2. Otsi sobivat, mitte ideaalset – on praktiliselt võimatu leida head ja odavat lahendust. Igapäevaselt juhtub harva ka seda, et korter või maja kõikides detailides kohe sobib. Seetõttu tuleks keskenduda sellele, kuidas väljavalitud korterist või majast oma unelmate kodu luua, mitte sellele, et ideaal juba valmiskujul leida.

3. Leia õige ruumilahendus, mitte viimistlus – viimistluse hilisem muutmine on kordi odavam maja või korteri ümberehitamisest. Seetõttu tuleks otsingutel keskenduda sellele, kas uues kodus on olemas piisavalt ruumi ja sobiv planeering ning alles seejärel arutleda elutoa seinte värvide või magamistoa tapeedi sobivuse üle.

4. Vali olemasolevatest või oota – pärast mõningasi otsinguid otsusta, milline nähtutest võiks olla parim variant. Tavaliselt kujuneb ikka oma lemmik. Ja kui tundub, et ka see ei ole päris SEE, siis tuleb oodata seda õiget, laiendada otsingukriteeriumeid või kohandada oma ootusi.

5. Vali piirkonna, mitte maja või korteri põhjal – kui seisad valiku ees, kas osta sobiv elamu mitte nii sobivas piirkonnas või mitte nii sobiv elamu suurepärases piirkonnas, otsusta viimase kasuks. Kindlasti on asukoht tähtsam kui uus katus või säästlik küttesüsteem.

6. Tea, millest sa ei tagane – mitmete mõõdetavate väärtuste kõrval on palju ka emotsionaalset või isiklikku. Kui maanteelt kostuv müra või läheduses asuv kaubanduskeskus ajab hulluks ja tänavavalgustuse puudumine tekitab hirmu, siis selles osas järeleandmisi teha ei tasuks.

7. Osta elustiil, mitte aadress – sõltumata sellest, kui sobiv maja või korter tundub, ei ole see pikemas perspektiivis õige, kui see ei sobi sinu või pere elustiiliga. Kui eelistad vaikust ja rahu, siis seda kesklinnast ei leia. Samas, suur aed ja linnalähedane elu nõuab kõige selle korrashoiuks ning nautimiseks keskmisest rohkem vaba aega.

Uue kodu valikul ei ole õigeid ega valesid vastuseid – alati võib see jääda liiga väikseks, kui perre sünnib laps, või liiga suureks, kui lapsed pesast ükskord lahkuvad. See kõik on vältimatu, sest muutujaid elus on igikestva otsuse tegemiseks liiga palju. Seetõttu ei tasu keskenduda sellele, mida kõike oleks nende aastate jooksul vaja, vaid pigem lähtuda just praegusest, et vajadusel olemasolevat kohandada või uus leida.

Allikas: LVM Kinnisvara, Ingmar Saksing


Jaga
Kommentaarid