Eston Kohveriga (44) on seotud rohkelt saladusi.
Laupäeval jõudis Eestisse tagasi kaitsepolitseinik Eston Kohver, keda venelased hoidsid üle aasta teisel pool Peipsit trellide taga.
Eesti ühiskond võttis Kohveri vastu rõõmuhõisetega. Poliitikud ajasid end puhevile, sotsiaalmeedia kihas, nagu oleks koju toodud olümpiavõit.
Peaaegu 13 kuud kestnud meediakärast hoolimata teame Kohveriga juhtunu kohta piinlikult vähe.
Kes vähegi viitsib mõelda, mida Kohver tegi, see leiab kiiresti, et ta langes inimröövi ohvriks ja istus trellide taga. Kõik. Aga midagi muud ta ei saanudki tolles olukorras teha.
Nii pentsik, kui ka see ei ole, siis juriidiliselt on Kohveri näol tegemist endise kriminaalkurjategijaga. Seda muidugi Venemaa, mitte Eesti mõistes. Samamoodi panid venelased Eesti riigiametnikke vangi või lasid isegi maha ka enne ja pärast teist maailmasõda.
Pihkva kohus mõistis Kohveri 15 aastaks vangi. Siseminister Hanno Pevkur selgitas laupäeval peetud pressikonverentsil, et Venemaa president Vladimir Putin rahuldas Kohveri armuandmispalve. Armuandmine ei tähenda süüdimõistva kohtuotsuse tühistamist, vaid karistus loetakse kantuks. Samamoodi sai vabadusse ka Mihhail Hodorkovski (tema istus küll aastaid kauem). Eesti võimudel puudub voli tühistada Venemaa kohtu otsust.
Eesti ajakirjanikud tegelesid Kohveri teemaga hellalt.
Ent nüüd on olukord muutunud. Kohver on vaba ja kaitsepolitseil tasuks anda rohkem infot mehe osas, kellele saatusele rahvas nii truult kaasa elas.
Kas Kohveri töö kandis vilja?
Miks ei teinud Kapo venelastega koostööd?
Milles täpselt venelased Kohveri süüdi mõistsid?
Kes vastutab prohmaka eest?
Kuidas kulgeb kriminaaluurimine?