Muuseumilt taheti kätte saada Peet Areni õlimaali “Mare Leet” (1934) ja joonistust “Tütarlapse portree” (1934), Konrad Mäe õlimaale “Maastik tuulikuga” (1915) ja “Veneetsia” (1921/22) ning joonistust “Marie Reisiku portree” (1916), Ado ­Vabbe akvarelli “Maastik” (1910ndad) ja Linda Sõbra skulptuuri “Noormehe pea” (u 1938–44).

2015. aasta talvel otsustaski Harju Maakohus, et Eesti Kunstimuuseum peab James Raukase ja Estonia teatri näitleja Mare Raukase (tuntud kui Mare Leet) pärijale Mare Raukasele kogu üle andma. Eesti Kunstimuuseum tagastaski kõik taotletud teosed. "Mare Raukase advokaadi Ivo Mahhovi sõnul omas kunstikogu Mare Raukasele väga olulist emotsionaalset väärtust," teatas Ekspressile muuseumi esindaja.

Nüüd on üks tagasi antud teostest jõudnud müüki Osta.ee oksjoniportaali. Reklaamlausega "RARITEET Estonia primadonna Mare Leet Raukase kogust" pakutakse ostmiseks Linda Sõbra pronksitud kipsist taiest „Noormehe pea”. Teose algpakkumine on 500 eurot ja lõplik väljaostuhind 650 eurot. Ühtegi pakkumist veel tehtud ei ole.

Ekspressile tedaolevalt müüdi eelmisel oktoobril Haus galeriis ka teine töö samast kogust, Ado Vabbe akvarell "Maastik".