Kas Hiina köök saab võistelda Eesti köögiga. Kas söökla saab võistelda peene restoraniga? Jah, saab! Ja iga päev nad tegelikult võistlevadki. Sööja hääletab jalgadega – need viivad suu ühte kohta meeledi, teisele aga ei lähe ligilähedalegi.

Edetabel sai maitsvam kui iial varem. Ja ka emotsioone kutsus esile suisa mitu korda rohkem. Järelikult – hea edetabel.

Pingerida pannakse kirja Eesti söögikohtade võtmetöötajate arvamuste põhjal. Oma isikliku, seitsmest kõige paremast söögikohast koosneva edetabeli koostavad söögikohtade juhid, peakokad ja sommeljeed. Iga kellegi poolt paremate hulka nimetatud söögikoha töötajad saavad ka ise arvamust avaldada. Viit kuni kümmet enim nimetatud söögikohta külastavad ja hindavad veel Eesti ja välismaa toiduajakirjanikud. 50 Eesti parimat söögikohta on kõigi nende arvamuste summa.

2012. aastal valiti parimad söögikohad Baron Philippe de Rothschildi veinimaja toetusel.

Jätkuvat isu teile sellest tabelist juhindumisel!

Fotod: Lauri Laan

   söögikoht asub väljaspool Tallinna
*  uus tulija

1. Alexander

Alati saab minna veel paremaks.

Eesti parimate söögikohtade edetabeli koostamise viie aasta jooksul on olnud vaid kaks võitjat. Kolmandat aastat järjest läks võit Muhu­ saarele. Igav?

Kaugel sellest. Kuna hindajad on samad, loeb see, palju hinnatav on aasta jooksul edasi arenenud. Ja esimesel on järelejäänud arengu­ruumi alati kõige vähem.

Alexander on endale võtnud küllaltki kitsa niši – Põhjala saarte köök. Selles ei saa minna kuigi kaugele, küll aga sügavale. Alexandri võime kogu aeg midagi uut oma väikesel alal leida on hämmastav. See ongi talle toonud parima restorani tiitli kolm aastat järjest. Ja see võime ei näi raugevat.

Pädaste mõis, Muhu saar | tel 454 8800
info@padaste.ee | www.padaste.ee


2. Tchaikovsky

Teine, aga ärge lootkegi, et igavene!

Senistes edetabelites on Tchaikovsky parandanud oma positsiooni järjekindlalt. Eelmise aasta teine koht seekord veel aga esimeseks ei vahetunud.

ürii pidi otsustama, kumb kahest parimast on aasta jooksul rohkem edasi arenenud. See ei olnud kerge otsus. Tchaikovsky tase on kõigutamatult ühtlane. Ilma selle restoranita ei oleks Tallinn nii hea toidu linn kui praegu.

Restoranide paigutamine mingisugusesse järjestusse on alati subjektiivne. Külastaja süda tuleb võita iga kord, kui ta uksest sisse astub. Sellega saab Tchaikovsky hakkama meisterlikult.

Vene 9, Tallinn | tel 600 0610
tchaikovsky@telegraafhotel.com | www.telegraafhotel.com


3. OKO

Rõõmujagaja.

OKO kõrge koht selle aasta edetabelis oli igati oodatud. Tallinna vana­linn ei ole juba mõnda aega enam ainus võimalik paik hea restorani avamiseks. Restoranid kolivad ridamisi kesklinnast kaugemale ja toorainele lähemale.

OKO puhul peaks siis eeldama, et kala tuleb siitsamast merest. Aga võta näpust! OKOst sai kiiresti nii suur äri, et kohalikud rannakalurid selle varustamisega toime ei tule. Küll aga jagab oma maitseid meeleldi samuti sealsamas kõrval kasvav mets.

Söö ja tunne elust rõõmu – niisugune on OKO juhtmõte. Ja seda kliendid kuulekalt teevadki. Restorane, mis suudavad pakkuda ehedat rõõmu, ei ole kunagi liiga palju.

Punase laterna 1, Kaberneeme sadam | tel 609 8148
oko@okoresto.ee | www.okoresto.ee


4. Chedi

Tallinna magnet.

Chedi on kindlasti Eesti tuntumaid restorane väljaspool kodumaad. Sel aastal toimus üks tähtis muudatus, mis peaks Chedi rahvus­vahelist tuntust ja tunnustust veelgi tõstma – vahetus peakokk. Restorani kööki juhib nüüd varem Londoni Hakkasanis sous chef’ina töötanud Goh Wee Boon.

Chedi on magnet, mis tõmbab ligi hea toidu sõpru lähedalt ja kaugelt. Chedi on ainulaadne. Kui te ei usu, paluge ennast viia Chedi kööki. Toiduvalmistamist niisugusel moel, nagu seal näha võib, kohtab vaid väga üksikutes restoranides kogu maailmas.

Sulevimägi 1, Tallinn | tel 646 1676
info@chedi.ee | www.chedi.ee


5. Põhjaka

Põhjalikult hea toit.

Põhjakal toimetatakse põhjalikult. Kui midagi ette võetakse, siis tehakse see ka ära. Läbimõeldult, põhimõttekindlalt, eesmärgipäraselt.

Põhjaka on Eesti kohaliku toidu lipulaev. Seal viibides on külalisele kõige kergem seletada eestlase olemust. Kui Põhjaka side ümbritseva maailmaga mingil põhjusel äkki ära kaoks, elataks seal oma elu ikka samamoodi edasi. Sest isetehtud hoidised on keldris, aiamaa siinsamas kõrval ja kanala samuti. Ainult sead peaks veel võtma ja rohkem kartulit maha panema. Küll nad ükskord nii ka teevad. Siis kui pakilisemad toimetamised tehtud.

Mäeküla, Paide vald, Järvamaa | tel 526 7795
pohjaka@pohjaka.ee | www.pohjaka.ee


6. * Leib

Lemmiklaps.

Leib Resto & Aed on pretensioonikas nimi. Leib on eestlasele toidu sümbol ja niisuguse nimega võib kas õnnestuda või täiesti kõrbeda. Vahepealseid valikuid ei ole.

Leib valis õnnestumise. Avamise päevast alates on seal iga päev palju rahvast, olenemata kella- või aastaajast. Toit on valmistatud kodumaisest ja alati hooajalisest toorainest. Talunikega tehtava koostöö poolest on Leib teistele teenäitaja. Jookide ja söökide sobitamise poolest aga klass omaette. Üks Leiva omanik Kristjan Peäske on viimaste aastate vääramatu Eesti esisommeljee.

Leib on selle aasta edetabelis kõige kõrgemale tõusnud uus restoran. Meie lemmiklaps

Uus 31, Tallinn | tel 611 9026
info@leibresto.ee | www.leibresto.ee


7. Moon

Saagu neid palju.

Kui Moon avati, oli tegu esimese söögikohaga, mis pakkus head toitu hea hinnaga. Kokkuhoid saavutati asukoha ja kunsti arvelt. Vähem käsitööd ning mitte kõige kallim krunt ja tooraine, aga selle eest on külalisel võimalus endale hea söögi nautimist tihedamalt lubada.

See tekitas murrangu ning nüüd on konkurents segmendis väga tugev. Erinevalt enamikust on moonikatel hea meel, kui konkurentidel hästi läheb. Neile ei ole tähtis olla esimene. Neile on tähtis, et häid söögikohti oleks palju.

See soov täitub pisitasa, aga järjekindlalt.

Võrgu 3, Tallinn | tel 631 4575
kohvik@kohvikmoon.ee | www.kohvikmoon.ee


8. Neh

Nii nende moodi.

Eesti on suur maa. Vastupidiselt seniarvatule. Seda tõestasid mehed ja naised väikeselt Muhu saarelt, kui avasid Tallinnas oma restorani.

Enne seda oli meil kombeks rääkida Eesti köögist ja selle väiksusest. Siis aga tulid muhulased ning hakkasid pakkuma toitu nii nagu nende saarel ja teistel lähematel saartel kombeks. See toit on väga nende moodi. Aga hoopis teistmoodi kui näiteks Lõuna-Eestis Setu­maal.

Omamoodi toit sai kiiresti populaarseks ning hooajaliseks restoraniks kavandatud Neh pakub nüüd süüa aasta ringi. Tallinnas on palju vaba ruumi toidule Eestimaa erinevaist paigust. Tulge ainult!

Lootsi 4, Tallinn | tel 602 2222
info@neh.ee | www.neh.ee


9. Bordoo

Südametemurdja.

Bordoo peakokk Tõnis Siigur pälvis äsja hotelliketi Relais & Châteaux trofee Rising Chef Trophy 2013. Aga kahjuks või õnneks ei lähe kõik auhinnad alati ühte kappi. Eesti 50 parima restorani lõpphindamisel ei olnud Bordoo päev.

Suure tõenäosusega on Bordoo restoranina parem, kui lubab eeldada selle koht edetabelis. Aga niisugune on restoraniäri karm pool. Võidujooks käib iga külastaja südame võitmise nimel ja algab alati pihta sellest hetkest, mil restoraniuks avaneb.

Bordool on arvel kadedaks tegev arv võidetud südameid. Mõni jäi küll sel aastal võitmata, aga nende noppimiseks on aega veel küll.

Pikk 71 / Tolli 2, Tallinn | tel 630 6300
info@threesistershotel.com | www.threesistershotel.com


10. Ribe

Nagu hea vein.

Märkamatult on restoran Ribe saanud viieaastaseks. Enamasti tähendab niisugusesse ikka jõudmine seda, et edaspidiseks eduks on tarvis põhjalikku värskendust. Ribe puhul mitte. Ribe värskeneb kogu aeg ja on tänu sellele alati heas vormis.

Vene tänavat kutsutakse Tallinnas ka restoranitänavaks. Siin on restorane igale maitsele ja konkurents käib omaette. Tänava parimad on kindlasti ka kogu Eesti parimate hulgas. Ribe on oma tänava teine.

Olgu nende edetabelitega, kuidas on. Fakt on see, et Ribe on läinud iga aastaga aina paremaks. Täpselt nagu hea vein.

Vene 7, Tallinn | tel 631 3084
info@ribe.ee | www.ribe.ee


11. Bocca

Nähtus omaette.

Enamasti tüdinevad pidevalt uut otsivad restoranikülastajad söögi­kohast, kus mitte midagi ei muutu, päris kiiresti. Siiski on üksikuid restorane, mida soovitakse näha muutumatuna. Nendes käiakse aeg-ajalt nautimas ühtesid ja samu toite. Rahulolematus vallandub siis, kui harjumuspärane roog on menüüst järsku kadunud. Niisuguseid kohti nimetatakse aukartusega klassikaks.

Bocca tegi Tallinnas ajalugu, kui kohe avamise aastal platseerus maailma 50 parema restorani seas 15. kohale. Pärast seda pole talle erilist tähelepanu jagunud, aga nüüd on vist jälle aeg temast rääkida. Peagi täitub juba kümme aastat muutumatust. Klassika? Pigem klassikate klassika!

Olevimägi 9, Tallinn | tel 611 7290
bocca@bocca.ee | www.bocca.ee


12. La Bottega

Itaalia, nagu peab.

Sellest ajast, kui Tallinn sai nime Taani linnana, on väga palju vett merre voolanud. Kui täna peaks Tallinnale nime panema, oleks see pigem Itaalia linn. Nii palju on siin Itaalia söögikohti. Kogu aeg üks avatakse ja teine suletakse.

Ja nagu ikka – kvantiteet ei tähenda veel kvaliteeti. Kui hoolite viimasest, ei ole valikuid enam üleliia palju. Üks nendest on kindel – La Bottega. Püsinud parimate restoranide edetabelis avamisest saadik. Ja jääb sinna tõenäoliselt sulgemiseni, sest kõik selles kohas on nii, nagu peab.

Vene 4, Tallinn | tel 627 7733
info@labottega.ee | www.labottega.ee


13. Dominic

Sisemiselt ilus.

Dominic on restoran, millest räägitakse tähelepanuväärselt vähe. Kui restoranist räägitakse vähe, on see kindlasti ohu märk, sest kui ei ole põhjust rääkida, ei ole ka põhjust sinna minna.

Kui aga Dominici siiski siseneda, hakkab kohe silma, et külastajaid on tähelepanuväärselt palju. Küllap on see märk eestlaste kinnisest olemusest. Sellest, mis on korras ning toimib tõrgeteta, lihtsalt ei räägita.

Dominic näitab, et hea hooajaline toit ning sinna juurde valitud sobivaim vein peaksid tänapäeval olema juba nii loomulikud, et sellest ei olegi vaja ilmtingimata rääkida. Niisama märgiline on Dominici aadress internetis: www.restoran.ee. Sellega ongi kõik öeldud.

Vene 10, Tallinn | tel 641 0400
dominic@restoran.ee | www.restoran.ee


 
14. Ö

Teenäitaja vaikimine.

Eelmisel neljal aastal edetabeli kõige teravamas tipus olnud Ö on sel aastal teise kümne keskpaigas. Juhtus midagi? Ei juhtunud. Ö on olnud võrdselt hea kõik need viis aastat, ainult esimesel neljal oli üks Eesti köögi kõige aktiivsemaid teenäitajaid. Viiendal aastal kadus aktiivsus ära.

Midagi pole teha, teenäitajalt oodatakse tee näitamist, mitte pelgalt esimeste seas olemist. Aga need, kellel on võimalus pääseda Ö söögisaalist köögipoolele, teavad rääkida, et seal keedetakse parasjagu midagi ootustele vastavat.

Ootame põnevusega!

Mere pst 6e, Tallinn | tel 661 6150
restoran@restoran-o.ee | www.restoran-o.ee


15. MEKK

Eesti köögi mitmekesisus.

See, et MEKK on hakanud rääkima mitmekesisest Eesti köögist, on iseenesest päris suur uudis. Siiani oleme ikka kurtnud vastupidist.

Moodne Eesti köök võib tunduda piiratud ja kesine. Aga siis on tegu kammitsetud mõttemaailmaga. Kui kasutame ära oma ajaloolised mõjutused Saksamaalt, Venemaalt ja Skandinaaviast ning liidame nendega kohaliku kordumatuse, saamegi niisuguse toidu, mille pärast ei peljata maha sõita pikki vahemaid.

MEKK on leidnud, et alguses kitsukesena tundunud teel on tegelikult laiemaid kohti ja põnevaid käänakuid. Mitte iga MEKKi toit ei pruugi sobida, kuid huvitavad on seal kõik road ja seda alati.

Suur-Karja 17/19, Tallinn | tel 680 6688
info@mekk.ee | www.mekk.ee


 
16. Horisont

Kunsti maitsmine.

Tallinna seni kõige kõrgemal asunud restoran loovutas oma positsiooni sel aastal avatud Teletorni omale. Aga teisi positsioone käest antud ei ole. Pigem vastupidi – oma tegemistes on Horisont kindlus ise.

Horisont lubab pakkuda Euroopa valitumaid roogasid, parimaid hooajalisi tooraineid ning oivalisi ja üllatavaid maitseelamusi. Mitte ainult ei luba, vaid pakubki.

Restoran oma tutvustuses ahvatleb maitsma kunsti. See võib kõlada pisut ninakalt ja ülespuhutuna, aga sealt lahkudes tuleb tunnistada, et seda, mida maitstud sai, võib täitsa kindlasti nimetada kunstiks.

Tornimäe 3, Tallinn | tel 624 3000
horisont.tallinn@swissotel.com | www.horisont-restoran.com


 
17. La Dolce Vita

Nagu hea vein.

Ringmäng Tartu moodi. Paremate hulgas on aasta-aastalt enamasti samad söögikohad, aga kõige parem on igal aastal uus. Nüüd on La Dolce Vita kord.

Restoran ei ole kaheksa tegutsemisaasta jooksul mitte millegi poolest muutunud. Ühtedele saab niisugune asi saatuslikuks, teistele mitte. Kui edetabelit läbi aegade vaadata, hakkab silma, et lihtsalt olemine tuleb kasuks ennekõike Itaalia restoranidele.

Ja La Dolce Vita lähebki lihtsalt olemas olles iga aastaga paremaks. Samamoodi nagu hea Itaalia vein.

Kompanii 10, Tartu | tel 740 7545
ladolcevita@ladolcevita.ee | www.ladolcevita.ee


18. Supelsaksad

Nii Pärnu.

Supelsakste tänavune väga kõrge koht edetabelis on paljudele üllatus. Kuna Pärnu söögikohtadest pääses tabelisse vaid kaks, on see kindlasti ka mõnele pinnuks silmas.

Aga kui vaadata teisest linnast tulnu pilguga, ei ole raske mõista, miks just sellest kohvikust lugu peetakse. Aga sellepärast, et Supelsaksad on... nii Pärnu. Olgu suvi, sügis, talv või kevad.

Selle aasta edetabelis on mitteformaalsed söögikohad esitanud formaalsetele tõsise väljakutse. Kas linna parim söögikoht peab tähendama valgeid linu ja musta riietatud kelnereid? Ei pea. Enam ei pea.

Nikolai 32, Pärnu | tel 442 2448
kohvik@supelsaksad.ee | www.supelsaksad.ee


 
19. Tammuri

Uutmoodi talu.

Talu on olnud läbi aegade Eesti põllumajanduse sümbol. Talud kasvatavad saadusi teiste toidulauale. Ja neid saadusi on tarvis palju, sest enamik eestlasi elab linnas. Rakkus pihud, raskest tööst vimmas selg – niisugustena kujutatakse ette talunikke. Süüakse lihtsat ja rammusat toitu, sest teistsugust ei teatagi.

Tammuri talus ununevad niisugused ettekujutused silmapilk. Tootma ei pea rohkem kui iseenda tarbeks. Ning kõige õigem on see vähene toodang kohapeal maksimaalse lisaväärtusega ehk valmis restoranitoiduna maha müüa.

Tammuri talurestoran on talupidamises täiesti uus viis. Saagu niisuguseid talusid Eestis palju!

Tammuri talu, Mäha küla, Otepää, Valgamaa | tel 5358 5140
erki@tammuri.ee | www.tammuri.ee


 
20. * Cru

Kiirelt populaarseks.

Kui 50 parima restorani hääletamine algas, oli Cru vaid paar kuud vana, kuid see ei takistanud teda otsekohe nimekirja pääsemast. Kuigi restoran selgelt alles otsib oma teed ja kohta, on sinna minnes üks asi kindel. Süüa on seal alati huvitav. Menüü uueneb sageli ning söögi ja joogi sobitamisele pühendatud üritused toimuvad lausa iga nädal. See teeb Crust praegu ühe Eesti kõige aktiivsema restorani. Aktiivsus teeb aktuaalseks, aktuaalsus populaarseks.

Viru 8, Tallinn | tel 614 0085
indrek@crurestoran.eu | www.crurestoran.eu


21. F-hoone

Tõmbab ligi.

Küllap on restorani-aastad pikemad kui päris aastad. Eelmisel aastal oli F-hoone edetabelis ninakas uustulnuk. Sellel aastal võib teda nimetada juba magnetiks. Keset tööstuslikku tühermaad asuv ­koht tõmbab ligi nii tühja kõhuga inimesi kui ka asutusi – kohe üle tänava alustas tegevust veel teinegi tähelepanuväärne söögikoht.

Kalamaja kant areneb jõudsalt ja maitsvalt. F-hoone pakub süüa endiselt lihtsalt, maitsvalt ning väga taskukohaste hindadega. See eeskuju on teistele restoranidele vabalt järgimiseks ja kopeerimiseks, sest F-hoone omanäolisust ohustada ei ole võimalik.

Telliskivi 60a, Tallinn | tel 680 1114
fhoone@gmail.com


 
22. Truffe

Tartu dändi.

Aasta-aastalt jõuavad Tartust edetabelisse peamiselt ühed ja samad söögikohad. Ainult järjestus on neil iga kord erinev. Möödunud aasta Tartu parim – Truffe – on sel aastal linna teine.

Kui Truffe’i peaks kuidagi iseloomustama, võiks selle kohta öelda Tartu dändi. Häbenematult pisut edev ja avangardne, alati moodne ja rõõmsameelne. Nad ei hoia oma oskuseid ja nippe salajas, vaid jagavad temaatiliste pidusöökide ja kokakursuste käigus kõiki oma teadmisi lahkelt teistega.

Tartu ilma Truffe’ita oleks palju igavam linn.

Raekoja plats 16, Tartu | tel 558 3444
caffe@truffe.ee | www.truffe.ee


 
23. Lucca

Toit veini juurde.

Lucca on esiviiekümne edetabelis üks kahest, mis toob kõik restoranis pakutavad veinid ise Eestisse. Kui mõni hakkab väga meeldima, saab seda ka koju kaasa osta – ja poe-, mitte restoranihinnaga.

Veini pärast tasub päris Tallinna veeres asuvasse Luccasse aga minna kindlasti. Kõik pudelid pärinevad Itaaliast, oma piirkonna parimate hulka kuuluvatelt veinimeistritelt, kes kasvatavad viina­marjad ise.

Veinile pühendumisest hoolimata ei ole Lucca mitte vinoteek, vaid ikkagi restoran. Kuigi õigem oleks siin kõigepealt valida maitsmiseks üks tundmatu pudel ning lasta teenindajal selle juurde soovitada sobivaim toit.

Keskpäeva tee 1, Tiskre | tel 655 5923
lucca@restoranlucca.ee | www.restoranlucca.ee


 
24. MerMer

Hobist sai töö.

Nüüd, mil Eesti 50 parimat söögikohta ei ole enam eri kategooriates, vaid ühtses pingereas esimesest viiekümnendani, tuleb paljudel enesekesksetel neelata alla mõru pill. Otse pingerea keskel troonib kodurestoran!

See restoran on MerMer. Kokk ei ole proff ja restoran ei ole restoran, sest see on inimeste kodu. Ometi meeldib kõigile. Nii tegijatele kui ka külastajatele. Töökoha ja kodu, ameti ja hobi piirid on kadunud.

Restoranipidajaks ei pea ilmtingimata õppima, selleks võib ka sündida. Või kasvada.

Juminda poolsaar, Kolga-Aabla, Jaaniranna | tel 513 4590
merrit@mermer.ee | www.mermer.ee


 
25. * Aed

Tervisele kasulik.

Keskmise eestlase söömisharjumused on tervislikkusest kaugel. Küllap seepärast võib restoranis Aed einestades kuulda ka võõrkeeli keskmisest enam. Aed on nimelt üks väheseid Eesti söögikohti, mille menüüs on tähtis osa taimetoidul.

Taimetoitudega maitseüllatuste pakkumine on praegu moes. Kokalt nõuab see keskmisest laialdasemaid teadmisi ja oskusi. Nendest Aia köögis puudust ei tunta. Veel paar aastat tagasi oli Aed kõige ökoloogilisem restoran Tallinnas, aga siis tegi masu omad korrektiivid. Nüüd proovib Aed jõuda tagasi sinna, kus kord juba oldud on.

Rataskaevu 8, Tallinn | tel 626 9088
aed@vonkrahl.ee


 
26. Sfäär

Moodsalt vanamoodne.

Sfääri kauplus tõmbab ligi moekaupade väga hea valikuga. Kuigi müügipinda pole teab mis palju, jätkub siin tegevust päris pikaks ajaks.

Pika ajaga läheb kõht tühjaks või tuleb janu kallale. Aga pole hullu, sest mõlemale saab leevendust siitsamast. Nagu poes, pakutakse ka söögi­kohas moodsat retrostiilis sööki. Toit on moodne, aga portsjonid vanamoodsalt suured, nii et ühest roast saab kõhu täis ja mõnikord rohkemgi.

Eraldi kiitmist väärib Sfääri veinivalik. Tulemuseks on see, et aega kulub siin alati rohkem, kui algselt plaanitud.

Mere pst 6e, Tallinn | tel 5699 2200
resto@sfaar.ee | www.sfaar.ee


 
27. Meat Market

Julgelt eristuv.

Meat Market tõi Tartu söögikohtade sekka tubli puhangu värsket tuult ja teistmoodi mõtlemist. Tegelikult on see koht ainulaadne kogu Eestis. Ja julge pealehakkamine tasus ära.

Huvi steak’ide ja kokteilide vastu on suur. Nüüd tuleb hoida taset ja mitte paigale jääda (nagu Tartus juhtuma kipub), vaid trendilainel edasi surfata. Liharestoranide seas on konkurents üllatavalt väike, kokteilimaailmas tuleb kliendist alati mõni samm ees olla.

Meat Marketi kollektiiv on noor ja tarmukas. Küllap õnnestub.

Küütri 3, Tartu | tel 653 3455
info@meatmarket.ee | www.meatmarket.ee


 
28. Platz

Ilma sõnadeta.

Restoranidel on kombeks oma kodulehel ja muudes kohtades, kus enda tutvustuseks ruumi, rääkida pikalt filosoofiast ja põhimõtetest. Platz jagab enda kohta ainult kõige tähtsamat informatsiooni: aadress, menüü, joogikaart, meeskond. Rohkem juttu ei tehta. Selle asemel tehakse süüa.

Niisugune ülim praktilisus kandub üle ka restorani klientidele. Platzis käiakse söömas, sest kõht on tühi. Platz täidab tühja kõhu hea söögi ja selle kõrvale hästi sobitatud joogiga ning see ei võta väga pikalt aega. Mida peakski ühelt restoranilt veel tahtma?

Roseni 7, Tallinn | tel 664 5086
info@platz.ee | www.platz.ee


29. Nero

Põlemine.

Rooma imperaator Nero läks ajalukku sellega, et väidetavalt põletas maha suurema osa Rooma linnast. Tallink Spa Hotelli restoranile on Nero väga õige nimi, sest ka seal toimub põlemine kogu aeg.

Aga mitte mahapõlemine, vaid sisemine põlemine. Nero toitusid kas kiidetakse või laidetakse. Ükskõikseks ei jäta need mingil juhul.

Iseenesestmõistetavusega paneb Nero endast rääkima kõik inimesed, kes seal korra käinud on. Enamasti ei kulge jutt rahulikult, sest Nerost kõneldes süttitakse samuti põlema. Vot niisugune restoran on Nero.

Sadama 11a, Tallinn | tel 630 1018
spahitel@tallink.ee | www.hotels.tallink.com


 
30. Gloria

Ajaloo hiilgus.

Gloria eelkäija, lokaali Dancing Paris lugu algas 1936. aastal hiilgavalt. Ruumid olid uhked, muusika hea ning süüa sai eeskujulikult ja igal ajal. Paraku jäi see lugu üürikeseks. Algas Eesti ajaloo tuultepööris, millesse ka Gloriaks ümber nimetatud asutus kaasa kisti.

Olla osa ajaloost tundub olevat selle koha saatus ja käekäik. Aga ajalooga on Eestil oma suhe. Enamasti mäletatakse raskusi ja kannatusi. Vähem meenutatakse hiilgust ja head käekäiku. Missugusena mäletame Gloria praeguseid tegemisi-toimetusi, selgub mõne aja pärast.

Müürivahe 2, Tallinn | tel 640 6800
gloria@gloria.ee | www.gloria.ee


 
31. * Komeet

Ei ole raketiteadus.

Kohvikult, mis kannab nime Komeet ja asub kaubanduskeskuses nimega Solaris, oskaks oodata täheteadlaslikku lähenemist ka söögile-­joogile. Aga võta näpust, seda ei ole! Kui viibida seal omaette, võivad lummavad vaated viia ka lennukatele mõtetele. Aga igasugune lendamine põhineb alati palju maisematel väärtustel. Toit kaasa arvatud.

Nii annabki Komeet igapäevast toitu lennukatele inimestele ning mõlemad on rahul.

Estonia pst 9 (4. korrus), Tallinn | tel 614 0090
info@kohvikkomeet.ee | www.kohvikkomeet.ee


 
32. Rucola

Enam ei üllata.

Rucola tõus Eesti paremate söögikohtade hulka kohe pärast esimest tegevusaastat oli üllatus. Eelmine aasta hakkasime Rucola headusega juba ära harjuma. Sel aastal on see saanud loomulikuks.

Rucolasse ei minda üllatusi otsima. Rucolasse minnakse kindla peale välja. Rucola on püsiklientidele otsekui osa igapäevasest elust. Alati avatud, kui kõht on tühi (ka hommikuti). Kui pärast söömist tekib soov häid maitseid koju kaasa võtta, saab seda teha siinsamas asuvas kaupluses. Pikka iga Rucolale!

Ehitajate tee 114a, Tallinn | tel 564 4100
info@rucola.ee | www.rucola.ee


33. * Neikid

Hea kaaslane.

Neikid on edetabeli uustulnuk. Ometi tundub, et see restoran on eksisteerinud väga kaua. Sest teda jätkub igale poole.

Olgu üritus milline tahes – kui Neikid kaasa ei löö, peab olema midagi juhtunud. Uus restoran soovib äratada tähelepanu ning paista silma. See on neil õnnestunud.

Toit selles söögikohas sobib paljudele, jooke on samuti väga erinevale maitsele. Õhkkond on sundimatu ja tuttavlik. Ühesõnaga, restoran Neikid on otsekui hea kaaslane.

Wismari 3, Tallinn | tel 660 4581
resto@neikid.ee | www.neikid.ee


 
34. Spirit

Hea toidu vaim.

Spirit jagab sama kööki ühe Eesti tuntuma restoraniga Ö. Praktikas tähendab see, et kui Ö-sse minek ei ole tasku- või ajakohane, võib minna Spiritisse ning süüa seal peaaegu sama head toitu.

Kuulsate restoranide taskutel on alati hästi läinud, nii läheb ka Spiritil. Söögi ja joogiga ei pürgita siin üllatama, aga kõik on alati laitmatu. Siin pesitseb Ö vaim ehk hea toidu vaim.

Mere pst 6e, Tallinn | tel 661 6151
info@kohvikspirit.ee | www.kohvikspirit.ee


 
35. Alter Ego

Veinitark.

Neile, kes tihti Rotermanni kvartalisse ei satu, võib nimi Alter Ego olla päris tundmatu. Restoran toimetab tasa ja targu ning on märkamatult soetanud klientuuri veinisõpradest, kes Tallinna tihti üheülbalisest veinivalikust tüdinenud.

Alter Ego veinikaardi kohta võib julgelt öelda, et neid jooke niisama lihtsalt mujalt ei leia. Kõik veinid tuuakse Eestisse Hispaaniast ise, sest üks restoraniomanik on hispaanlane. Enda toodud pudelite juurdehindlus on mõistlik ning joogi kõrvale sobiliku kehakinnituse leiab samuti hõlpsasti.

Suuremaid ambitsioone ei näi sellel restoranil olevat. Ja ega ambitsioonidest keegi söönuks ja joonuks ju saagi.

Roseni 8, Tallinn | tel 5456 0339
info@alterego.ee | www.alterego.ee


 
36. Mahedik

Söö nii nagu meie.

Söögikohti, kus omanikud iga päev kohal on ning mis esindavad nende isiklikke eelistusi ja elustiili, hakkab Eestisse tekkima üha enam. Üks esimesi niisuguseid oli Mahedik Pärnus.

Enda maitseid ja elustiili ei saa peale suruda. Need peavad olema vastuvõetavad, muidu sööjaid lihtsalt ei piisa. Mahedik propageerib oma tõekspidamisi mahedal moel. Äärmustest hoidutakse. See teeb nendest tõenäoliselt ühe kõige edukama ökokohviku Eestis.

Suur osa toorainest võetakse tuttavate käest või kui tegu on toodetega kaugemalt, tuuakse need Eestisse ise. Ainult niimoodi, kõike ise välja valides, maitstes ja tundes, on võimalik teha sööki, mis esindab sind ennast.

Pühavaimu 20, Pärnu | tel 442 5393
info@mahedik.ee | www.mahedik.ee


 
37. Fish & Wine

Nagu kala vees.

Üksikutel õnnestub see, mis teistel ei taha kuidagi laabuda. Kalarestorane on mereäärses Eestis vähe ja paistab, et väheks neid jääbki. Aeg-ajalt neid alustatakse, aga pikka iga ei ole seni kellelegi antud.

Fish & Wine on noorte naiste ettevõtmine. Kui naiste endi puhul ei ole pikast east rääkida sünnis, siis nende restoranile tahaks seda soovida küll. Kuigi söögikoht ise on veel noorukieas, siis läbimõtlemata tegusid seal siiski ei tehta ning juhuslikke toite ei pakuta.

Harju 1, Tallinn | tel 662 3013
gloria@fw.ee | www.fw.ee


38. * Werner

On tagasi.

Korra edetabelis olnud ning siis ära kadunud Werner on jälle tagasi. Ega teistmoodi olla saagi. Werneris on alati palju rahvast, olgu varahommik või hilisõhtu, päevasest ajast rääkimata.

Hea söögikoha tunneb alati ära rahvarohkusest. Aga Werner ei ole pelgalt populaarne. Linna erilisest vaimust räägitakse väheste linnade puhul. Tartu puhul seda tehakse. Ja kui Tartul on vaim, meeldib sellel kindlasti palju kohvi juua ning seda just Werneris.

Kui ei usu, minge ja uurige järele!

Ülikooli 11, Tartu | tel 742 6377
cafe@werner.ee | www.werner.ee


 
39. Noir

Must on elegantne.

Tartu linna söögikohtades kohtab üllatavalt vähe musta värvi. Kes igatseb musta järele, selle jaoks on kogu linnas üksainus koht – Noir. Siin on kõik must, õnneks aga mitte meeleolu.

Kuigi Noir kutsub ennast kohvikuks, on tegu vinoteegiga. Veini­joomine ei olnud Tartus pikka aega kuigi populaarne. Nad vist kartsid külastajaid eemale peletada.

Nüüd on vein Tartus moes ja Noiril ei ole peljata midagi. Interjöör ja joogid on seal elegantsed. Söögid on tehtud jookidega sobima.

Ülikooli 7 / Raekoja plats 1, Tartu | tel 744 0055
info@cafenoir.ee | www.cafenoir.ee


 
40. Villa Thai

Loomulik eksootika.

Eksootilisi maitseid teatakse Tallinnas hansakaubanduse aegadest alates. Seepärast on loomulik, et eksootilised restoranid on esindatud ka parimate söögikohtade tabelis.

Villa Thai esindab eksootikat paremate hulgas juba viimased kolm aastat. Selle aja jooksul siin midagi suurt muutunud ei ole. Menüü on niisugune nagu eksootikarestoranides ikka, aga toit on tavalisest parem.

Nii lihtne see tabelisse pääsemine ongi. Tuleb alati oma konkurentidest pisut parem olla!

Vilmsi 6, Tallinn | tel 641 9347
villathai@villathai.ee | www.villathai.ee


 
41. * Wicca

Taimetark.

Kunagi ja kusagil olla inimesi, kes hästi taimeriigi väge kasutada oskasid, nimetatud wicca’deks. Wicca on ainus restoran Eestis, mis võiks uhkustada oma liivase supelrannaga, aga ometi nad seda ei tee. Nemad peavad rohkem lugu hoopis mullast ning eriti sellest, mis selles kasvab. Oma aed koosneb esialgu veel vaid mõnest peenrast, aga labidad on laiendamiseks valmis.

Wicca toitudes tunneb ära palju traditsioonilisi Eesti maitseid. Kuid need on kuidagi puhtamad ja peenemad kui ennevanasti. Vanu retsepte ajakohastatakse usinasti, aga sealjuures ei aeta toitu hirmus keeruliseks ega kasutata ühtaegu palju eri maitseid.

Puhkekodu tee 4, Laulasmaa | tel 687 0870
booking@laulasmaa.ee | www.laulasmaa.ee


42. Lümanda Söögimaja

Ajalootund.

Tunnist söömaaega Lümanda Söögimajas võib nimetada ka ajalootunniks. Kui enamasti proovitakse vanasid kohalikke retsepte mingilgi moel ajakohastada, siis Lümandas on kõik samamoodi, nagu tegid vanaemad.

Väikene robustsus ja rustikaalsus toitude puhul mitte ei häiri, vaid ilma selleta ei kujutaks Lümanda Söögimaja enam ettegi. Tuleb julgelt teha seda, mille päritolu on ehe, ja ennekõike iseendasse uskuda.

Niisuguse retsepti annab Lümanda neile, kes kardavad pakkuda vana ehedat toitu. Tehke järele, see ei ole keelatud!

Lümanda, Saaremaa | tel 457 6493, 503 3019
www.soogimaja.planet.ee


43. * Tondi resto

Lihtsa söögi võit.

Edetabeli uustulnuk Tondi Resto teeb lihtsat sööki lihtsal moel. Menüüs on grillitud ja barbecue-liha, pajaroad, pitsad, pastad ja salatid.

Samasugune valik on sadades teistes restoranides. Aga need teised sajad ei ole edetabelis, sest puudu jääb üks asi – oskus teha lihtne toit väga maitsvaks. Tondi Restos on see oskus olemas ja rohkem polegi tarvis.

Lõunasöögilauda pääsemiseks tuleb tihti seista järjekorras. Õhtul on ruumi lahedamalt. See räägib veel ühest tähtsast asjas – hinnad on Tondi Restos omal kohal.

Tammsaare tee 64, Tallinn | tel 671 5000
tondiresto@tondiresto.ee | www.tondiresto.ee


44. * GOspa restoran

Annab sõnadele tähenduse.

Kui Georg Ots Spa Hotell avati, ei teatud Eestis spaadest veel midagi. Nüüd on neid igal sammul, kuid GOSpal on õnnestunud oma nägu ja eripära täielikult säilitada.

Spaarestoranile ei ole antud eraldi nime, sest sellel on täita spaaga seonduv eesmärk – toita inimesi spaale omasel tervislikul, hoolitseval ja poputaval moel. Aga ka seda tehakse omamoodi, mitte nii nagu igal pool mujal.

Spa Cuisine on lisaks eespool toodud kohustuslikele omadustele mõnusalt ja mitmekülgselt saaremaine. Seepärast tasub selles restoranis süüa ka siis, kui spaasse asja ei ole.

Tori 2, Kuressaare | tel 455 0000
info@gospa.ee | www.gospa.ee


 
45. Muhu Kalakohvik

Viis maitsvat aastat.

Muhu Kalakohvikut enam ei ole. Aga see on rõõmus, mitte kurb lõpp. Kõike tuleb teha nii kaua, kuni kestab tegemise ind. Ja arvestada tuleb tegijate vanusega.

Hea kohalik kodune toit on see, mida meie maanteede äärest harva leiab. Kalakohvik näitas, et see on võimalik ja teostatav. Nüüd on Kalakohvik kinni, aga eeskuju jääb. Tehke järele. Tehke igal pool.

Aitäh, Kalakohvik, viie maitsva aasta eest!


46. * City Marina

Mere tembud.

Tallinn on vaieldamatult merelinn, sest enam rohkem mere ääres paikneda ei saa. Aga miks ei ole merelinnas kaldapealseid restorane?

Seda küsimust on targem mitte esitada. Eesti vanasõna ütleb, et üks loll jõuab rohkem küsida, kui sada tarka vastata. Ja paremat vastust selle küsimuse anda ei saagi.

City Marinal on lihtne olla aktuaalne. Igal kevadel ehitatakse restoran Admiraliteedi basseini äärde üles ning igal sügisel pakitakse jälle kokku. Nii ongi Tallinnas merekalda-restoran täitsa olemas ja samas ei ole ka. Nautigem seda aega, mil City Marina olemas on!

Kuunari, Tallinn | tel 564 2004
info@citymarina.ee | www.citymarina.ee


 
 
47. Dorpat

Ei ole ajalugu.

Kuigi restoran kannab Tartu ajaloolist nime ning teravama keelega tartlased ennustasid, et Lõuna-Eesti suurima hotelli juurde kuuluva, grupiturismile orienteeritud restorani eksisteerimine parimate nimekirjas saab ajalooks, siis niimoodi siiski ei juhtunud.

Dorpati endistest põhijõududest sündis linna uus hea söögikoht, aga näib, et ka neid jõudusid, mis Dorpati ikka heade restoranide nimistus edasi hoiab, Tartus jagub. Raske aasta tõttu sulges linnas oma uksed nii mõnigi restoran, aga Dorpat tegi läbi noorenduskuuri ning läheb tulevikule vastu elujõulisemana kui kunagi varem.

Soola 6, Tartu | tel 733 7180
info@dorpat.ee | www.dorpat.ee


48. Senso

Tasakaalukas.

Eelmisel aastal ilmus Senso arglikult edetabeli alumisse ossa. Sellel aastal on arglikkus kadunud. Senso on restoran, kus kõik on tasa­kaalus.

Senso venib vajadustele vastavaks. Kuna tegu on suure hotelli restoraniga, sööb seal ühe päeva jooksul sama palju inimesi kui väiksemas kohas terve nädala jooksul. On lugupidamist väärt, et seal­juures ollakse suutelised pakkuma külalisele igati isiklikku sööki, jooki ja teenindust.

Väike vihje nendele, kes suuri restorane pelgavad. Proovige peakoka soovitatud roogasid. Siis saate veenduda, et eespool kirjutatu peab paika!

Liivalaia 33, Tallinn | tel 631 5870
senso@radissonblu.ee | www.restoransenso.ee


49. Crepp

Külastajate tehtud.

Creppi edu on paljudele mõistatus. Lihtne koht ja lihtne toit. Salatid, pannkoogid, desserdid. Ise põhjendavad nad oma edu küllaltki originaalsel moel: „Meil on palju toredaid ja lojaalseid kliente, kes annavad kohvikule just selle õige meeleolu ja tunde.”

Meeleolu ja tunne on kohvikus tõepoolest olemas. Nooruslik ja Tartule omane. Tartu on lihtsa toidu linn, kus trikkide ja nippidega läbi ei löö. Hea hinna ja kvaliteedi suhe on tähtis ning seda Crepp ka pakub.

Rüütli 16, Tartu | tel 742 2133
crepp@crepp.ee | www.crepp.ee


 
50. * Kaerajaan

Ei aja lihtsat keeruliseks.

Restoraniedetabelitel on üks kummaline omadus. Kui sealt välja langetakse, siis tagasi enamasti asja ei ole. Eestlasi kirjeldatakse kangekaelsete ja järjekindlatena. Küllap on niisugused ka meie restoranid, vähemalt Kaerajaan.

Olgu edetabelite ja moevooludega kuidas tahes, Kaerajaan teeb Eesti toitu tänapäevasel moel. Ei pürgi selle tegevusega eestkõnelejaks ega klassikaks. Lihtsalt teeb. Ja hästi teeb.

Kaerajaan on väga lihtne Eesti rahvatants. Samasugune on ka meie toit. Kui püüda seda hirmus palju keerulisemaks ajada, ei ole see enam meile omane.

Raekoja plats 17, Tallinn | tel 615 5400
kaerajaan@kaerajaan.ee | www.kaerajaan.ee