Tulistamine toimus Koplis Liinivahe tänaval asuval kinnistul, kuhu Aleksandr oli läinud metalli korjama. Tegemist oli valvealuse objektiga, mida saabusid kontrollima kaks turvameest, kelle pihta avas Aleksandr tule.

Üks turvameestest sai eluohtlikult ja teine raskelt viga, mõlemat tuli haiglas opereerida.

Aleksandril õnnestus Kopli poolsaarelt minema pääseda. Ta saadi kätte 7. juulil Lätis.

Mehega seotud ruumide läbiotsimisel leidis politsei hulgaliselt relvade osasid ja ligi 7700 padrunit. Prokuröri sõnul töötas Aleksandr aastaid tagasi Tallinna vanglas relvurina.

Prokuratuur süüdistab Aleksandrit kahes mõrvakatses. Süüdimõistmisel võib teda oodata pikaajaline vanglakaristus.

„Lask võis toimuda impulsiivselt,” arutles Aleksandri advokaat Vladimir Sadekov eelmisel nädalal Harju maakohtus.

Sadekovi sõnul nägi tema klient „ootamatult kahte isikut, kes teda ründasid. Ta ei jõudnud aru saada, mida ta pidi tegema. Miks ta nii reageeris? Kas ta tahtis tappa neid isikuid? Ja kui ta oleks tahtnud neid tappa, mitte keegi ei oleks tal takistanud veel palju kordi tulistada.”

Sadekovi sõnul on Aleksandr meisterlaskur, kes oskab tulistada väga hästi. Muuhulgas peab advokaat oluliseks selgitada välja, miks tulistas mees endale sündmuse käigus ise kätte.

See aitaks Sadekovi hinnangul selgitada, mis tulistamise ajal kliendi peas toimus. Pädeva hinnangu võiks anda näiteks arst või psühholoog.

Sadekov viitas hiljutisele kohtuprotsessile politsei kiirreageerija Rando üle, keda süüdistati inimese surnuks tulistamises. Seal esines kohtus kaitse tunnistajana Tartu ülikooli kognitiiv- ja õiguspsühholoogia professor Talis Bachmann. Osalt tema analüüsi põhjal mõistis Tallinna ringkonnakohus politseiniku õigeks.

Aleksandrit kahes mõrvakatses süüdistav ringkonnaprokurör Katrin Pärtlas vaidles kohtus eksperdi kaasamisele vastu. Tema sõnul tulistas mees isetehtud relvast, mis ei pruukinud töötada nii laitmatult, nagu tehases valmistatud relv. Samuti võis Aleksandr olla ähmis.

Kohtunik Piret Liivo otsustas, et advokaadi taotlus eksperdi kutsumisest kohtusse kuulub rahuldamisele.