Hea Jevgeni,

Sinu vastuses on vähe lauseid, millega ma nõus pole. Aga mõte, mille nad kokku moodustavad, seda ma ikkagi ei jaga.

Ka Sinu võrdlus väikelaste toppimismänguga on väga hea. Tegi isegi natuke kadedaks, oleks ise tahtnud selle peale tulla. Üleeilse juhtkirja mõte oligi, et just sotsid on nendel valimistel valinud kolmnurga võitlusliku toppimise auku, mis Tallinnas on ristikulehekujuline.

Ma ei rääkinud mingist erakondade allkirjadega kinnitatud ühisrindest, mille kampaaniarahad on ühises pajas ja sõnum kõigil ühesugune. Ma ei ole Urmas Reinsalu.

Loomulikult ei eelda keegi, et sinistes särkides reformierakondlaste klippi, kus nad sajakesi aasal üles rivistuvad, roniks neile tuge tegema ka teie punasärgid, käsikäes IRLi helesinisärkide ja hunniku pruunsärkidega.

See, kuidas Reformierakond oma kampaaniat teeb, on nende valik. Nagu kirjutad, nad ei looda ei täna ega lähimas tulevikus vene hääli. Ma arvan, nagu Sinagi, et see pole pikas vaates kellelgi kasulik, sealhulgas muidugi ka neile endile.

Näib, et Reformierakond on valinud eestlased, mehed ja vanad inimesed. Tuleb tunnistada, et need valivad Reformierakonda üsna heldelt vastu ka. Teie valik on minu hinnangul olnud muuhulgas (ja võib-olla ennekõike) avatud maailma endastmõistetavaks pidavad noored, kõik rahvusgrupid ja pigem naised. Paljud neist on teid ka vastu märganud. Tulevikku vaadates ehk strateegiliselt on see teie poolt mõistlik.

Aga pole mingit mõtet keerutada: neil valimistel on teie valik olnud Keskerakonda Tallinna eesotsas mitte tõsiselt välja kutsuda. Teisisõnu, mitte tegeleda 12 aasta jooksul üha kasvanud probleemiga Tallinna ja Eesti arengu ees.

Väga tahaks näha, et keegi meie erakondadest kõneleb vene valijaskonnaga ausalt, euroopalikult ja sisuliselt. Muidu jääbki hirmutamine ja ähvardamine, milles jäme ots on Keskerakonna ja Reformierakonna käes.

Te olete, nagu te ise ütlete, ainus erakond peale Keskerakonna, kes suudab kõnetada venekeelseid valijaid. Ja see on kiiduväärt. Aga mida te neile räägite? Kas räägite Keskerakonna pikaajalisest Tallinna valitsemise stiilist? Kas selgitate, miks selline asi linlastele - rahvusest sõltumata - kahjulik on? Kas räägite neile täie jõuga, et auk on ristikulehekujuline?

Oma programmi mitmedas-setmendas punktis vast räägite ka, aga valimiskampaanial ei saa olla mitut fookust. Teie panite oma fookuse teise kohta. Kohta, mis iga teie ostetud reklaami eetrissepääsul paneb rõõmsalt käsi hõõruma ka EKRE juhtkonda, aga see selleks. Ehk siis kokkuvõtvalt: Tallinna jala küljes on rändrahn, teie olete rääkinud aga lumepallist, mida on selle jutu käigus ka omajagu suuremaks veeretatud.

Kogu Eesti ja järgmiste Riigikogu valimiste kontekstis ongi see teie poolt ilmselt mõistlik valik, aga käesolevatel valimistel võttis see suurelt hulgalt valijatelt usu, et valimised võiks midagi muuta.

Neile valimistele ongi sisse ehitatud üks suur ja vastik paradoks. Kui sa päriselt tahad linnavõimu muutust, siis pole muud võimalust, kui teha pärast valimisi koostööd kõigiga. Kui kedagi välistad, näitad, et ei võta Keskerakonna väljavahetamist tõsiselt. Paradoks kulmineerub selles, et võib-olla tuleb säilinud savisaarelikku linnajuhtimist asendada koguni Savisaare enda kätega, kui Tegus Tallinn peaks imekombel üle künnise ronima.

PS. Väga köitev oli ka Sinu kujund, kus võrdlesid EKREt karuputkega. Pole ainult kindel, kas seda nii mõtlesid. Karuputk on meie omamaine täiesti kahjutu taim, isegi söödav, mahlane ja väidetavalt magus. Ohtlikud ja mürgised on väljastpoolt sissetoodud võõrkaruputked. Ma kardan, et selle võrdlusega võisid EKREt isegi rõõmustada. Taas.