Gary Brooker viibis Eestis vähem kui ühe ööpäeva. Sellest ajast 3 tundi pühendas superstaar "Eesti Ekspressile". Meie intervjuu algas Gary Brookerile päikesekreemi ostmisega ja lõppes Londoni lennukile minekuga.

Uurinud Vanalinna kalapoes Arraku maale ja Lenini portreedega kitši antiigiäris, meenus talle, et lubatud oli ka intervjuu. Raekoja plats olnuks sobiv koht. Staari soov on ajakirjanikule käsuks, ehkki Raekoja plats polnud teatud põhjusel esmaspäeva hommikul parim koht vestluseks.

Gary Brooker: "Mis siin toimub?"

"Eesti Ekspress": "Tegemist on hr Weizsäckeri viisidiga".

GB: "Kes ta on?"

EE: "Sakslane."

GB: "Rockmuusik ta pole. Mina teda ei tunne." Gary silmad naersid. Silmade kohta märkis Peeter Volkonski: "Need on geeniuse silmad."

Püüdnud kinni tuulest viidud EE küsimused superstaarile, algas meie intervjuu.

Mida mäletate oma sünnist?

Sünnihetke ma ei fikseerinud. Esimene mälupilt on konn. Istusin tekil ja silmitsesin konna. Olin 9 kuud vana.

Kokkupuude muusikaga sai alguse kooli ajal?

Tõepoolest, minu isa oli muusik. Mängides kitarri, klaverit ja trom¬booni, oli ta orkestri hing. Kahjuks suri ta siis, kui olin 11.

Kas isa oli Teie esimene klaveriõpetaja?

Tema mitte. Aga mind pandi klaveritundides käima juba 5aasta-selt. Neli aastat pidasin vastu klassikalisele klaverimängule. 9aastaselt loobusin. Pärast isa surma alustasin uuesti.

Miks siis?

Isa bändi bassimängija julgustas mind. Ta äratas taas mu huvi muusika vastu ja ühtlasi maksis klaveriõpetajale tundide eest.

Jätkuvalt klassikaline klaverimäng?

Mõistes mu kiindumust popmuusika vastu, lülitas mu õpetaja tundidesse üha rohkem moodsaid meloodiaid. Tollal oli üks mu lemmikuid Elvis Presley. 12aastaselt moodustasime sõpradega koolibändi. Mina jäin klaveri taha.

Teil on küllaltki isiklik suhe Bachiga.

Sest ta on suurepärane! Tema melanhoolia, mis on nii otseselt matemaatikaga seotud, on. ju midagi erakordset. Mitte ainult mina, aga ka teised muusikud armastavad Bachi tsiteerida.

Kust tuli nimi "Procol Harum"?

See oli 26 aastat tagasi, kui istusime ühe bändiliikme juures ja kuulasime äsja valmis saanud lugu. Tolles majas pesitses tõupuhas kass, keda ikka Timmyks või Ruffiks kutsuti, kuid kelle passis seisis tegelik nimi Procol Harum.

Õnnelikum aeg Teie elus?

Siis, kui tuli välja meie esimene LP, 1967. aastal. "A Whiter Shade of Pale" võeti väga heatahtlikult vastu. Me kõik olime väga õnnelikud.

Olete erinevatel lavadel laulnud sadu kordi oma "Kahvatu valgemat varjundit" või "Grand Hotelli". Kuivõrd õnnestub iga kord esitada lugu selliselt, et kuulajal jääb mulje "Just nüüd ja praegu sünnib see just minu jaoks"?

Keith Reidi luule on nii poeetiline ja rikas, et seda on alati võimalus uues olukorras uutmoodi tõlgendada. "Salty Dogi" pühapäeva õhtul Lauluväljakul lauldes mõt¬lesin eestlastele. Mina püüdsin teile sisendada mõtet: eestlased peavad ellu jääma. Te olete kuhjaga ära teeninud parema elu.

Kas Eesti publik võttis Teie meelest sõnumi vastu?

Ma sain laval kulutatud hingejõu kuulajailt tagasi 110%liselt.

Nii et Eestisse tulek polnud tülikas hõbepulmapeo katkestamine?

Vastupidi, laupäeval arutasid 250 külalist elavalt mu eelseisvat esinemist Tallinnas. Te ei aimagi, kui palju teist teatakse.

Kes on Teie abikaasa?

Ta on šveitslanna. Tema nimi on Françoise.

Ja Teie kodune keel on seega...

Nii prantsuse kui ka inglise keel.

Kuidas Te tutvusite?

Françoise oli tulnud Šveitsist Suurbritanniasse inglise keelt õppima. Kui Eesti poleks olnud venelaste poolt okupeeritud, oleks paljud eestlannadki inglise kodudesse keelt õppima ja lapsi hoidma tulnud... Kohtusime ühel peol, mille korraldas perekond, kus Françoise koduabiliseks oli.

Teie abikaasa praegune amet on...

Gary Brookeri naine, kelle ülesandeks on sundida mind jätkuvalt klaveri taha istuma. Pealegi on ta "Procol Harumi" suur fänn.

Miks Te oma naist Tallinnasse kaasa ei võtnud?

Keegi peab ju koju peo tagajärgi likvideerima jääma.

Kui suur on Teie kodu?

Ma olen olnud viimased aastakümned maamees. Mu mõis on 10 hektarit.

Millega tegeleb maamees Brooker?

Piisonite kasvatamisega.

Hea nali!

Jumala tõsi!

Armastate siis suuri loomi?

Pigem väikseid. Nagu kalu ja delfiine. Issand, kui arukad delfiinid näeksid, kuidas me mõttetult linnatänavatel sagime, küll nad saaksid hea kõhutäie naerda.

Loomaaias ikka käite?

Pigem vihkan kui armastan loomaaeda. Kui loomaaiad paar sajandit tagasi tekkisid, oli neil Euroopas kahtlemata valgustuslik tähendus. Täna võiks inimene omal käel loodusesse sõita.

Te käite kalal. Millal kalad Teie ellu tekkisid?

Siis, kui "Procol Harum" 1977. aastal laiali läks. Siis tekkis ühtäkki palju aega.

Mida olete selle 15 aasta vältel üldse teinud?

Saanud lähedaseks Eric Claptoniga ja andnud välja mitmeid sooloplaate. Püüdnud korraldada palju heategevuslikke kontserte.

Usute, et headus võidab kurjuse?

Mina olen veendunud, et muusika teeb inimesed paremaks. Seda usku ei saa minult võtta.

Piibusuitsetamise ja kalalkäimise põhjal arvan, et olete kannatlik inimene.

Mine tea...

Mõned arvavad, et geeniuse kohta olete liiga tavaline - ei skandaalitse, ei paista silma ekstravagantsustega.

Mis geenius mina olen - Ray Charles, vaat tema küll.

Olete temaga kohtunud?

Kaks korda. Esimest korda, kui olin 17aastane poiss. See, et TEMA mind puudutas ja mulle kõike head soovis, oli kui Jumala puudutus. Teine kord, mõned aastad tagasi, oli ta juba minu nime kuulnud. See on minule igatahes tähtis.

Kas ka Eestis käigul on mingi tähtsus?

Teate, teie Arvo Pärt on kaasaegsest muusikast minu lemmikhelilooja. Seda, et ta on eestlane, sain ma teada alles Tallinnas. Sellel on suur tähendus.

Kuidas Te suhtute natsionalismi?

Kuigi ma olen inglane, saan ma aru šotlastest, kes kritseldavad majaseintele: "Inglased, kerige koju!" Seda nimetatakse rahvuse mäluks. Ma mõistan ka eestlasi ja eestlaste tundeid venelaste vastu.

Kas Teie usute, et eestlased hakkavad venelasi tapma?

Mis jama jutt see on! Eestlaste asi on nii kaua kui võimalik venelasi riigijuhtimisest eemal hoida. Meil Suurbritannias ei tuleks küll pähe, et Londonis peaks rääkima mingit muud keelt kui inglise keelt. Miks peaks see Eesti Vabariigi pealinnas Tallinnas teistmoodi olema. Ja üldse ei saa ma aru, miks venelased ikka veel eesti keelt ei räägi.

Mis Te arvate kolonialismist?

Ma ei saa päris täpselt aru, miks süüdistatakse inglasi ülemaailmse Briti impeeriumi loomises. Meie eesmärk oli ju inglasi varustada tubaka ja maitseainetega. Hispaanlased olid kulla peal väljas.

Mis Teid üllatab?

Ühelt poolt sündmused Iraagis ja Jugoslaavias ning teisalt see, et venelased jalutavad Tallinnas sama rahumeelselt nagu eestlasedki. See lubab loota paremat tulevikku.

Kui Te ei elaks Inglismaal, kas elaksite siis Šveitsis?

Mitte mingil juhul. See on väga puhas ja korralik. Mul on valus järgida neid kirju¬tatud ja kirjutamata seadusi. Mitte alati pole ma olnud nii rahulik nagu nüüd, 48aastaselt. Mulle pole võõrad olnud ei hašiš ega alkohol. Muide, "Vana Tallinna" liköör tuleks maailma viia. Väga huvitav ja kange jook. Odav ka. Mõtelge ise - 10 mehega jõime "Pirita" restoranis "Vana Tallinnat" ja maksime ainult 800 krooni!

Kas Teil on põhjust veel kord Eestisse tulla?

Meie manager juba katsus "Estoniasse" tungida, et üle vaadata esinemisvõimalused kontserdisaalis. Meie bändi poisid on aga eestlannadest lausa sisse võetud. Puudub veel, et me hakkaks teie odava elu, valgete ööde ja eestlannade pärast Eesti Vabariigi kodakondsust nõudma.

Tänan intervjuu eest ja tervitusi naisele.