Indrek Tarandi kolkimine EKRE miitingul esmaspäeval tõi kohe meelde „vanad head ajad“, kui vastase peksmine poliitilistel kõnekoosolekutel oli suisa igapäevane asi. 85 aastat tagasi peksid üksteist sotsid ja vapsid, nüüd aga sotsid ja EKRE.

Vaps peksis sotsi

Oktoobris 1933 peeti eriti Tallinnas rohkesti kihutuskoosolekuid eelseisva vabadussõjalaste põhiseaduse muutmise kava rahvahääletuse puhuks. Kahe verivaenlase, sotside ja vapside vahel käis neil miitingutel äge sõnasõda, mis ähvardas kergesti üle minna kätega rääkimiseks. Pühapäeval 8. oktoobril aga Vabriku tänaval kino „Skala" ees nii läkski.

Tol hommikul kõnelesid kinos sotsid J. Rukki ja H. Isküll. Samal ajal kinohoone ees tänaval aga jagas üks vaps rahvale kihutuskirjandust. Teiste seas pistis ta vapside lendlehe pihku ka ühele sotside-meelsele mehele. „Viimane ägestus, rebis lendlehe tükkideks ja paiskas mõne kõva sõna saatel lendlehtede laialilaotajale näkku. Kõnnitee kividele langenud lendlehetükkidele astus ta trampides peale,“ kirjeldas ajaleht Maa Hääl.

Hetk hiljem puhkes juba kaklus, sest vihahoos sots ei trampinud üksnes lendlehetükkidel, vaid ka vapsi varvastel. „Pikema jututa virutas lendlehepakiga mees sotsile laksahtava kõrvakiilu. Nüüd segas vahele politseikordnik ja mõlemal poliitilisel kaklejal tuleb vastust anda avaliku rahu rikkumise pärast.“

Sots peksis vapsi

Pärnu rahvamajas korraldasid ametiühingud 1933. aastal esimese mai puhul kontsertmiitingu, kuhu kogunes erakordselt palju osavõtjaid. Sots Undi kõne ajal puhkes saalis aga ootamatult suur paanika. Inimesed hakkasid pühkima silmi ja läkastama. Selgus, et koosolijate sekka oli keegi visanud pisargaasi „pomme“. Inimesed tormasid akende juurde ja ahmisid värsket õhku. Uste lähedal olijad pagesid õue. Äkki köitis kõigi tähelepanu saali ühes nurgas alanud sagimine. Selgus, et sotside võimlemisrühma mehed olid saanud kätte pisargaasi levitaja vabadussõjalase Johan Koiksoni. Sotsid Hendrik Lusik, töölisspordi poksitreener Kuura ja võimlemisrühma kuuluv Teimann hakkasid üheskoos raevukalt vapsist korrarikkujat peksma.

„Koiksoni nägu pekseti üleni veriseks ja jagati talle kehale lugematuid hoope. „Visake aknast alla, visake aknast alla,“ kisendati. Koiksonist rebiti kinni. Mees tõsteti üles ja võib-olla olekski see kavatsus teostatud, kui sel silmapilgul ei oleks kohale jõudnud politsei. See toimetas sotsialist Teimanni ja vabadussõjalase Koiksoni arestimajja,“ kirjeldas juhtunut ajaleht Sõnumed.

Politsei tegi kindlaks, et Pärnu vapsid olid juba koosoleku alguses poetanud saali kaks klaasanumat pisargaasiga, lootes, et rahvas need katki tammub ja nii koosoleku nurjab. Seda aga ei juhtunud ning siis saadeti Koikson asja lõpetama. Mees tegigi seda ja sai selle eest armetult peksa.

Aga vapsid asja nii ei jätnud. Pärast koosoleku lõppu tungisid nad Rüütli tänaval kallale Koiksoni peksnud sots Lusikile. „See pistis jooksma, Vabadussõja mehed järele. Järele tulevad võimlemisrühma mehed taipasid olukorda ja nüüd algas nende poolt klaperjaht kallaletungijatele. Vabadussõjalaste kallaletungi organiseerija pääses restoran „Astoria" esikusse. Temal oleks lood läinud halvasti, kui jälle politsei ei oleks ilmunud päästja inglina viimasel momendil kohale.“

Seega EKRE ja sotside vahelises võitluses on arenguruumi veel küllaga.