Loomulikult oli teleprodutsent Kaupo Karelson tema nime ka varem kuulnud. Elavamaks muutus teletootja huvi aga möödunud talvel, kui Jan Uuspõld talle noort kolleegi taevani kiitis.

Uuspõllu intuitsioon ütles, et hoolimata tundmatust näost oleks Mart “kindla peale minek”.

Neljandat hooaega ­Nukuteatri trupis mängiv Mart Müürisepp esindab uut Eesti näitlejapõlvkonda. Põlvkonda, kellest kirjutades ei jäta ükski kultuuriajakirjanik mainimata, kui suurepärased, võluvad ja vaimukad on vennad Kalmetid või kaksikud Piusid. Müürisepa nime neis artiklites ei mainita. Võib-olla seetõttu, et kolm aastat tagasi jäi ta napilt lavakunstikooli ukse taha.

Pärast seda on Müürisepp käinud oma rada ja sirgunud näitlejaks omaealiste varju jäädes. Veel selle aasta hakul tutvustasid kõmuportaalid teda kui seriaalinäitleja Kaisa Selde “uut meest”. Kui Delfi avalikustas näosaate uue hooaja osalejad, imestasid paljud, kas tõesti teeb endine korvpalliäss Martin Müürsepp lauljana comeback’i.

Uuspõld nägi Müüriseppa esimest korda 2008. aastal põneviku “­Vasha” võtetel. Nelja riigi koostöös valminud filmis mängis Uuspõld üht kõrvalosa, aga lokkis juuksepahmaka ja roosade põskedega, toona Westholmi gümnaasiumi 10. klassis õppinud Müürisepp oli filmi peaosatäitja. “Ülipüüdlik, oma hapra füüsise ja tugeva psüühikaga meenutas noorusaja DiCapriot,” iseloomustab Uuspõld noort kolleegi tagantjärele.

Kui juba Uuspõld, kelle arvamus Karelsonile isiklikult korda läheb, leiab, et miski on kindla ­peale minek, teeb ta selle kindla ­peale ära. Tema CVst leiab ­talendikonkursi “Eesti otsib superstaari”, vestlussaate “Kolmeraudne” ning Eesti teleajaloo kalleimaks peetud seiklussarja “Robinsonid” produtseerimise. Kümme aastat tagasi tõi ta teleekraanidele “Baari”, mis jäi eestlaste jaoks tõsieluseriaali mõistet defineerima veel paljudeks aastateks.

Praegu suunab produtsent kogu oma energia saate “Su nägu kõlab tuttavalt” tootmisse. Käimasoleval, kolmandal hooajal on 2,5 tundi kestev tele-eepos saavutanud täisvõimsuse. Seda, kuidas Müürisepp Vello Toomemetsana “Tsirkust” tegi, jälgis möödunud pühapäeval 256 000 eestimaalast, kõvasti rohkem kui teist kohta jagavaid kodumaiseid teleseriaale “Õnne 13” ja “Pilvede all”.

Paljude hinnangul ongi tänavuse hooaja edu taga just Müürisepa talent. Tuli valge lehena ja tõusis kohe vaatajate lemmikuks. “Võrreldes vanemate tegijatega on tal ürgset energiat ja tahtmist ennast tõestada kindlasti rohkem,” tõdeb saates osalev Jan Uuspõld.

Lavapartner Katariina Tamm tõstab esile Müürisepa mitmekülgsust: “Ta ei karda eksida. Metsik julgus ja oskus asjadega mänguliselt kaasa minna, teevad temast väga laia ampluaaga näitleja.”
Tema moondumisvõimet hindab ka lavastaja Jaan Tooming. Müürisepa kehastatud Nancy Sinatra pilk ja näoilme olnud sedavõrd võluvad, et tal ei tekkinud hetkekski tunnet, et tegemist ei ole naisega. Veelgi enam. Müürisepp olla isegi parem naine kui originaal.
“Öeldi, jah, et olen naisena ilusam kui mehena,” naerab Müürisepp. Sukkade ja rinnahoidja kandmises pole tema jaoks midagi eemaletõukavat. Ta on seda teatrilaval korduvalt teinud ja tõdeb, et usutavalt naise mängimiseks peab olema kindel oma mehelikkuses. “Seda valehäbi, et kuidas ma nüüd kleidi selga tõmban, ma absoluutselt ei tunne. Roll nagu iga teinegi. Kõvasti hirmsam oleks laval iseennast mängida.”

Uuspõld ennustab Müürisepale suurt tulevikku koomikuna. Tema sõnul on Müürisepp “vähem rahvalik ja vürtsikam” kui vanameister Uuspõld ise.

Paljud näitlejad vaatavad meelelahutussaadetes osalemisele viltu. “See on vananenud arusaam, et kui näitleja telekasse läheb, muutub ta tooteks. Sa pead lihtsalt tajuma, kust maalt jookseb piir. Kui on tugev põhi all, ei juhtu sinuga mitte midagi, kui vahepeal ka lolli mängid. Siis võid jälle teatrisse minna ja tõsise näoga Ibsenit edasi mängida,” ütleb Uuspõld.

Müürisepp ei kahetse, et temast kutselist draamanäitlejat ei saanud. Talle meeldib nukuteater, mis tundub talle isegi mitmekülgsem ja avaram kui traditsiooniline teatrimaailm. Ühel hooajal on Müürisepal seitse esietendust. Teistes teatrimajades oleks see mõeldamatu. Ta saab mängida täiskasvanutele ja lastele monotükkidest muusikalideni. Näiteks mängis ta hiljuti “Shrekis” tüütut eeslit ja väga tore oli!

Kas pidev sõubisnise karussellis keerlemine teda näitlejana ei kuluta, küsin lõpetuseks. Müürisepp vajub hetkeks mõttesse ja vastab: “Ei, mina võtan seda tööd nagu iga teist tööd. Kui jään iseenda ja oma rollide vastu ausaks, ei tohiks probleeme tekkida.”

Paar aastat tagasi Eestis käies ütles maailmakuulus nukulavastaja Duda Paiva, et pane tähele, Mart, varsti me teeme sinuga koostööd. Nüüd mängibki Müürisepp vaheldumisi nii Eestis kui Hollandis. Novembris ootab teda Duda Paiva teatrikompaniiga ees Euroopa turnee.

Samal ajal peab ta igaks pühapäevaks tagasi Eestisse lendama, et televaatajaid otsesaates rabada. Nüüd juba kõlab Mardi nägu tuttavalt.