Stabiilne areng

Ostu-müügidirektori ja juhatuse liikme Natalja Tsiviljova sõnul on ettevõtte 25-aastane eluiga juba iseenesestki positiivne märk edust ning hakkamasaamisest. Eesti kontekstis on AS Ingle praeguseks juhtiv tööstuskemikaalide edasimüüja, kelle klientideks on Tsiviljova sõnul peamiste majandussektorite ettevõtted, nagu keemia- ja metallitööstus, puidu- ja paberitööstus, toiduainetööstus, tootmine ja ehitus, põllumajandustööstus, energeetika ja veetöötlemine.

Kui ajas 25 aastat tagasi liikuda, siis toona ei paistnud asjad aga sugugi sama suurejoonelised. „Kui üks riik läheb ühest majanduslikust formatsioonist teise üle – sotsialismist kapitalismi – ja inimestel pole aimugi, mis asi see kapitalism üldse on, siis ei kujuta alustav ettevõtja ette, mis teda ees ootab. Need muudatused on nii suured olnud, et isegi kõige parem ennustaja ei oleks osanud ette arvata, mis juhtuma hakkab,” nentis Leinberg möödunud ajale tagasi vaadates.

Igatahes hakkasid Ingle ees avanema uued ja uued võimalused ning paljude variantide seast oli tarvis need õiged otsused välja valida.

Ühe esimestest pöördelistest kursimuutustest tõi kaasa ohtlike veoste rahvusvahelise autoveo Euroopa kokkuleppe (ADR) ra-
kendumine, mistõttu tuli Inglel loobuda algusaastate veneaegsetest masinatest, mis ei vastanud toona mitte ühelegi uuele nõudele.

„Kui 1993. aastal oleks keegi mulle öelnud, et kolme aasta pärast on meil üks happekindla tsisterniga Volvo veok, siis seda ma ei oleks uskunud. Aga nii see juhtus,” rääkis Leinberg. Esimesel kasutusaastal tehti uue masinaga ainult 17 vedu ning see pigem seisis, kui sõitis, kuid ettevõte sai tegutseda seadustega vastavuses, mis on olnud Ingle jaoks oluline moment siiani.

Märgilisi etappe on ettevõtte arenguloos olnud teisigi. Ingle on teinud koostööd nii Vene kui ka Leedu koostööpartneritega, mis tõi kaasa sukeldumise suure mastaabiga rahvusvahelisse ärimaailma. Ingle on ettevõttena laienenud rahvusvaheliseks kontserniks ja ka jagunenud. „Praegu ma saan öelda, et oleme läinud õiges suunas,” oli ettevõtte juht rahulolev.

Investeeringud uutesse tehnoloogiatesse

AS Ingle omab praegu moodsat keemia tooraine terminali, mis on ainulaadne kogu Baltikumis. Erinevate kaubaartiklite hulk, mis on Ingle ladudes saadaval, küündib üle neljasaja. Eelmisel aastal alustas ettevõte ka põllumajandussektori teenindamisega, mis on taas üks oluline otsus turu nõudlusega arvestamisel.

Tsiviljova rõhutas, et kõike, mida Ingle teeb, teeb ta töökeskkonna kõige keskkonnasõbralikumaid põhimõtteid järgides. „Me pöörame suurt tähelepanu keskkonnaohutusele toodete tootmisega seotud etappidel – ladustamisest müümise, tarnimise ja toodete utiliseerimiseni. Meie tegevus vastab Euroopa Liidu REACHi määruse nõuetele,” selgitas Tsiviljova.

Tsiviljova sõnul suunab ettevõtet oma tegevuses aina uusi muudatusi tegema eelkõige turg – näiteks sunnib keemiatööstuse areng ajaga kaasas käima. „On väga oluline investeerida uutesse tehnoloogiatesse ja teadmistesse, õppida ning mitte karta muutusi ja uusi lähenemisviise. Eelkõige on vaja aga julgust teha seda kõike õigeaegselt või isegi veidi varem. Ja meie saame sellega hakkama,” rääkis Tsiviljova.

Seda, et Ingle hetkeseis on positiivne ja turvalisust võib tunda ka tuleviku ees, kinnitasid mõlemad juhtkonna liikmed.

„Vaatame kindlustundega tulevikku ning teeme julgeid plaane,” märkis Tsiviljova. Leinbergi sõnul annab kindlustunnet teadmine, et Ingle tegutseb valdkonnas, mida ei kõiguta oluliselt ka võimalik majanduslangus.

„Meie pluss on see, et olgu majanduslangus milline tahes, meie oleme ikkagi vajalikud – põhilisi tooraineid, happeid, aluseid, puhastusvahendeid on ikka vaja. See teadmine annab mõningase turvatunde,” rääkis Leinberg.

Turvatunnet, mida Ingle pakub, näivad väärtustavat ka ettevõtte töötajad, kellest mitmed on Inglega seotud olnud selle asutamisest alates.

„Meeskond on oluline asi. Ma ei tea, kas meil on tõesti vedanud, aga töötajatega pole meil erilisi probleeme olnud. Kui tänapäeval on kirjutamata reegel, et töökohti vahetatakse iga viie aasta tagant või isegi tihedamini, siis meie töötajad on väga stabiilsed – nad on siin olnud 10, 15, 20 aastat ja rohkemgi. See on omaette väärtus. Tõesti – see seltskond on võrratu,” ei olnud Leinberg kiidusõnadega kitsi.

Heale meeskonnale lisaks rõhutasid mõlemad AS Ingle juhatuse liikmed heade koostööpartnerite väärtust. „Hindame oma partnerite usaldust, kellega meil on läbi aegade olnud viljakad ja vastastikku kasulikud suhted, ja me oleme tänulikud kõigile, kes on meid koostöö tegemiseks välja valinud,” rääkis Tsiviljova.

Jaga
Kommentaarid