Kandidaat nr 703, Riigikogu saadik ütles esmaspäeval sotsiaalkomisjonis (kus pidi teemaks olema, kas riik peaks looma fondi, mis maksaks üksikvanematele välja alimendid, ning seejärel ise nõudma need rongavanematelt välja): «Miks ta (tänane üksikvanem - toim) abiellub siis vastutustundetu mehega ja saab temaga veel igavese hunniku lapsi. Minu meelest tuleks selliseid naisi karistada seadusega, kes abielluvad vastutustundetu mehega. Seadus võiks täie karmusega sekkuda ja sellised naised võiks steriliseerida.“

Mis nüüd juhtub? Poliitik saab väärtuslikul kampaaniaperioodil tohutu tähelepanu osaliseks, tema ütlused ja sellele järgnevad ütlused selle kohta, mida ta tegelikult mõtles, saavad kõvasti eetriaega. Hulk konkurente tormab teda kritiseerima. Selle tulemusena on eeldatavasti enamus, võtame näitlikuks numbriks 80% elektoraadist, üsna pahane ta peale. Aga väike osa, ütleme näiteks 10% valijaskonnast, on tema nime meelde jätnud, leidnud, et kokkuvõttes „oma point tal ju on“, haletseb teda, kuna teised püüavad talle kambakat teha, leiab, et „vähemalt pulli temaga saab“, või asuvad teda mingil muul põhjusel toetama. See 10% on umbes 2,5 korda rohkem hääli kui ta sai eelmistel Riigikogu valimistel, ja toob talle kenasti ringkonnamandaadi.

Ehk siis: meie tänane valimissüsteem soosib äärmuslust. Ütled midagi piisavalt hullu, et inimesed sellest pöördesse lähevad, ja kui sa suudad järgnevas madinas ka vaid 5-10% valijaid enda taha rivistada, oledki Riigikogus.

Negatiivsete häälte andmise võimalus valimistel sunniks poliitikuid paremini läbi mõtlema - mida ja kuidas nad ütlevad, keda nad solvavad. Valijad reageeriksid öeldule mitte lihtsalt kellegi teise poolt hääletamisega, vaid ka provokaatorile koha kätte näitamisega. Ka neile, kelles kandidaat 703-taolised kasvatavad poliitikas pettumust ja tunnet, et "valimised ju nagunii midagi ei muuda, jätan sootuks minemata", tekib sisukam alternatiiv oma meelsuse väljendamiseks. Jah, säilib võimalus tümitada sisserändajaid ja neid, kel Eesti valimistele asja pole – võõraviha see täielikult ei leevenda. Kriitikud võivad ka öelda, et siis kasvab veelgi poliitiliselt korrektse (seda väljendit kasutatakse miskipärast halvustavana), hambutute seisukohavõttude hulk. Kuid ma hoian elus lootust, et niisugune valimissüsteemi tuunimine aitaks kaasa sellele, et Riigikokku pääseksid mitte ainult oma kitsa valijarühma esindajad, vaid saadikud, kes oma seisukohavõttudes esindaksid suuremat osa elanikkonnast. Poliitik peab oma seisukohti väljendama veidi nutikamalat, et tähelepanu pälvida ja positiivne häältebilans kokku saada.

* Soovist nimetuntusele mitte kaasa aidata, identifitseerime teda siinkohal ainult kandidaadinumbriga