Meile tutvustati endisesse tselluloositehasesse rajatud kuivkäimla-kompleksi, mis teenindab tuhandet inimest. Junniloputamist siin ei harrastata. Vett on vaja ainult kätepesuks, ja seegi läheb pärast filtreerimist lähedal asuvasse vertikaal-kasvuhoonesse kastmisveeks. Seal siis kasvatatakse aastaringi salatit või õuelilli, ledide valguses.

Kuidas see imeasutus siis toimib?

SIIN VETT EI LASTA: Soomlaste imekäimla.
Toimib nii, et viisteist musta auku läheb põrandast läbi ja põranda peale on istutatud ilusad fajansist potid. Need on tehtud nii, et „number kaks” läheb otse alla ja „number ühe” jaoks on eraldi äravoolukanal.

Idee on selline, et tõsisemat kraami pannakse 50 kilo kaupa komposterisse, mis on ilus, roostevabast metallist ja vilkuvate tuledega aparaat. 24 tundi ja produkt on umbes selline nagu kohvipuru. Seda töödeldakse kohapeal ja väetis on valmis.

Mis uriini puutub, siis teadlased vaatavad, mis mürke nad sealt kätte saavad ja siis pritsitakse see kallis kraam ordapõllule laiali, ja kui vili on koristatud, uuritakse, kas vilja sisse ka mingeid pahasid asju jäi.

Ilmselt ikka jäi?

NAGU PÄRIS: Ainult vee tõmbamise kohta ei ole.
Viljaterades ei olnud praeguste uurimistulemuste järgi enam midagi hullu ees, kuid teadlased kohalikust ülikoolist on ühtepidi skeptilised ja teiselt poolt uudishimulikud. Nemad uurivad uriiniga väetamist pikalt ja põhjalikult.

On selline supertualett ainuke omasugune, või on neid juba mujale ka ehitatud?

Praegu on see Euroopas ainuke. Intriigikoht on siin ka – noored poisid on ebakindlad, nende asetus ühiskonnas on asi, mis süsteemi ära rikub. Nad ei taha käia seina ääres pissuaari ääres, nad lähevad kabiini. Aga seal ei taha nad istuda nagu tüdrukud, vaid lasevad kõik sinna auku, mis on „number kahe” jaoks mõeldud, ja süsteem ei toimi nagu peaks.

Ühskond on süüdi, et ökokemps ei funka?

Jah. Praegune ajastu, mis süstib noormeestesse ebakindlust, võib paisata segamini hea idee, kuidas aineringe toimida võiks.

Kust soomlaste imeasja kohta lähemalt uurida saab?

Esiteks jagavad soomlased oma tarkusi eelseisval Ökomässul 21.-22. septembril Tallinna Kalamajas. Siis tulevad sellest juttu võrokeelsetel peldikutalgutel novembris Haanja Mooska talus ja 5. aprillil Puhta Vee Teemapargis räägitase sellest ka.
KULLAKAMBER KORRUS ALLPOOL: Väärt kraam kogutakse kokku ja sellest saab väetis.