Artikkel ilmus esmakordselt 15. oktoobril 2012.

Eelmisel korral oli see orkaan. Kohus oleks pidanud toimuma juba augustis. Vahele tuli moslemite palvekuu.
Ja siis jälle oli see rong, mis tõmbas maha satelliidiühenduse Kuubaga, vanglaga, mida president Obama lubaduste kohaselt ei tohiks enam Guantanamos eksisteerida. Guantanamera peaks olema üks ilus laul, ilma ahelate ja piinamiste kontekstita.
Ja varem taheti Khalid Mohammedi üle tribunali pidada, ent prokurör vöttis ootamatult süüdistused tagasi. Siis jälle nõudis avalikkus, et 9/11 New Yorgi lennukimõrvade väljamõtleja - sest selles Khalidi süüdistatakse - astuks avaliku kriminaalkohtu ette. Kui USA peaprokurör seda korraldama asus, keelas Kongress kohtupidamise ära. Ei suudetavat tagada kohtuistungi turvalisust. (USA pinnal? Isegi mõnes sõjaväeosas mitte? - küsisid demokraadid.)
Aga ei. Täna, 15. oktoobril, peaks toimuma esimesed kinnise sõjatribunali istungid troopilisel Kuuba saarel, USA kontrolli all olevas Guantanamo vanglas. Khalid Mohammed ja tema neli väidetavat kaasosalist. Mehed on üles tunnistanud metsikuid verejanulisi tapaplaane ja tapmisi.

ENNE TABAMIST: FBI avaldas kaks esimest fotot Khalid Mohammedist 2001. aasta 10. oktoobril ehk samal päeval, kui Mohammed lisati FBI 22 tagaotsituima terroristi nimekirja.
PÄRAST TABAMIST: Kolmas foto, tunnistaja, kes esitab asjalikke tõendeid või hulluks läinud pelmeen? (AFP/Scanpix)

Khalid Mohammed on USA võimude käes juba aastast 2003. Teda on üle kuulatud, tehtud lugematuid uputamiskatseid, küllap söödetud üht-teist tabletti ja kasutatud muid jõulisi ülekuulamisviisi. Mille peale kõigi kristlaste hirm on üles tunnistanud kolmkümmend jälki mõrva ja mõrvakatset. Sealhulgas diskoteegi pommitamise Balil ja USA kodaniku Daniel Pearle pea maharaiumise oma käega, juurde veel kontinentidevaheliste lennukite õhkimise plaan ja veel... ja veel... .
Kui viiest kohtualusest viimati kuulda oli, tahtsid nad ainult üht: surra. Tingimusel, et sel lubatakse sündida, lubasid nad süüdistused omaks võtta. Ja sõjaväeprokuröride süüdistustest piisaks, et patused prohveti järgijad kümme korda üles poodaks. Väheste, sõjaväe poolt valitud ajakirjanike ja avalikkuse esindajate silme ees.
Ainult et kui täna algav kohtuprotsess peaks nõnda lõppema, siis kaotab USA õigussüsteem võimaluse saada mingeidki tõendeid sellest, kuidas õigupoolest toimus rahuaja suurim, 3000 inimelu võtnud massimõrv kaugel 2001. aastal.
Kellel oli mõrvast eelteadmine, et teha tehinguid lennukid kindlustanud kindlustusfirmade aktsiatega? Asepresident Dick Cheney väitis, et õudusttoonud rünnak ei saanud toimuda ilma mõne riigi abita. Millise siis? Kindlasti on nende asjaolude tuvastamisega seotud ka see, et Pentagon siiani ei näita videopilte Boeingist, mis majja sisse sõitis, ega ei ole ka keegi näinud väidetavaid lend 93 rususid Pennsylvanias. (Muuseas, tragöödiast vändatud film Flight 93 oli väga aus. Lennuki säilmeid - mootor, tiivaotsad, midagi ju ikka jääb? - ei näidatud. Viibati: seal, metsa taga...)
Ühesõnaga, kui USA sõjaväetribunalil on tõesti käes õige massimõrvade planeerija Khalid Mohammed, ja mitte hulluks piinatud pelmeen, siis peaks alates järgmisest nädalast saama hulga huvitavaid tõendeid. Kuidas ikkagi planeeriti käputäie korraliku lennuoskuseta ja relvastamata saudide ja jeemenlaste poolt selline õelalt geniaalne rünnak. Millega kaasnes USA õhukaitse täielik vaikimine 40 minuti jooksul, mil kaaperdatud lennuk pommina pealinna Washingtoni poole lendas jne.
Näiteks oleks tuhandel "9/11 Truth" liikumise aktivistil soov kuulda, kas terroristid plaanisid ka World Trade Centeri kolmandasse majja, aadressil WTC 7, sisse lennata või kas sinna paigaldati lõhkelaengud. Sest 47-korruseline büroomaja kukkus koos paljude salajaste riigiasutustega tolmuks üksteist aastat tagasi õudsel lennukatastroofide päeval. Ainult et maja ei tabanud ükski lennuk.
Guantanamos jeemenlast Ramzi Binalshibhi kaitsev advokaat Cheryl Bormann ütles France Presse`le : "Kui sellest nüüd saab protsess, kus arutatakse, mis 9/11 juhtus... siis peaks välja tulema tõde ja mitte see, mida Ameerika valitsus on üles keerutanud. Seni oleme kuulnud ainult nende keerutamist."

Breiviku kuritöö oli alles äsja, ja juba on kohus toimunud ning maniakk trellide taga. Khalid Mohammed sattus USA võimude kätte aastal 2003. Siiani pole "kiiret ja erapooletut kohtupidamist" (üks inimõigustest) tema üle toimunud. Paljud arvasid, et need mörtsukad ja värdjad polegi korralikku kohtupidamist väärt - peldiku taga kuul pähe ja kõik. Mullu 21. septembril kirjutas 9/11 hukkunud Mark Bavise pere vihaselt, et "kohtus ei hakata kunagi rääkima tõde sellest, mis viis 9/11 sündmusteni." Nende viha ja pettumust põhjustas asjaolu, et USA kohus ei võtnud arutada MITTE ÜHEGI kannatanu või hukkunu perekonna hagi lennukompaniide, turvafirmade ning hoonete omanike vastu. "Kohtupidamine ei too teie kalleid kadunukesi ellu tagasi," teatas New Yorgi lõunarajooni kohtunik Alvin Hellerstein. "Võtke vastu riiklik kompensatsioon!".
Siiski algab 15. oktoobril kohtulik kuulamine ning, mine tea, ehk ka kohtuprotsess. Kas kuuleme selgeid tõendeid? Kogu maailm ootab.