Külalised põrutavad Viljandisse tutvuma sealse pakiautomaatide tootjaga Cleveron, kelle roboteid kasutatakse Ameerikas mitmetes Walmarti poodides. Samuti öeldakse Kadriorus tere president Kersti Kaljulaiule. Teist riiki, kus president nii lahkelt väliskülalisi vastu võtaks, annab kaardilt otsida.

Presidendi kantselei andmetel kuulub Walmarti delegatsiooni kuus inimest. Nende hulgas on kaks kontserni asepresidenti - John Peter Suarez ja Mark Ibbotson.

Suarez vastutab Walmarti kinnisvara, asukohtade valikut, ehitust ja sisseseadet puudutavate küsimuste eest ning kureerib investeeringuid summas 6-8 miljardit dollarit aastas. Ibbotsoni juhtida on kõik, mis
EESTI TOODE: Cleveroni pakiautomaat Walmarti kaupluses.
kätkeb poodide uuendusi, sealhulgas Walmarti poolt juurutatud uusi tehnoloogiaid. USAs Arkansase osariigis, kus asub Walmarti peakontor, pandi möödunud sügisel ühte Walmarti kauplusesse üles esimene Viljandis toodetud pakiautomaat PackRobot. Pärast seda on neid ookeani taga riburadapidi paigaldatud ka teistesse Walmarti poodidesse. Kliendid saavad PackRoboti kaudu poes kiiresti kätte internetist tellitud kaubad, ilma et peaks seisma kassajärjekorras.

Koos Walmarti inimestega külastavad esmaspäeval Kadriorgu Cleveroni asutajad Arno Kütt, Peep Kuld ja Indrek Oolup ning tegevjuht Andres Liinat. Kuld ja Kütt tituleeriti veebruaris Eesti aasta ettevõtjateks ning nad kandideerisid ülemöödunud nädalal Monacos EY World Entrepreneur of the Year 2017 tiitlile.

PackRobot on viiemeetrine torn, nagu Paks Margareeta, mille „ahjuavast“ võtab robot vastu ja väljastab koodi alusel pakke, viies need ise torni sees olevale vabale riiulile. Mida rohkem pakke ühele ruutmeetrile paigutada, seda madalam on paki hoiustamise hind. PackRobot mahutab kuni 500 pakki.

Cleveronil on koostöölepe USA suurkontserniga Bell & Howell, kelle klientide seas on peaaegu kõik Põhja-Ameerika suured posti- ja kullerfirmad. Kokku on lepitud eesmärk müüa Põhja-Ameerikas 15 000 pakirobotit, mille hind algab 50 000 eurost.

Cleveroni pakiautomaate ja pakiroboteid kasutatakse lisaks USAle veel Eestis, Soomes, Venemaal, Norras, Hispaanias, Ungaris, Bulgaarias ja Brasiilias.

Walmart on maailma suurima käibega jaekaubandusettevõte, millel on üle 11 000 kaupluse ja rohkem kui kaks miljonit töötajat. Eesti ja Walmart on mõõtmetelt nagu chihuahua ja bernhardiin: jaehiiglase aastakäive ületab Eesti riigieelarvet ja sisemajanduse kogutoodangut mitmekümnekordselt.