Anu töötas Eesti Kunstimuuseumis 2009. aasta algusest alates. Kutsusin ta muuseumisse Soomest, Retretti kunstikeskuse juhataja ametikohalt, kus ta oli töötanud alates 2002. aastast.

Üheksakümnendate alguses oli ta töötanud Tallinna Kunstihoone intendandina (1991-2002) ning enne seda Eesti Riiklikus Kunstimuuseumis. Anu Liivaku senine professionaalne karjäär oli konkurentsitult parim kui mõtlesime Kumu uue juhi peale ning nii ta tuligi ringiga tagasi oma esimesse töökohta.

Anu Liivakust kujuneski tugev juht, kes väga hästi tajus Kumu kunstimuuseumi rolli kaasaegse kunsti väljal. Kuid muuseumi direktorina, kelle näitusesaalides algas kunsti ekspositsioon 18. sajandist, ei unustanud ta sedagi, et publiku ootused on laiemad, et eesti kunsti ajalugu vajab eksponeerimist ja uurimist. Samuti seda, et Kumu olulisus saab kasvada ainult koos muuseumi rahvusvaheliste suhete ja mainega.

Anu Liivaku professionaalset silma ja otsustusvõimet vajati ka väljaspool muuseumi, ta oli pikka aega Kultuurkapitali kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali esimees, mitmete komisjonide liige. Anu Liivakule omistati Valgetähe IV klassi teenetemärk 2006. aastal.

Suurte teadmistega, rõõmsameelne, sportlik, otsekohese ütlemisviisiga Anu – sellisena jääb ta meelde kolleegide mälestusse.

Sirje Helme

Eesti Kunstimuuseumi peadirektor