Mu õde, heas vormis kolmekümnendates eluaastates kolme lapse ema rääkis oma käigust kodulähedasse apteeki, kust tal oli vaja kreemi osta. Kui ta palus ühelt teenindajalt abi kreemi valimisel, pöördus viimane teise teenindaja poole: "Kuule, üks tädi tahab kreemiga abi." Õde küll naeris seigast jutustades, aga oli uue tiitli peale selgelt üllatunud. Tädiks on meist kahest (ja sedagi vahel harva) ikka mind kutsutud, ja põhjusega - õelastele ma tädi olengi.

Selle tädijutu peale rääkis mu ema, heas vormis viiekümnendates eluaastates kahe lapse ema oma hiljutisest rattasõidust kodulinnas. Metsavaheteel seisnud teismelistest üks ütles teisele, kes ratturile teele ette jäi: "Lase mutt läbi!"

See on tavaline. Naised on mutid, tädid, mammid, eided, tibid, pifid, beibed, moorid, veel kehvemal juhul luuad ja mõrrad. Kui tibi ja beibe on harilikult veel mingil moel "tunnustavad" (intelligentsist sandistamata, aga enamasti noor, kena ja suhteliselt pandav naine), siis tädideks, mammideks ja muttideks kutsutakse tihtipeale ikka neid tüütuid, näägutavaid ja seksika kannika- ja tissikuju kaotanud naisi, kes võiks toas peidus olla ja sealgi pigem tasa püsida. Kusjuures nii ei kutsu naisi mitte ainult mehed, vaid sageli just naised ise. (Tõstke käsi, kes pole nii teinud. Mina paraku olen.)

Üldiselt on aga "tädid" ja "mutid" nii kenasti käibesse läinud, et enamik neid sõnu kasutavaid inimesi ei pane seda isegi tähele.

Üldiselt on aga "tädid" ja "mutid" nii kenasti käibesse läinud, et enamik neid sõnu kasutavaid inimesi ei pane seda isegi tähele. "Mutid" ja "tädid" lipsavad nii kergelt üle huulte, et ei pruugi tegelikult ütleja peas mingit erilist tähendust omada. Need mitte eriti meelitavad sõnad tähistavad lihtsalt naisi, kes mingil teisel päeval oleksid "eided", kolmandal äkki isegi "mammid". Miks mitte aga lihtsalt naised?

Paar päeva tagasi ilmus meelelahutusportaalis Elu24 uudis pealkirjaga "James Bondi naine on tõeline mammi". Jutt käib Pierce Brosnani 53aastasest naisest Keely Shaye Smithist, kes satub alatasa paparatsode tule alla, kuna paistab raagritsikate seas silma täidlasema kehakujuga. Muide, lugu ilmus elu24 sektsioonis "Kurioosum" - kus mujal kirjutada naisest, kes "on oma kunagise vormi minetanud". Oleks endisest modellist "mammi" natuke tublim olnud, pisut rohkem oma mehe moodi, kes on "veel võrdlemisi heas vormis", oleks James Bondi naine natukenegi Bondi väärilisem.

Iga-aastane Maijooks on selles mõttes tore üritus, et toob kokku väga palju väga erinevaid naisi - noori ja vanu, prinke ja pehmemaid, paremas ja halvemas vormis, blonde ja brünette, pirni- ja õunakujuliste tagumikega, suurte ja väikeste rindadega, emasid ja vanaemasid, abielunaisi ja vallalisi. Seal ei mammitata ja mutitata, vähemasti pole see iial kõrva hakanud. Seal on hea olla, ei häbeneta, ei põlastata. See Maijooksu solidaarne ja naisi innustav vaib kuluks ka aasta ülejäänud 364 päeval marjaks ära.