65aastane maffiaboss „Maarika“

Politsei sisekontroll eskordib kahtlustatavat

Sel nädalal pidas politsei kinni 12 inimest, nendest 11 kahtlustab politsei kuritegelikku jõuku kuulumises, mis tegeles aastaid ebaseaduslike elamislubade, id-kaartide, passide ja teiste dokumentide korraldamisega klientidele, vahendades altkäemakse, võltsides dokumente jne. Episoode pidi olema sadu, ning kogu selle rühmituse loomises ja äritegevuse korraldamises kahtlustatakse üht 65aastast prouat, kelle üks nimi oli Maarika, kuid kel oli mitu isikukoodi-identiteeti. Grupeeringusse kuulus ka 4 politsei- ja piirivalveameti töötajat, kes on samuti vahistatud.

5 kirjanikku ja 5 kunstnikku riigi palgale

Kirjanike Liidu üldkogu

Kultuuriministeerium on välja pakkunud, et riik võtaks kolmeks aastaks palgale loomeinimesed, kes valitaks välja koostöös loomeliitudega. Erinevalt stipendiumitest ja muudest toetustest oleks palgasuhe pikaajalisem ja ei seonduks konkreetse projekti või tulemusega. Rahaliselt on läbi käinud number 830 eurot (bruto), mis peaks olema järgmisest aastast ka riigi kõrgharidusega kultuuritöötaja miinimumpalk, kuid mõistagi võib olla ka loomingulisem: juba on meenutatud, et Pätsi ajal jagati loomeinimestele talukohti. Ja Suurbritannias on pikkade traditsioonidega riikliku luuletaja ametikoht, kelle kuupalk peaks olema eurodes ca 650 (kahjuks ei õnnestunud tuvastada, kas sellest lähevad ka maksud maha), kuid kes täiendavalt saab veel ka aasta peale ca 500 liitrise vaadi sherrit (neto).

Ossinovski ärihuvid sotside kaitse all

SDE üldkogu Pärnus

Kanal 2 saade „Radar“ ja Postimees avaldasid sel nädalal venekeelse kirja, mille Urve Palo oli ettevõtlusministrina saatnud Leedu transpordiministrile. Kirjas, mida pole ministeeriumi dokumendiregistris registreeritud, palub Palo mõistvat suhtumist sotsiaaldemokraatide suurtoetaja ja esimees Jevgeni Ossinovski isa Oleg Ossinovski ettevõtte Skinest Baltija suhtes. Nimelt nõudis Leedu Raudtee Ossinovski firmalt 2,5 miljonit eurot kahjutasu maksmist. Juhtum on tekitanud palju pahameelt ettevõtjate seas, kelle huvide kaitseks pole ministrid olnud valmis selliseid kirju allkirjastama; ning samas ka mõningate ajakirjanike seas, kes arvavad, et ministrid ei peakski selliseid kirju allkirjastama.

Eesti Riigiteataja Ringhääling

Margus Allikmaa

Palju arutelu ajakirjanike seas tekitas sel nädalal ERRi töötajatele saadetud ja sealt ka väljapoole lekkinud juhtkonna memo, kus ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa kutsus üles ignoreerima kanepi pooldajaid. „Kanep on Eestis seadusega keelatud ja ERR-i väärtustest lähtuvalt ei tohiks me aidata kaasa neile, kes moel või teisel ütlevad, et oma tervise rikkumine on mõistlik ja seda tuleks seaduste leevendamisega soodustada,” kirjutas Allikmaa memos, kus viidati R2 saate „Olukorrast riigis“ episoodile, kus oli arutatud kanepi legaliseerimist ja mõlemad saatejuhid seda varianti pooldasid. Memo tulemusena küsisid paljud ERRi ajakirjanikud, kas juhtkond oli memo kirjutamise ajal midagi suitsetanud, ning asusid kiirelt demonstreerima oma suurt sõnavabadust: nii on keskmisest rohkem kanepist rääkivat muusikat hakanud sattuma nii R2 eetrisse, ning kanepi legaliseerimise-teemaline debatt toimub ka näiteks Vikerraadios.

Nädal oli muidugi tihe: kooseluseaduse rakendusaktid läbisid õiguskomisjoni ja jõuavad peatselt suurde saali, IRL algatas seadusemuudatuse, mis seaks piiri Eestisse võetavatele pagulastele, Riigikogu teatas, et tahab Arengufondi likvideerida, ning LHV viis lõpule eduka võlakirjaemissiooni. Palju õnne!