on nende riigist ja inimestest alaarenenud ning absoluutselt vale - antisemiitliku, seksistliku, rassistliku, sodomiitliku - pildi maalinud. Uuesti käivitus pretsedentlik PR tänavu sügisel, kui kinodes ja netis alustas keerlemist filmi treiler. Ning vahtu pole klopitud üldsegi kõikesööva tabloidmeedia abil, vaid maailmapressi delikatesspaberil: see oli The Guardian, kus Kasahstani saadik Suurbritannias Erlan Idrissov avaldas Boratit ründava arvamusloo; see oli New York Times, kuhu Kasahstan ostis neli külge riigi tõelise pale tutvustamiseks; president Nurzultan Nasarbajev ostis selgituste tegemiseks eetriaega BBC, Sky Newsi ja mitmetes USA telekanalites .

Cohen ja co on "rünnakutele" vastanud Borati rollist viivukski välja tulemata. Nad on trükkinud vigases inglise keeles pressiteateid ja andnud pressikonverentse, kus Borat teatab, et väited, nagu Kasahstanis koheldaks naisi meestega võrdselt jne, on tülgastav väljamõeldis. Ja et kogu laimukampaania taga on vaenulik Usbekistan ja selle agendid.

Niisiis: filmi teekonnal kinodesse lavastub iseenesest juba teine film. Seda poleks juhtunud, kui telereporter pärinenuks fantaasiariigist, näiteks Molvaaniast.

"Tegelikult võinuks Borat oma ohvriks võtta ükskõik millise endise NLi vabariigi, kas või Eesti. Nagunii oleks usutud, et nii seal asjad ongi. Borat tõi ilmsiks ühe tänapäeva sümptomi - mida väiksemaks muutub maailm, mida rohkem inimesed saavad reisida, internetist infot ammutada ja mida rohkem tekib meediakanaleid, seda ignorantsemaks jääb maailma suhtes keskmine kodanik. Kergeusklikke lolle ei leidu ainult Ameerikas, kuigi seal on Boratil alati kõige parem lõikus olnud," ütleb Maimik.

Kasahstan ei ole ainus, kes koomikut ründab. Borati filmis nähakse ka sillutatud teed seksismile, rassismile ja muudele ilgustele üldisemalt. Tõepoolest, ilma taustsüsteeme tundmata ei pruugi seda huumoripirukat läbi hammustada - ei pruugi mõista, et see ei ole mäng ühte väravasse. Intervjueeritavale kohatuid tõekspidamisi pildudes ja rumalaid küsimusi esitades siseneb poliitiliselt ebakorrektne Borat nende inimeste sisemusse ja paljastab, milline on nende tõeline meelsus. Dokumentalist Michael Moore küsib relvakaupmehelt: "Kas te teate kui palju on siin osariigis alaealisi maha lastud?" Ja saab põikleva vastuse. Dokumentalist Cohen küsib relvakaupmehelt "Kas see püstol tabab kindlasti?" ja "Kas te saate anda mulle karbi kuule, mis mõeldud just juutide tapmiseks?". Ning relvakaupmees läheb õhinal kaasa.

Ning palun kujutage veel ette, millist vaimset - ja nähtavasti ka füüsilist - pingutust see idioodi rolli kehastamine ja rollile igas olukorras truuks jäämine nõuab. Laulda saluunis "Visake juudid kaevu!", ja pealtvaatavad jänkid ei vilista sind välja, vaid laulavad rõkkavalt kaasa. Kusjuures koomik Cohen ei ole mitte lihtsalt juut - ta on ortodoksse kasvatusega perekonnast pärit ja igapäevaselt kõiki religiooni kombeid täitev juut.

"Emotsionaalselt on see väga koormav," ütleb esto-tv-lane Rain Tolk, kes on provokatiivseid dokumentaale filmides end Coheniga sarnaselt rollidesse sundinud. "Ma olin teinekord endaga ikka päris läbi, kuid pidin nädalate viisi natsi mängima, kusjuures kõik pidasidki mind natsiks.

Borati ja Esto-TV Tolgi meetod ei ole vaid lollide küsimuste esitamine, vaid reaalsuse ja fiktsiooni segipaiskamine. Sa ei tohi end reeta, pead olema valmis ohtlikeks ootamatusteks. Cohen on erakordne talent - ta on palju andekam inimestetundja ja improviseerija, kui mina või Ken kunagi olema saame. Muidugi on erinevad mastaabid - Coheni tiimis töötavad juristid, ilmselt ka turvamehed. Selles filmis on palju momente, kus mul jäi suu lahti - ma pole kindel, et julgeksin end taolistesse olukordadesse viia."

Cambridge'i ülikoolist ajaloolase paberid saanud Sacha Baron Cohen, kes valvab oma eraelu väga kiivalt, teenib täna ka märksa ohutumate rollidega. Kriitikud jagasid kiitust tema kõrvalosatäitja sooritusele äs ja meiegi kinodes jooksnud teoses "Ricky Bobby: legendaarne kihutaja" . Tuleval aastal valmivad komöödiad "Curly Oxide and Vic Thrill" - film hassiidi noorukist, kes teeb rokipeeruga bändi - ja "Dinner for Schmucks", kus ta kehastab kedagi väga tuttavat: erakordselt lolli meest, kes külvab igasse kohta, kuhu jõuab, totaalset kaost.

Hollywoodi A-listi vastu võetud Coheni riskantselt koomilised ettevõtmised on varem irvhammastele kinkinud filmi "Ali G Indahouse" (2002), mida võib takkajärgi läbikukkumiseks pidada. Nüüd on meil Borat. Mis edasi? Viie suure filmikompanii võistupakkumise järel on Sacha Baron Cohen sõlminud lepingu, mis sisustab tema pangaarve 522 miljoni krooniga. Kinodesse tuuakse tema kolmas karakter Bruno - Austria gay-TV-ja moereporter, kes ekspluateerib neonatside ja homofoobide seltskonda ning hiilib moeäri telgitagustes. Can't wait.

* häälda "Ua-ua-vii-vaa", üks
Borati mitmetest stampfraasidest.
Väljendab vaimustust.

Seigad Coheni elust

  • Enne komödiandi karjääri töötas Sacha Baron Cohen (sünd 13. oktoober 1971) meesmodellina ja ühes kaablikanalis, kus vastas vaatajate telefonikõnedele.
  • Tudengipõlves oli ta seotud sionistliku noorsooliikumisega Habonim.
  • Cohen väidab, et Borati prototüübiks on üks Lõuna-Venemaal kohatud arst. Meedia on välja koukinud, et Borat on äärmiselt sarnane 40aastase türklase Mahir Cagriga, kelle aastal 1999 üles seatud koduleheküljest sai globaalne internetinali - Boratiga sarnaselt mängis Mahir entusiastlikult ping-pongi, kasutas hüüdlaused "I like sex", "I kiss you!!!" ja soovis naistega tutvuda.
  • Tegelaskuju Borat sündis enne Cohenile läbilöögi toonud karakterit Ali G. Borati esimesed sketšid, mis sisaldasid muu hulgas strippavaid hassiidi juute, lükati tagasi. Leiti, et need on ülemäära solvavad ja vastikud.
  • Borati filmi esimene palgatud lavastaja pani ameti maha pärast stseeni rodeoväljakul, kus Borat laulis USA hümni viisil Kasahstani liba-hümni. Tööst loobunud lavastaja pidas ettevõtmist liiga räigeks ja ohtlikuks.