Kuigi Slater ei vajutanud päästikule ise, oli ta välja tulnud originaalse ideega, valinud võttepaiga ja seadistanud kaamera, mistõttu pidas ta fotode autoriõigusi enda omaks. Ta avaldas ainulaadsed pildid oma raamatus "Wildlife Personalities". Varsti selgus, et asjalood õigustega pole siiski nii mustvalged.

PALJU PAHANDUST ÜHEST SELFIEST: Vaidlusalusesse fotoseeriasse kuuluv foto, mille tegemiseks vajutas päästikule tuttmakaak Naruto.

Fotod muutusid veebis viraalseks kui ahvide pildistatud selfie´d, millele autoriõigus ei kehti. 2014. aastal avaldas pildid oma küljel ka Wikipedia, mis teatavasti kasutab visuaalset sisu vaid vaba või õiglase kasutuse alusel. Slateri protestile, et tegelikult kuuluvad fotode õigused talle, vastasid Wikipedia esindajad samuti, et kuna pilte on teinud makaagid ise, ei kuulu autoriõigus fotograafile ega üldse kellelegi.

Lugu läks veelgi totramaks möödunud aasta septembris, kui loomade õiguste eest võitlev mõjukas organisatsioon PETA kaebas David Slateri, tema ettevõtte ja kirjastaja kohtusse. Ühing taotles, et kohus määraks autoriõiguse ahvile ja PETA ahvi esindajaks. Kõik fotode pealt teenitud autoritasud lubas PETA suunata Sulawesi makaakide eluolu parandamiseks.

Sel nädalal teatas aga San Francisco föderaalkohus, et neil pole voli Ameerika Ühendriikide autoriõiguse seadust loomadele laiendada, ehk teisisõnu: makaagid (ega muud loomad) ei oma autoriõigusi.

"See on küsimus kongressile ja presidendile," vahendab NY Times kohtuniku sõnu. "Kui nad leiavad, et ka loomadel peaks olema autoriõigused, on neil seda arvatavasti võimalik põhiseaduse alusel otsustada."

Jääb veel küsimus, kas piltide autoriõigused kuuluvad siis Slaterile või ei. Eksperdid on selles osas eri meelt. Briti seaduste alusel on siiski Slater ahvipiltide õiguste omanik. Fotograafi sõnul kavatseb ta kohtusse kaevata kõik organisatsioonid, kes on pilte tema loata kasutanud. Eriti pettunud olevat ta Wikipedia käitumises, kes jätkuvalt fotosid oma veebis eksponeerib.