EESTÜRK esindab Türgi võimsat rahvaliikumist Hizmet. See on midagi Tom Cruise’ile armsa saientoloogia kiriku ja Rahvarinde vahelist – ei partei ega ususekt, ent võimas jõud muslimite seas. KaPo ametnik ütleb, et Hizmetil on raha “sama palju kui Eesti Vabariigil”, ja see on tõsi: 300 kooli 140 riigis, tohutu suur ärimeeste toetusrühm, oma Asya pank ja sadu tuhandeid poolehoidjaid Türgi prokuröride, polisteinike ja muude riigiametnike hulgas. Kui Urmas Paet Tallinna Hizmeti kontoris türklaste käsi surus, oli olukord päikseline.
Rahvaste napiks jäänud sõprus. Vasakult: Türgi suursaadik pr Ayşenur Alpaslan, Urmas Paet, Türgi välisminister Ahmet Davutoğlu, üürileandja Hans H. Luik, Hizmeti Eesti esindaja Fatih Güllü, mufti Ildar Muhhamedžin. Peeglis Türgi ministri kaaskond.

Tänaseks on päike pilve taha läinud, Eesti välisministri asemel käib Hizmeti kontoris Pirita teel teed joomas ning baklavad söömas hoopis KaPo ametnik. Küsimused on karmid: ega te ei levita Eestis äärmuslikku islamiusku? Millega tegelevad Hizmeti kaudu Eestisse TTÜsse toodud tehnikaüliõpilased?

Mis on kahe aastaga juhtunud? Kaitsepolitsei tegeleb ju enamasti nendega, kes “Rossija! Rossija!” karjuvad?

Muutus on selles, et kauges Türgis on peaminister Erdoğan Hizmeti liidri, Pennsylvanias elava Fethullah Güleniga tülli pööranud. Ja vist ka ise ära pööranud. 28. märtsil käskis Erdoğan Youtube’i blokeerida. Põhjus: Güleni jüngrid avaldasid Youtube’is salvestise, kuidas välisminister – sama, kes Tallinnas käis – arutab kaitsejõudude ja julgeoleku juhiga, et korraldaks õige Süürias mingi mürtsu, misjärel Türgi armee saaks üle piiri Süüriasse tungida.

Fethullah Gülen oma kodus Pennsylvanias, kus ta elab eksiilis alates 1999. aastast.

Avalikuks sai ka peaministri ja tema poja Bilali sosinal peetud vestlus teemal “vii meie firmade arved kiirelt nulli, kaota jäljed!”. Veel enam, nelja Türgi ministri poegade kohta avati kriminaalasjad, sest nad korraldasid isade varastatud rahaga mingit musta kassat. Istanbulis võeti kinni ka Iraani pankur hulga kingakarpidesse peidetud sularahaga. Selgus, et valitsus on lasknud Iraanil USA sanktsioone vältides kullaäri teha. Valitsustegelaste kodudest leiti miljoneid dollareid ja luksuskaupu – ühesõnaga, sama idamaa muster mis Janukovõtshil & co-l, kes kullast leivapätse kokku ahnitsesid.

Paljastustele järgnes peaminister Erdoğani reaktsioon: keelustada Twitter-Schmitter! (“Schmitter” on vihje USA-le ja juutidele, kelle teenimises Erdoğan oma konkurenti Güleni süüdistab.) Paljude kesksete serverite kiirused Türgis alandati Põhja-Korea tasemele, et videot ja telefonikõnede lindistusi poleks võimalik kuulata. Erdoğan lasi valitsuse teenistusest lahti mitusada uurijat ja prokuröri. Tõsi, ta vallandas valitsusest ka otse vahele jäänud korruptandid, ent laskis seejärel suurema osa detsembris alanud uurimistest sulgeda.

Valitsus kiusab suurimat opositsiooniliikumist Hizmetit. Nende pangast Asya tõmmati välja riigi hoiused. Ent muslimi ärimehed tõid padja alt oma rahavaru ning taastasid panga põhikapitali. Ka konstitutsioonikohus säilitas terve mõistuse ja ei luba valitsusel “Twitter-Schmitterit” ega Youtube’i blokeerida. Ka Hizmeti ülisuure, miljonilise tiraažiga ajaleht Zaman ilmub siiani. Viimati kirjutas Zaman: “Diktaator Erdoğan oma ministritega süvendab kogu maailmas arvamust, et meie, islamiusulised, ei suudagi ilma varastamata valitseda. Saddam või Gaddafi varastasid vähem kui Türgi valitsus.”

Nagu muslimi riikides kombeks, nimetab võimulolija oma vastaseid äärmuslasteks ja terroristideks. Kaugelt Eestist on raske aru saada, kumb – kas peaminister Erdoğan või Pennsylvania guru Fethullah Gülen – on kangem muslim. Erdoğan on hakanud sõbrustama Iraaniga. Teada on ka Erdoğani ässitamine kunagisel külaskäigul Saksamaa türgi mošeesse: “Minaretid olgu meie odad! Mošeed on meie kilbid!” Hizmeti liikumine aga, isegi sinna kuuluv müriaad ärimehi, jutlustab vägivallatut islamiusku. Kes loeb Fethullah Güleni loendamatuid raamatuid, leiab sealt üleskutseid süveneda iseendasse, mõelda meeleparanduse peale, nagu õpetas Prohvet... Kindel on aga see, et Hizmet taotleb islamiriiki.

Kui külastada Hizmeti liikme, ärimees Güllüoglu Rävala puiesteel asuvat kohvikut, siis hakkab silma hulk baklavad, torte, rahhat-lukumi ja muid türgi maiustusi. “Äärmusluse” avaldus on ainult see, et puudub alkohol. Kuidas on võimalik Radissonist üle tee maksta kõrget renti ilma kohvikus alkoholi müümata? “Insh`allah,” vastab Güllüoglu. Kuu aega tagasi rääkis ta TTÜs õppivatele türgi tudengitele, et tema pere teeb juba mitmendat põlve maiustusteäri kooskõlas islami põhimõtetega. Peale Eesti on neil 40 kohvikut Türgis, Saudi Araabias, Aserbaidžaanis. Kas see on võrk? Kindlasti. Kohvikute võrk.

Türgi saatkond ei kinnita süüdistusi, nagu oleks Hizmet äärmuslik või ohtlik liikumine, nagu KaPo aastaraamat viitab. The Economisti allikate kohaselt on Pennsylvania guru Gülen ikka mõõdukas.

Loomulikult on ikka tark valvel olla.Eriti tuleks valvel olla, kui alkoholivabu islami kohvikuid tekiks meil 50, türgi üliõpilasi 1000. Neil on aga üks kontor, üks kohvik ja 50 üliõpilast meie rahvast tühjenevas väikeriigis.

Ühesõnaga, annaks jumal (ei hakka täpsustama, milline) meie ametkondadele nutti mõista, kes on fanaatik ja kes mõõdukas prohvetijünger kusagil kaugel muslimimaal.

Aprilli alguses näiteks juhtus, et Eesti välisministeerium andis märksa karmima ohuhinnangu Egiptuse kuurortidele, kui seda andis sealsamas Aafrikast üle mere asuv Hispaania või Prantsusmaa, Rootsi, Soome ja Vene välisministeerium.

PS Loo autor üürib EESTÜRKile kontorit Tallinnas Pirita teel.

KaPo näeb ohtu
Kaitsepolitsei teatab värskes aastaraamatus:

■Fethullah Güleni Liikumise (FGM) esimesed katsed laieneda oma tegevusega Eestisse toimusid juba 2005. aastal.

■Kui algul seisnes liikumise tegevus üksnes türgi keele ning kultuuri õpetamises eri huvirühmadele, siis 2010. aastal koos uue esindaja saabumisega muutus ka FGMi siinne tegevus oluliselt aktiivsemaks. Tallinnas avati FGMi suursponsori Baklavaci Güllü­oglu tütarettevõte ning asutati ühendus EESTÜRK. Igal aastal korraldatakse türgi keele olümpiaade ning ärieliidile ja avaliku elu tegelastele vastuvõtte Türgis.