Aga see, kuidas RMK - asutus kuulub riigile, on niiöelda meie kõigi asi - asju ajab, on kohati küll jama.

Võtame järjest. Lugu kirjutades suhtlesin mitme RMKga seotud inimesega. Aga mis sai edasi sel hetkel, kui need jutuajamised lõppesid? Mulle helistas Est-For pressiesindaja ja teatas: „Tere Mikk, kuulsin, et sa kirjutad ühte lugu...”.

Tere hommikust, kuskohast saab erafirma pressiesindaja sellist asja kuulda?

Selleks hetkeks olin suhelnud ainult RMK inimestega. Ainuke loogiline järeldus: RMK lekitab infot eraettevõttesse. Mul on ka konkreetne kahtlus, kes võis lekitaja olla (üks RMK nõukogu liige), kes ajakirjaniku kõne järel tegi kohe järgmise kõne Est-Forile, aga jäägu see nimi praegu nimetamata.

Teine näide, mis viitab, et asi pole pelgalt paaris RMK juhtorgani liikmes, vaid probleem on süsteemsesm.

Mina ja ilmselt ka paljud teised ajakirjanikud said eile hommikul pressikutse, kus RMK juhatuse esimees Aigar Kallas ja Est-Fori juhatuse liige andsid ülevaate RMK ja Est-For läbirääkimistest. Iseenesest ei ole ühistes pressikonverentsides midagi imelikku, aga imelik on see, et kõigi tunnuste järgi oli ainult nime poolest tegu ühise pressikonverentsiga. Sisuliselt oli see Est-Fori tehtud üritus: nemad organiseerisid, nemad saatsid pressikutsed, nemad valmistasid ette materjalid, nemad pidasid üritusel korda ja kõige tipuks andis RMK ka oma ruumid nende käsutusse. RMK pressiosakonnal polnud asjaga seost.

Ma ei ütle, et tselluloositehast ei pea tulema. Ma ei ütle, et Est-For on paha. Ma ei ütle, et RMK peaks käituma Est-Foriga nagu vaenlasega. Küll aga ütlen , et RMK peaks jääma superneutraalseks. See peab olema sisuline neutraalsus ja see peab ka niimoodi välja paistma. Kui aga RMKst lekib info Est-Fori, kui Est-For saab lõdva randmega RMK ruumides pressikonverentse pidada ja nipsust ka RMK juhid kohale organiseerida, siis paistab asi välja kehv. See on jama, lõhub RMK usaldust ja paneb tõesti küsima, kas RMK ikka käitub ausalt ja läbipaistvalt. Või sööb kellegi peost?