"Kahjuks me mäletame kõik seda joovastust, mida tekitas presidendikandidaat Ilves, lubades mitte muutuda kolhoosiesimeeste kombel mõisa vara isiklikku rahakoti kantijaks," rääkis Tarand. "Kahjuks ei pidanud vastu aastatki."

Tarandi sõnul algas Ärma talu "vandenõu" juba varem kui 2012. aastal. "...Ja nüüd ilmneb, et sellega tegelesid väga mitmed riigiametnikud, EAS-i juristid ja mitte Maria Alajõe üksi ja koguni majandusministeerium, võib-olla terve valitsus. Asi on veel laiem, sest see kõik põhineb julgestusteenistuse hinnangul, et ei saa turismitalu pidada. See hinnang sunniti julgestuspolitseile peale."

"Ja nüüd on niimoodi, et kui me võtame selle õukondlikku laristamise laiemalt, siis Ärma talul on juba jälle võetud mingisugused kaks töötajat, sinna on miljoneid sisse pandud riikliku raha ja me kõik oleme ise selles süüdi, nii need kaheksakümmend kultuuritegelast, kui ka mina, võib-olla siin teised stuudios olijad, kes leidsid, et Eesti vajab vahetust presidendi ametisse. Ja me elasime suud vett täis, sellel kõigel juhtuda."

Tarand tegi saates ettepaneku, et ametis olev president Kersti Kaljulaid annaks oma kantseleiülemale korralduse lõpetada väljamakseid Toomas Hendrik Ilvesele. Selle raha eest tehtaks hoopis tasaarveldust.

"Selleks tuleb kulu kokku mitte ainult EASi tühised kakssada tuhat, aga kõik need palgatud teenijaid ja kogu see mõisapidamise värk kuni Maanteeameti poolt sinna tehtud asfaltteeni. Kõik see kokku ja niikaua pensionit ei maksa. Ja kui talle ei meeldi, las läheb kohtusse, et see vana siin oma nägu rohkem ei näitaks."

Tarandi väitel on Ilvese ja tema õukonna tehtu "Eesti riikluse tüve vigastamine" ja "andestamatu kuritegu".

"Maksku tagasi ja on jälle teretulnud."