Artur saab peagi kolmeseks ning on mõistnud, et kolmnurk lihtsalt ei lähe ümmargusest august läbi, tao palju tahad. Paljud Tallinna valimisi kommenteerivad inimesed ei ole seda siiani endale tunnistanud. Mulle on jäänud mulje, et sina oled, mistõttu olin sinu tänast arvamusavaldust lugedes üllatunud.

Kirjutasid, et nendel valimistel pole põhiteemat. Ja väidad, et see peaks olema kõigi erakondade ühisrinne Keskerakonna vastu.

Sotsid, nagu ka kõik teised erakonnad peale Keskerakonna, on nõus, et ühe partei pikaajaline ja korrumpeerunud ainuvõim on halb ning see on vaja pealinnas lõpetada. See oli nii ka neli aastat tagasi. See oli nii ka kaheksa aastat tagasi.

Kuidas seda saavutada? Taaskord ja juba kolmandat korda püütakse luua ülejäänud erakondade ühisrinnet Keskerakonna vastu. Murrame läbi! Lõpuks peab see kolmnurk sinna minema!

Sa tead väga hästi, et Reformierakonna ja Keskerakonna vastandumise tegelik tuum pole kunagi olnud korruptsioon. Kui oleks, kas siis tõesti paneks Reformierakond oma esitšempioniks meie poliitilise korruptsiooni ühe selgema kehastuse Michali?

Ei lähe. Tallinna valimised on eripärased. Kuna ligi poole valijatest moodustavad venekeelsed tallinlased, siis eeldab see erakondadelt otsust, kas räägitakse kõigiga või vaid ühe rahvusrühmaga. Me teame, et paraku – ja tõesti on mul kodanikuna sellest kahju – ei paku lisaks sotsidele ükski erakond venekeelsele tallinlasele alternatiivi. Selle asemel eelistatakse jätkata keelerühmade vastandamise mängu. Keskerakond venelastele, Reformierakond eestlastele.

Sa tead väga hästi, et Reformierakonna ja Keskerakonna vastandumise tegelik tuum pole kunagi olnud korruptsioon. Kui oleks, kas siis tõesti paneks Reformierakond oma esitšempioniks meie poliitilise korruptsiooni ühe selgema kehastuse Michali? Tegelikult on see vastasseis aastaid tuginenud ainult eestlaste ja venelaste vastandamisele. Selle asemel, et tuua turuliberaalselt mõtlevaid venelasi enda poolt hääletama, püüab Reformierakond jätkuvalt mobiliseerida eestlasi venelaste vastu, hirmutades ligi poolt Tallinnast venekeelse hariduse sulgemisega.

Ka seekordsetel valimistel nägi Reformierakond, et ühtegi vene häält nad ei saa, kuid riskivad kaotada eestikeelseid valijaid EKRE-le. Nii otsustati taas kütta üles tavapärast hirmutamise ja rahvuspõhise vastandumise leeki. Prooviti taaskord kolmnurka ümmargusest august läbi suruda. Seega on tegelikult alla andnud Reformierakond.

Ka ei ole ma sinuga nõus, et Tallinna valimiste ainus mõõdupuu on Keskerakond. On tekkinud üks Eesti mõttes veelgi olulisem teema. Neli aastat tagasi seda polnud, kaheksa ja kaksteist aastat tagasi ammugi mitte. Aga täna on ja see on räuskava populismi pealetung. Ning seejuures ei ole see ainult Tallinna küsimus, ikka terve Eesti küsimus. Küsimus ka Hanilas, Viljandis ja Kallastel.

Ei, sotsid pole alla andnud. Ei kampaania alguses ega lõpus. Me tahame, sarnaselt teistele, Keskerakonna ainuvõimu lõpetada. Aga me pole seda valmis tegema iga hinnaga. Mädanenud ja seenetanud puu – nagu Tallinna linnavõimu põhjendatult kirjeldad – kukub pigem varem kui hiljem ise kokku. Aga lahendus ei ole selle asemele karuputke istutamine.

Sotside põhimõttelist seisukohta inimlikel ja ühtaegu põhiseaduslikel väärtustel trampijate suhtes allaandmiseks nimetada on ülekohtune.