22.11.2007, 00:00
10 korda soja!
Soja ja tofu on ässad salatis ja supis, eelroas ja pannipraes. Magustoidust ja kokteilist rääkimata.
Sojaliidu korraldatud vastuvõtul jagas retsepte mitme
kokaraamatu autor ja restorani AED peakokk Angeelika Uudeküll.
Soja ajaloost ja kasutusalast on pikemalt juttu kõrvalleheküljel. Tofu on valmistatud sojapiimast valkude setitamise teel.
Kreemjas tomatisupp
1 spl sojaõli
1 keskmine hakitud sibul
1 purustatud küüslauguküüs
2 keskmist tomatit
1 spl värsket basiilikut
200 ml aedviljapuljongit
300 ml sojapiima
100 gr pehmet tofut
maitse järgi soola, pipart
2 spl hakitud peterselli
Sibul ja küüslauk hautada õliga, kuni sibul on pehme. Lisada tomat, basiilik ja puljong ning keeta 3 minutit. Suruda segu läbi sõela või segada mikseriga, püree panna potiga tulele. Lisada aeglaselt sojapiim.
Tõsta supp tulelt ja lisada tofu, vahustada käsi- või saumikseriga. Serveerida kohe, kaunistuseks puistata peale petersell.
Kerge eine
1 karp pehmet tofut
1-2 spl sojamajoneesi
1 tükeldatud sellerivars
2 spl jämedalt riivitud sellerijuurt
1 tl sidrunimahla
murulauku või rohelist sibulat
ürdisoola, soovi korral pipart
Segada majonees sidrunimahlaga, lisada roheline aedvili ja pehme tofu. Jätta veidikeses ajaks külmkappi maitsestuma.
Tofuomlett
25 ml oliiviõli
1 hakitud paprika
pool tassi hakitud šampinjone
1 väike sibul
125 gr pehmet tofut
2 spl sojakastet
1 väike tükeldatud tomat
Sibul pruunistada pannil, lisada seened ja paprika, tofu purustada kausis ja segada sojakastmega. Segada kõik pannil kokku ja praadida 2 minutit. Lisada tomat ja küpsetada veel 1 minut.
Pannisalat kahele
1 karp pehmet tofut
1 pakk külmutatud või 0,5 kg värsket paprikasegu või muid köögivilju
1-2 spl sojamajoneesi
värsket basiilikut, tüümiani, liha üldmaitseainet
1 dl vett
Hautada aedvili paraja pehmuseni, lisada pehme tofu, segada. Kuumutada ja maitsestada. Lisada majonees.
Serveerida keedetud kartulitega või teraviljaleivaga.
Päikesesalat
1 karp tofukuubikuid Itaalia kastmes
200 gr pastat
1 pott jääsalatit
punase paprika ja värske kurgi ribad
soovi korral meresoola
Keeta, jahutada ja nõrutada pasta. Segada kõik ained õrnalt kokku. Lasta külmkapis maitsestuda.
Kirju pannitoit neljale
1 karp tofukuubikuid Prantsuse marinaadis
2-3 dl valget või pruuni riisi
1 tükeldatud keskmine porru
tükeldatud spargelkapsas või tükeldatud punane paprika
2-3 spl sojamajoneesi
ananassi, marineeritud kõrvitsa või meloni tükke
Tofukuubikud valada kuumale pannile, aeg-ajalt segades kuumutada 3-4 minutit. Lisada 3 spl kuuma vett, segada ja jätta kaane alla hauduma. Teises nõus kuumutada aedvili, kuni see on pehme.
Lisada aedvili ja ananass (kõrvits, melon) tofule ja lasta paar minutit nõrgal tulel valmida.
Serveerida riisiga segatult või eraldi.
Sojaviilud tomatikastmes
1 purk sojaviile tomatikastmes
Valada purgi sisu pannile. Lahustada 2 spl jahu 0,6 liitris vees. Keeta paar minutit.
Kaste sobib nii kartulite, riisi, tatra kui ka makaronide juurde.
Tofu-seesamiküpsised
300 gr tofut
250 gr margariini või taimeõli
300 gr täisterajahu
2 munakollast
100 gr pruuni suhkrut
50 gr seesamiseemneid
Nõrutada ja purustada tofu. Suhkur segada rasvainega ja lisada jahu. Sellele lisada tofu ja munakollased ning s egada. Vormida küpsised, veeretada need seesamiseemnetes ning küpsetada kuldpruuniks.
Banaanimahedik
2 küpset banaani
500 ml sojapiima
1 spl suhkrut
1 spl banaanilikööri
1spl sidruni või laimimahla
Banaanid purustada mikseris, lisada sojapiim, suhkur, sidrunimahl ja liköör. Segada veelkord. Serveerida jääga.
Troopiline Hawaii kokteil
250 gr pehmet tofut
150 ml sojapiima
3 viilu konserveeritud ananassi
100 ml ananassimahla
1 küps banaan
2 spl suhkrut
Kõik ained segada. Serveerida jahutatult.
Soja ajaloost ja kasutusalast on pikemalt juttu kõrvalleheküljel. Tofu on valmistatud sojapiimast valkude setitamise teel.
Kreemjas tomatisupp
1 spl sojaõli
1 keskmine hakitud sibul
1 purustatud küüslauguküüs
2 keskmist tomatit
1 spl värsket basiilikut
200 ml aedviljapuljongit
300 ml sojapiima
100 gr pehmet tofut
maitse järgi soola, pipart
2 spl hakitud peterselli
Sibul ja küüslauk hautada õliga, kuni sibul on pehme. Lisada tomat, basiilik ja puljong ning keeta 3 minutit. Suruda segu läbi sõela või segada mikseriga, püree panna potiga tulele. Lisada aeglaselt sojapiim.
Tõsta supp tulelt ja lisada tofu, vahustada käsi- või saumikseriga. Serveerida kohe, kaunistuseks puistata peale petersell.
Kerge eine
1 karp pehmet tofut
1-2 spl sojamajoneesi
1 tükeldatud sellerivars
2 spl jämedalt riivitud sellerijuurt
1 tl sidrunimahla
murulauku või rohelist sibulat
ürdisoola, soovi korral pipart
Segada majonees sidrunimahlaga, lisada roheline aedvili ja pehme tofu. Jätta veidikeses ajaks külmkappi maitsestuma.
Tofuomlett
25 ml oliiviõli
1 hakitud paprika
pool tassi hakitud šampinjone
1 väike sibul
125 gr pehmet tofut
2 spl sojakastet
1 väike tükeldatud tomat
Sibul pruunistada pannil, lisada seened ja paprika, tofu purustada kausis ja segada sojakastmega. Segada kõik pannil kokku ja praadida 2 minutit. Lisada tomat ja küpsetada veel 1 minut.
Pannisalat kahele
1 karp pehmet tofut
1 pakk külmutatud või 0,5 kg värsket paprikasegu või muid köögivilju
1-2 spl sojamajoneesi
värsket basiilikut, tüümiani, liha üldmaitseainet
1 dl vett
Hautada aedvili paraja pehmuseni, lisada pehme tofu, segada. Kuumutada ja maitsestada. Lisada majonees.
Serveerida keedetud kartulitega või teraviljaleivaga.
Päikesesalat
1 karp tofukuubikuid Itaalia kastmes
200 gr pastat
1 pott jääsalatit
punase paprika ja värske kurgi ribad
soovi korral meresoola
Keeta, jahutada ja nõrutada pasta. Segada kõik ained õrnalt kokku. Lasta külmkapis maitsestuda.
Kirju pannitoit neljale
1 karp tofukuubikuid Prantsuse marinaadis
2-3 dl valget või pruuni riisi
1 tükeldatud keskmine porru
tükeldatud spargelkapsas või tükeldatud punane paprika
2-3 spl sojamajoneesi
ananassi, marineeritud kõrvitsa või meloni tükke
Tofukuubikud valada kuumale pannile, aeg-ajalt segades kuumutada 3-4 minutit. Lisada 3 spl kuuma vett, segada ja jätta kaane alla hauduma. Teises nõus kuumutada aedvili, kuni see on pehme.
Lisada aedvili ja ananass (kõrvits, melon) tofule ja lasta paar minutit nõrgal tulel valmida.
Serveerida riisiga segatult või eraldi.
Sojaviilud tomatikastmes
1 purk sojaviile tomatikastmes
Valada purgi sisu pannile. Lahustada 2 spl jahu 0,6 liitris vees. Keeta paar minutit.
Kaste sobib nii kartulite, riisi, tatra kui ka makaronide juurde.
Tofu-seesamiküpsised
300 gr tofut
250 gr margariini või taimeõli
300 gr täisterajahu
2 munakollast
100 gr pruuni suhkrut
50 gr seesamiseemneid
Nõrutada ja purustada tofu. Suhkur segada rasvainega ja lisada jahu. Sellele lisada tofu ja munakollased ning s egada. Vormida küpsised, veeretada need seesamiseemnetes ning küpsetada kuldpruuniks.
Banaanimahedik
2 küpset banaani
500 ml sojapiima
1 spl suhkrut
1 spl banaanilikööri
1spl sidruni või laimimahla
Banaanid purustada mikseris, lisada sojapiim, suhkur, sidrunimahl ja liköör. Segada veelkord. Serveerida jääga.
Troopiline Hawaii kokteil
250 gr pehmet tofut
150 ml sojapiima
3 viilu konserveeritud ananassi
100 ml ananassimahla
1 küps banaan
2 spl suhkrut
Kõik ained segada. Serveerida jahutatult.
Veidi soja ajaloost
• Sojauba on üks kõige iidsemaid inimkonna kultiveeritavaid põllukultuure – sojaubade kasvatamise esmakirjeldus pärineb Hiinast kolmandast aastatuhandest eKr, kui 2853. a eKr kuulutas Hiina keiser Shennong pühaks 5 taime – soja, riis, nisu, oder ja hirss.
• Ilmselt kodustati sojauba Ida-Hiinas ja Koreas juba 17.–11. saj eKr, vanimad Koreas leitud sojaoad dateeritakse radioloogiliste uuringute alusel aastatesse 1000–900 eKr. Aastatuhandeteks jäi soja kasvuareaal limiteerituks, pärast sojamassi fermentatsiooniprotsessi leiutamist levis sojauba Jaapanisse, Indoneesiasse, Filipiinidele Taisse, Malaisiasse, Nepaali jt riikidesse. Sojapiim leiab eri allikates äramärkimist juba 82. a ja tofu 220. a pKr.
• Euroopasse jõudis soja alles 17. sajandil. Edasine levik oli tänu soja-
produktide taasavastatud kõrgele toiteväärtusele väga kiire – näiteks USA, kus sojauba oli kuni eelmise sajandi 30ndate aastateni üksnes tehniline kultuur, toodab tänapäeval 55% maailma kogutoodangust (75 miljonit tonni) ning ekspordib sellest umbes 1/3. Toodangumahult järgnevad Brasiilia, Argentina, Hiina ja India.
• Kuigi mitmed keskkonnaorganisatsioonid, ennekõike Greenpeace ja WWH kinnitavad, et sojatootmise laienemisega hävivad Brasiilias Amazonase vihmametsad, on see pootõde – USA mullateadlasele Andrew McClungile omistati 2006 World Food Prize uuringute eest, mis näitasid, et Brasiilia viljatus Cerrado piirkonnas on samuti võimalik kasvatada sojauba.
• Sojauba on üks kõige iidsemaid inimkonna kultiveeritavaid põllukultuure – sojaubade kasvatamise esmakirjeldus pärineb Hiinast kolmandast aastatuhandest eKr, kui 2853. a eKr kuulutas Hiina keiser Shennong pühaks 5 taime – soja, riis, nisu, oder ja hirss.
• Ilmselt kodustati sojauba Ida-Hiinas ja Koreas juba 17.–11. saj eKr, vanimad Koreas leitud sojaoad dateeritakse radioloogiliste uuringute alusel aastatesse 1000–900 eKr. Aastatuhandeteks jäi soja kasvuareaal limiteerituks, pärast sojamassi fermentatsiooniprotsessi leiutamist levis sojauba Jaapanisse, Indoneesiasse, Filipiinidele Taisse, Malaisiasse, Nepaali jt riikidesse. Sojapiim leiab eri allikates äramärkimist juba 82. a ja tofu 220. a pKr.
• Euroopasse jõudis soja alles 17. sajandil. Edasine levik oli tänu soja-
produktide taasavastatud kõrgele toiteväärtusele väga kiire – näiteks USA, kus sojauba oli kuni eelmise sajandi 30ndate aastateni üksnes tehniline kultuur, toodab tänapäeval 55% maailma kogutoodangust (75 miljonit tonni) ning ekspordib sellest umbes 1/3. Toodangumahult järgnevad Brasiilia, Argentina, Hiina ja India.
• Kuigi mitmed keskkonnaorganisatsioonid, ennekõike Greenpeace ja WWH kinnitavad, et sojatootmise laienemisega hävivad Brasiilias Amazonase vihmametsad, on see pootõde – USA mullateadlasele Andrew McClungile omistati 2006 World Food Prize uuringute eest, mis näitasid, et Brasiilia viljatus Cerrado piirkonnas on samuti võimalik kasvatada sojauba.