“Kõik noored ei lähe Eestist ära. Minu jaoks on motiveeriv olla kodus ning tegeleda valdkonnaga, kus näen kasvõi väikestes asjades arengut. Start-up´id loovad aina rohkem töökohti ja toovad Eesti majandusse aina rohkem raha. Ajan Eesti asja! Päriselt!” ütleb Caroline Rute. Ta räägib, et programmi võetakse vähemalt 20 inimest eeltesti alusel. Igaüks saab kuni sõbrapäevani testida, kas temas on potentsiaali ettevõtjaks saada (vt näidisülesannet). Üks osa testist hindab intelligentsust (aga see pole päris klassikaline IQ test), teine iseloomu: oled sa meeldiv ja avatud mõtlemisega inimene või mitte?
TEST: Kas sinus peitub ettevõtja?

Näidisküsimus Startup Founder koolitusprogrammi pääsemise testis: millise kujundi joonest paremal pool peaks paigutama joonest vasakule poole küsimärgi asemele? (õigeid vastuseid on ainult üks.)

Küsimus pärineb testist, mis asub veebis aadressil fi.co/dna

Õige vastus loo lõpus

“Need inimesed saavad olema pigem 30ndates eluaastates,” räägib Rute. "Sest 20selt on keeruline ettevõtjaks hakata: pole veel sellist elukogemust ja tõenäoliselt pole sa leidnud veel ka oma kirge ning probleemi, mis oleks tõeliselt lahendamist väärt mitte ainult rahast motiveerituna.”
Caroline Rute

Rute möönab, et kõik sisseastujad ei pruugi programmi lõpetada, tõenäoliselt ei saa neist ka miljonäre. Aga nii mõnigi viib oma unistuse ellu. Founder Institute koolitus toimus Eestis esmakordselt 2014.aastal. 23 alustajast lõpetas viis. Ühtegi uut skype’i ega transferwise’i ei sündinud, küll aga mõned väiksemad tegijad.

Programmi osalustasu on 500 eurot. Üks naine ja üks tehnoloogiataustaga inimene saavad osaleda tasuta. “See on positiivne diskrimineerimine: programmi looja tahab tehnoloogiasektorisse rohkem naisi,” ütleb Rute.

Programmi käigus loodud ettevõtete osakutest või aktsiatest 3,5 protsenti jaguneb automaatselt kõikide osalejate, mentorite (Eesti startup-valdkonna superstaarid) ja Founder Institute programmi Silicon Valley peakontori vahel - nii on Rute sõnul kõik asjaosalised motiveeritud teineteist aitama, et kõigil läheks hästi. Firmade edu korral võib ka selline mikroosalus olla üsna väärtuslik - eriti siis, kui keegi loob näiteks “uue facebooki”.

Õige vastus: nr 5