Parimad gurmeerestoranid, mis loodud kõrgtasemel toidunautlejatele ja kus on tähelepanu pööratud ka kõige pisematele detailidele, on restoran Tschaikovsky, restoran Nevskij ja restoran Ö.

Parimad restoranid, kus väga hea toit, sõbralik teenindus ja õdus interjöör moodustavad suurepärase terviku, on restoran Dominic, restoran Moon, restoran Leib Resto ja Aed ning restoran Ribe.

Parimad kohvikud, kus lisaks heale kohvile pakutakse maitsvaid salateid, küpsetisi ja kooke ning mõnusas miljöös kogeb hoolivat teenindust, on Pärnu kohvik Supelsaksad, Tartu kohvik Werner ja pealinna Cafe More.

Parimateks pubideks, kus lisaks korralikule õllevalikule ja -serveerimisele ka väga head toitu pakutakse, valiti Põrgu, Chicago ja Järveotsa Amps.

Parimad rahvusrestoranid on Trattoria La Bottega, kust leiab autentse itaalia köögi, põhjala saarte kööki pakkuv restoran Neh ning kõrgtasemel aasia köögiga restoran Chedi.

Parimateks pererestoranideks tunnistati OKO resto, restoran Lucca ja restoran Rucola.

Vinoteegi ja lounge’i kategoorias said kõrgeimad hinded Il Gallo Nero vinoteek, Butterfly lounge ja Museum lounge.

Tänavu registreerus konkursile 65 söögikohta üle Eesti, kuid eri põhjustel ei saanud viit restorani hinnata. Näiteks kohtunike poolt kõrgelt hinnatud Pädaste mõisa restoranis Alexander lõppes poole hindamisperioodi pealt hooaeg ja teistega võrdsetel alustel ei olnud võimalik Eesti parimaks tituleeritud restoranil konkursist osa võtta. Schlössle hotelli gurmeerestorani Stenhus asemel on nüüdsest M.C Grill & Suite Lounge ning nende tulemused ei olnud samuti võrreldavad.

Kuigi igast kategooriast pääses edasi vaid kolm, aplodeerisid kohtunikud oma hinnangulehtedel elegantselt konservatiivsele restoranile Egoist, suurepärase köögiga kodurestoranile MerMer ning Jõhvi kontserdimaja kohvikule Mozart. Teeninduse punktisummad olid keskmisest kõrgemad Tartu kohvikutes ja seda läbivalt. Professionaalsust annab sealgi lihvida, kuid tahe ja soojus, millega klienti ülikoolilinnas koheldakse, annab pealinna söögikohtadele silmad ette. Sarnast atmosfääri leiab restoranide esinelikust napilt välja jäänud restoranis Aed, kus punktid teenindusele olid konkurentidest kõrgemad, pakutava menüü osas pisut madalamad. Tulemused arvutas kokku sõltumatu audiitor ja osalenud söögikohad saavad personaalse tagasisideanalüüsi. Kes nominentidest aga Hõbelusikad saavad, selgub veebruaris toimuval auhinnatseremoonial.
Midagi erilistTadaki lõhe ehk moodne nigiri10 tk

Hõbelusika tulemused avalikustati Sushihouse’i peatselt avatavas sushi-lounge’is, mis asub Rocca al Mare keskuse kõrval (Mõisa 4). Sushihouse’i peakokk Toomas Lember tutvustas seal jaapani kolleegidelt õpitud modernset lähenemist lõhe nigiri’le — värskele kalale kergelt toidugaasiga tuld andes reageerib kalarasv ning tugevdab kala maitset.

Vaja läheb

200 g värsket lõhet
250 g valmis sushiriisi
wasabi-pastat
sojakastet
marineeritud ingverit

Valmistamiseks

eemalda kalalt luud ja nahk ning lõika kala umbes 15grammisteks viiludeks. Vormi sushiriisist väikesed suupärased pätsikesed. Maitsesta kalatükid vähese wasabi’ga ja aseta riisipätsikesele. Enne serveerimist kõrveta kergelt toidugaasiga põletiga ning paku juurde sojakastet ning marineeritud ingverit.

VeinisoovitusMarques de Monistrol Premium Cuvée Rosé

Fakt, et Kataloonia nooblitele vahuveinidele ehk cava’dele koduks on, veinisõpru ei üllata. Sarnaselt champagne’i valmistamise tehnoloogiaga valmib ka cava kahes etapis.

Marques de Monistrol Premium Cuvée on valminud 70% Pinot Noir’ ja 30% Monastrelli (mõlemad teadupärast punased viinamarjad) sortidest 2006. aasta saagist. Pika küpsemisaja tulemusena on veini jume lõheroosa, kerge telliskivi varjundiga. Aroomis ja maitses on tunda ohtralt maasikaid ja veidi ka kirssi, järelmaitse on pehme ja kauakestev. Seda kõike ergastab peen ja tihe mullitus.

Veini sobib serveerida tervitusjoogina, aperitiiviks, aga ka kergemate suupistete juurde, eriti sobilik oleks veini kombineerida tüüpiliste kataloonia suupistetega (jamon, oliivid, kuivatatud puuviljad ja pähklid).

Eesti Ekspressi pikaaegne veinikriitik Kalev Kesküla pidas Marques de Monistrol Premium Cuvéed üheks silmapaistvamaks tooteks cava’de hulgas, mis konkureerib julgelt Dom ­Perignoni, Veuve Clicquot’, Krugi jt kuulsate champagne’i-majade jookidega.