Pankuritele oli see probleem. Nad teadsid, et prügifirma omanikeks on ametlikult tegevjuhtkond ehk Argo Luude, Bruno Tammaru ja Mihkel Õnnis.

LHV oli andnud kolmikule laenu, et nad saaksid prügifirma välja osta.

Aga nüüd sadas pangajuht Erkki Raasukese ja tema kolleegide juurde sisse Sandor Liive ning lajatas letti tuntud advokaadibüroos hoitud paberid, mille kohaselt valitsesid prügifirmat salajased omanikud.

Paberid ütlesid, et kõikidest olulistest otsustest ja arengutest pidi teavitama salaomanikke. Vastav teave tuli saata e-mailidele, mida tarvitasid:

- IRLi ridades Riigikokku kuulunud Anti Tammeoks,

- IRLi kunagine mõjukas liige Toomas Tauts,

- Hoiupanga ja Eesti Raudtee juhatustesse kuulunud Priit Haller.

Haller ütles Ekspressile, et ta ei saa seda lugu kommenteerida, aga Tammeoksa ja Tautsi ta tunneb ja on tõesti neid aegajalt finantsasjades konsulteerinud.

Paberist jooksis läbi ka Hollandi ettevõtte Dommel B.V. nimi. Tol firmal olnud õigus teatava aja möödudes Keskkonnateenused enda kätte saada.

Tammeoks teatas Ekspressile lakooniliselt: „Dommel B.V. on minu kontrolli all olev ettevõte. Mina olen selle omanik ja lõplik kasusaaja.“

Lisaks mainiti pangategelastega peetud jutuajamisetel Reformierakonna üht tuntumat tegelast Rain Rosimannust, kuid tema nime paberites kirjas ei olnud. Rosimannus eitab seoseid selle skeemiga. „Mul ei ole Eesti Keskkonnateenuste või sellega seotud firmade kontrollimisega mingit pistmist,“ teatas ta.

Sandor Liive rääkis LHV pankuritele, et prügifirma ametlikud omanikud ja salaomanikud on omavahel usalduse kaotanud ja tülli läinud.

Salaomanikud tahtsid prügifirma üle võtta. Nad palkasid enda huve esindama Liive. Ta pidi tehingu pealt teenima kümnendiku. Kümme protsenti ongi Liive taks.

Ülevõtmine eeldas panga nõusolekut. LHV ametnikud polnud aga vaimustatud, et neile valetati. Tammeoks on ju kohtu all seoses riiklike toetuste väljapetmisega. Ükski pank ei soovi finantseerida võimalikku kurjategijat.

LHV saanuks laenu tagasi kutsuda.

Tavaliselt lahendatakse selliseid tülisid niiviisi, et ...

Loe pikemalt teisipäeval Eesti Ekspressi veebiväljaandest ja kolmapäeval Eesti Ekspressi uuest lehenumbrist.