Lühike kokkuvõte möödunud teisipäeval juhtunust. FBI esitas neljale NCAA abitreenerile süüdistuse korruptsioonis. Lisaks said ametliku süüdistuse veel kuus inimest. Neist üks oli Adidase globaalne turundusjuht James Gatto, kelle FBI ka vahi alla võttis. Süüdistuse kohaselt maksis Gatto sadu tuhandeid dollareid altkäemaksudena agentidele ja treeneritele, et need tooksid säravamad sporditalendid Adidase brändi alla.
ME OLEME TEIL JÄLIL: Prokurör Joon H. Kim hoiatas pressikonverentsil NCAA petistest asjapulki.

Süüdistuse põhiosa käsitles tõendeid, mis viitasid meeste seotusele skeemiga, kus treenerid võtsid ja maksid altkäemaksu, et suunata keskkoolis või põhikoolis õppivaid andekaid noori sportlasi kindlatesse ülikoolidesse ja hiljem ka ette määratud spordiagendi ning korporatsiooni teenistusse. Selle nimel andsid treenerid noormeeste peredele sageli raha, mis võis pärineda Adidase korporatsiooni suurest taskust. Uurimist juhtiv prokurör Joon H. Kim viitas pressikonverentsil, et skeem on levinud üle USA, mitte üksnes vahele jäänud ülikoolides.

USA väljaanded nuuskisid välja, et üks skeemiga seotud ülikoolitiim on prestiižne Louisville Cardinals, mille peatreener on NCAA legendaarne peatreener Rick Pitino, kellega käisid varemgi kaasas sosinad, mis kõnelesid räpasest mängust talentide värbamisel. Väidetavalt omab FBI tõendeid, et Cardinals maksis andekale noormängijale Brian Bowenile 100 000 dollarit, et ta mängiks ülikoolis just Cardinalsi eest. Veelgi hullemaks muudab olukorra asjaolu, et peatreener Pitino teadis sellest, ehkki valetas, et ei teadnud.
HÄBISTATUD: Särava karjääriga treener Rick Pitino (punases) peab rahaskandaaliga seoses areenilt lahkuma.

Miks see oluline on? NCAAs on karmid reeglid, mis ei luba mängijate raha eest värbamist ega neile palga maksmist õpinguaastate vältel. Seetõttu võrreldakse ülisuurt kasumit teenivat NCAAd (ülikoolikoss on USAs väga populaarne ja märtsis toimuv ülikoolidevaheline turniir tõmbab telerite ette miljoneid vaatajaid) sageli orjapidamisasutustega.

Siiski on hulgaliselt sahinaid, kuidas kolledžid NBAsse suunduvatele talentidele ikkagi salaja raha maksavad. Ja kui ei makstagi, pakutakse teisi lubamatuid hüvesid. Näiteks eelmisel aastal oli seesama Cardinals hädas ühe teise skandaaliga, sest tiimiga seotud töötaja oli vahendanud ja pakkunud Cardinalsi noortele talentidele kinnimakstud eskorttüdrukute ning prostituutide teenuseid.

Tänaseks on Pitino vallandatud, Gatto eemaldatud töölt ja NCAA korvpalliliiga PR-osakonnal käed-jalad tööd täis.

VALETAB NII, ET SILM EI PILGU: Rick Pitino oli valetamises ja sahkerdamises osav meister.
Kibenaljakas tõde on, et enamik NCAA ja NBAga kursis olevaid asjaosalisi kartsid, et NCAA „halvasti hoitud saladus“ peab varem või hiljem niiöelda suure pauguga avalikuks tulema. NCAA kaardimajakeses mängivad agendid, korporatsioonid ja „finantsnõustajad“ suuri rolle ning omavaheline konkurents spordiagentide ja korporatsioonide vahel on meeletu. Kes mängib räpasemalt või rohkem lubatu seaduslikul piiril, saab üldiselt rohkem kliente, kelle pealt tulevikus kasumit teenida.

Siiski uskusid vähesed, et just FBI teeb esimese liigutuse NCAA pettuste avalikustamise osas. FBI esindaja William Sweetney avaldus pani igatahes mitmes räpased treenerid ja agendid toolidel nihelema: „Me teame teie skeeme ja alatuid võtteid. Uuring jätkub, me teeme koostööd oma allikatega (tõenäoliselt NCAAs varem mänginud noormeestega – toim) ja jätkame pettuste avalikustamisega.“

Ekspressile teadaolevalt pole Maik-Kalev Kotsari, Rauno Nurgeri ega Taavi Jurkatamme ülikoolid pettustesse segatud, ehkki ei saa välistada võimalust, et kaudseid seoseid mõne agendi kaudu võib leida. Korvpalluritelt endilt pole mõtet skandaalide kohta küsida, sest NCAA programmis olles kehtivad sportlastele karmid reeglid ja oma arvamuse läbinisti aus avaldamine võib kaasa tuua mängudelt eemaldamise. Lisaks pole Kotsar, Jurkatamm ja Nurger õnneks (või kahjuks) niivõrd ihaldatud talendid, et nad mahhinatsioonidega kokku puutuks.

Küll on mõned NBA-sse jõudnud kõrge profiiliga mängijad nagu Karl-Anthony Towns ja Michael Beasley juba tunnistanud, et süüdistused ja sahinad laiaulatusliku korruptsiooni osas on tõesed. „Te alles kompate esimesi kihte,“ ütles Beasley NCAA uusima skandaali kohta.

Jääme ootama, mis on järgmised korruptsioonikihid, mida FBI avastab.