Žürii esimees, maailmameistri tiitliga pärjatud rootslane Andreas Larsson, hindas võistlejate teadmisi kõrgelt. Sisuliselt tähendas võistlus seda, et laval publiku silme ees tuli mõõtu võtta veinide ja kangete alkohoolsete jookide pimedegustatsioonil, dekanteerimisel ja serveerimisel, toiduga sobivate veinide soovitamisel kui ka ebatäpse veinikaardi parandamisel. Eri ülesannete eest saadud punktisumma andis napi võidu Jūrmala spaa sommeljeele Jānis Kaļķisele. Teiseks jäänud Kempinski sommeljee Narimantas Mieźysi artistlik etteaste laval tegi temast publiku lemmiku, kuid suurepärase maitsemäluga Kaļķis lõi leedukat geograafia- ja veinipiirkondade alaste teadmistega. Pühendumine ja järjekindlus viisid aastaid võistelnud, kuid seni tiitliteta lätlase sihile. “Plaanisin võistluskarjäärile selle aastaga punkti panna ja valmistusin põhjalikult. Võit oli kui kingitus elutöö eest,” räägib võidujoovastuses Kaļķis.

Larsson hindab Ida-Euroopa sommeljeede taset kõrgeks ja usub, et potentsiaali maailma meistri tiitlit saada on nii mõnelgi. Lätlase teadmised ja leeduka sarm kokku annaksid suurepärase kandidaadi. Enesekindluse, esinemisoskuse ja just artistlikkusega soovitab eksmaailmameister ka meie tippudel vaeva näha. “Laval võisteldes oled rollis nagu ka restoranis sommeljeetööd tehes. Publik ja restoranikülastaja hindab lisaks erialastele teadmistele ka meisterlikku veiniserveerimise show’d.”

Kõik kohtunikud nõustusid, et veinikultuuri tase ja sommeljeede oskused on viimaste aastatega teinud märgatava hüppe, mis on olnud ka võistluste finantseerija AS Liviko motiiviks.

Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni presidenti Kristel Nõmmikut rõõmustab külalisvõistlejate osakaalu suurenemine. Sel korral osalesid ka Poola ja Rootsi parimad sommeljeed. “Välisvõistlejad tõstavad võistluste taset,” ütleb Nõmmik ja lisab, et selget favoriiti sel aastal kahe võistluspäeva jooksul esile ei kerkinud, pigem oli tegu tasavägise rebimisega kuni finaali lõpuni.

Erinevalt muust maailmast Eesti Vabariigis sommeljeed kui ametit ei tunnustata. Vahet tehakse baarmeni ja kelneri ametil, kuid sommeljeekooli lõpetajate tunnustamiseks tuleb söakal presidendil veel piike murda.