Püüdke ette kujutada, et riik kompenseeriks ettevõtja varale tekkivat kahju mõnes teises valdkonnas kui seakasvatus. Kui Ekspressi toimetus peaks kollektiivselt haigestuma ja osutuma võimetuks lehte teha, maksab meie ravi kinni kindlustus, mitte otseselt riik. Kui pagaril midagi juhtub ja ta ei saa toodangut realiseerida, on see ta enda äririsk. Põllumajanduses, kus looduse mõjud on niivõrd sagedased, et võiksid äriplaani kirjutatud olla, on aga teisiti. Kui siga haigestub seakatku, hävitab looma riik oma kulul ning maksab omanikule sea ka kinni. Iga siga ca 100 eurot. Seakatku hind maksumaksjale võib ulatuda miljonitesse eurodesse, sõltuvalt selle levikust.

Riigi sekkumine tekitab automaatselt väga kummalisi anomaaliaid. Näiteks seafarmil, mis asub seakatku tõttu kehtestatud piirangutsoonis – isegi kui nad ise on suutnud oma farmi katkust vabana hoida –, tekib tõsiseid probleeme oma kauba realiseerimisega, hoolimata ajutisest hüvitisest liha turuhinna suurema languse korral. Seega on nende jaoks kasulikum salaja üks oma siga katku nakatada, et riigilt toetus kätte saada. Kompensatsioonimehhanism hoolitseb küll selle eest, et farmil ei tekiks majanduslikku motivatsiooni haigusepuhangut üldsuse eest varjata. Aga umbes sama loogika järgi võiks riik maksta raha neile, kes vabatahtlikult üles tunnistavad, et neil oli plaanis ettevõtte telefoniga kinopilet osta, või muul viisil ühiskonda ohustada.

Vabandage, mis seadus on?

Kas te teate, mitme promilliga võib veel autorooli istuda (väljahingatavas hingeõhus kuni 0,09 milligrammi)? Kas eramaalt võib läbi sõita? Kõnniteel rattaga sõita, ilma lasteta? Aga kiivrita? Kas avalikus kohas nüüd siis võib alkoholi tarbida või mitte? Pühapäeviti võib? Pühapäeviti keelatud? Kas ma pean šašlõkipakendi enne ära viskamist puhtaks pesema? Suvila värvimiseks vajame ehitusluba? Kas keegi teab, mis seadus parasjagu kehtib?

Iirimaa tühistas paar nädalat tagasi umbes 6000 regulatsiooni, mis olid sajandite jooksul kuhjunud ja ajapikku ebavajalikuks muutunud. Nagu näiteks keeld kritiseerida kuningas Henry VIII abielu Anne Boleyniga (mina kriitikaks küll põhjust ei näe), või keeld kõrgklassi kuuluval inimesel süüa kaerahelbeputru. Eestis tegeletakse jätkuvalt seadusloomega niisuguse hooga nagu Henry VIII ajal. Järge pidada, mis on lubatud ja mis keelatud, on raske. Õnneks hetkel Riigikogu puhkab. Pärast puhkust võiks ka Eestis teha kerge revisjoni.

Kas su lemmikbänd on parempoolne?

Erakonnad peavad seadusloome asemel neil nädalatel aktiivselt suvepäevi, mis paljastab muidugi nende tõelise pale. Sotside suvepäevade peaesineja oli ansambel Ska Faktor, aga sealt edasi on kõik ühtne sült keskpõrandal koos: Reformil on Karavan, EKRE-l Audru Jõelaevanduse Punt, Vabaerakonnal ansambel Meelis-band. Viimane on ilmselt kõige alternatiivsem valik. Vähem-teadlikule lugejale: Meelis-band mängib kodulehe andmetel “lugusid, mille järgi saab tantsida, kannatab kuulata ja vajadusel ning soovi korral ka kaasa laulda igasuguses vanuses pidulistel”.

Nutikaimaks käiguks on osutunud aga Aivar Riisalu hüpe Keskerakonnast IRLi, mis võimaldab ansamblil Meie Mees olla mõlema erakonna suvepäevade peaesineja. Äkki oleks võinud siis juba ka ühised suvepäevad korraldada?