Ekspress meenutab, et Reformierakond on juba varem silma jäänud Eesti riigi ja partei rahakottide segiajamisega. 2012. aastal võttis Reform harjunud käeliigutusega riigi raha, et “paljudest headest inimestest” portreefilmi teha. Inimesed 2012. aasta filmis "Tuntud ja tundmatu Eestimaa" olid loomulikult suures osas reformierakondlased (tookord ka Kristiina Ojuland!). Toonane kultuuriminister Lang selles erilist probleemi ei näinud.

Artikkel ilmus esmakordselt 13.detsembril 2012.

Austatud Reformierakonna juhatuse liige Rein Lang, kaitsesite esmaspäeval nii vahvalt oma erakonnakaaslaste õigust toppida oma üllaid nägusid maksumaksja raha eest valminud filmi Eesti inimestest. Olete vist otsustanud kaasa minna broilerite “salga kõike!” liikumisega? Teesklesite, nagu ei mõistaks, kus lõpeb propaganda ja algab varguse õigustamine. “Tra, sellist ila pean ma kuulama...” – need Teie kuulsad sõnad meenusid, kui kuulasime Teie keerutamist Riigikogus.

Teie arust siis integratsiooni ja migratsiooni sihtasutus Meie Inimesed ongi loodud reformierakondlaste kenade nägude propageerimiseks. Keit Pentus-Rosimannus, Kristiina Ojuland, Andrei Korobeinik, Mati Raidma ja teised, projektis “Tuntud ja tundmatu Eestimaa” (2012)18 esinejast koguni 8, luiskasid, et ei saanud arugi, et neist filmi tehti. Juhatuse esimees, reformar Tatjana Muravjova käsutas filmi tegemiseks kulunud 77 130 eurot. Riigikogus mainisite, et “härra Smirnovi meediatoodetes” võiksid ju kenasti rahva raha eest esineda ka teiste parteide filmidiivad, näiteks pr Heljo Pikhof.

Tõepoolest, härra kultuuriminister, niisugune võikski olla avaliku raha kasutamise eetiline alus! Juba siis, kui teie erakonnakaaslane Urmas Paet sai enda mõju alla Nõmme Lehe, ei jäänud nõmmekad üheski numbris ilma Urmase fotota, küll puid istutamas, küll vanamemmesid aitamas. Üldiselt on teie erakond ju täiesti haldusvõimeline. Miks teete sellist jama?

Neid printsiipe, mida esmaspäeval Riigikogus kaitsesite, viib juba edukalt ellu Keskerakonna Tallinna TV, mille peatoimetaja vabal ajal postitab Delfile kommentaari “mine p...sse, THI!” (see on fakt). Kas tahate mängida teist Keskerakonda?

Aga võib-olla tõesti? Miks ka mitte? Kui kord juba avaneb võimalus meediapinna kasutamiseks, siis täidame selle “omade jopedega”?

Mõtlesime ka meie Ekspressis – mida me passime? Lehepind on käes. Aga palun, härrad enesekiituserakondadest. Siin meie Tundmatu ja Tuntud Ekspressi projekti ankrunäod. Maksumaksjale täitsa tasuta!

PS Möödanikku on vajunud aeg, mil Tallinna linnapea Tõnis Palts keelas linnaosalehtedes linnaosajuhtide edvistamise. Res Publica kadus võimult ning Kesk ja Reform taastasid Võimurite Kaunite Nägude traditsiooni.

Härra kultuuriminister! Kuulasime teie avaldust raadiosaates “Vanamehed kolmandalt” selle kohta, et kui Rahvusringhäälingut kohe korrastama ei asuta, sätib end seal sisse vaenuliku eriteenistuse agent. See pani meid mõtlema. Kas vaenulik eriteenistus ehk ei või tegutseda ka Kultuuriministeeriumis? Miks muidu nii vaevaliselt tõstetakse rahvuskultuuri rahastamist, samas kui teiste ministeeriumide eelarved kasvavad kenasti? Järsku tegeleksite hoopis selle riikliku asjaga.

Kokku kuivanud

Kultuuriministeeriumi osa riigieelarves, aasta osakaal
2006 - 3,16%
2007 - 3,12%
2008 - 2,94%
2009 - 2,70%
2010 - 2,61%
2011 - 2,51%
2012 - 2,35%
2013 - 2,02%

Allikas: Rahandusministeerium