Vihatakse loojaid, struktuuride ülesehitajaid. Vihatakse kõrgepalgalisi riigiametnikke, kes ülesehitustöö asemel korrumpeeruvat. Vihatakse kapitalismi ja leiutamise sümbolit Ameerikat, kes kaitseb oma huve väljaspool riigipiire. Vihatakse rikkureid, kes olevat oma sissetuleku niikuinii illegaalsel või vähemalt julmal meetodil saanud.

Kui vihata, siis juba kogu tsivilisatsiooni, arengut, inimkonda. Öelge juba Matrixi stiilis “mankind is a disease”.

Kui nii ei mõelda, siis on loojad väärt hoopis imetlust. Hansapank on toonud Eesti inimestele võrratult rohkem kasu, kui selle loojad teenisid iseendale. Me võime vihata 50-miljardi-meest Bill Gatesi, ent Microsofti pakutud toodetega on rikkust loodud kogu maailmas kirjeldamatult suurema numbri ulatuses. Ning suurimad ajud tahavad endiselt töötada väidetavalt lollidest koosnevas USAs, sest seal on neile loodud parim keskkond. Kõige selle tõttu ma respekteerin kõiki neid egomaniakkidest ülbeid psycho’sid, kes meie keskel vehivad 16tunniseid tööpäevi, nädalavahetustel hullumiseni pidutsevad ja Eesti elu uueks loovad. Kalevipoja asemel. Nende igapäevane rutiin on märksa väsitavam ja karmim kui keskmisel 8-tunnise tööpäevaga töölisel või teenistujal. Tarbija olla, isegi vähesuutlik, on halastamatu kapitalistliku konkurentsi tingimustes märksa mõnusam kui ettevõtja.

Hüva – korruptsioon, narkomaania, kuritegevus. Kes neid asju ei vihkaks. Ent mulle meeldivad need võimalused, mis on tänapäeva Eestis loojatele loodud, ja ma aktsepteerin neid ohte, mis kiire arenguga kaasas käivad. Kui me tahame stabiilset rutiini, siis võib tulevik olla nagu Isaac Asimovi ulmeromaanis “Igaviku lõpp”. Inimkonna väljasuremine stagnatsiooni läbi.

Keda peaks üldse vihkama? Kes on sinu sitas saatuses süüdi? Alati on võimalik luua naabrivalve, minna poliitikasse, Eestist emigreeruda, pankade toitmise asemel moodustada sõpradega hoiu-laenuühistu, isegi 2/3 päevast tööle pühendada ja hankida endale kõik need mersud, tibid, joogid, mis neil värdjatel mafiosnikel ja riigiametnikel on. Aga midagi ei tehta, sõimatakse riiki ja loojaid. Netiportaalid peaksid kubisema hoopis ennastvihkavast sõimust teiste süüdistamise asemel.

John F. Kennedyt parafraseerides: ära küsi, mida sinu maa saaks teha sinu heaks: küsi, mida sina saad teha enda heaks.