Ka Briti kuninganna traditsiooniliste sünnipäevapidude juurde, mida Briti suursaadiku residentsis peetakse Tallinnas juuni alguses, käib lahutamatu tervitusjoogina klaas Pimm’si.

Pimm’s on Briti traditsiooniline bitter, mille leiutas Kentist pärit farmeri poeg James Pimm, kes pidas 1820. aastatel Londoni Citys Inglise panga lähedal austribaari, kus hakkas tavapärase õlle või rummipunši asemel serveerima oma klientidele uut, omaloodud jooki. See oli kiniini, džinni ja ürte sisaldav toonik, mis soodustas seedimist. Kutsuti seda lihtsalt “No. 1 Cup”. Toona Pimm’si pudelitesse ei villitud, seda hakati tegema alles aastal 1880. Kui alguses müüs James Pimm seda jooki vaid oma baaris, siis nähes joogi järjest kasvavat populaarsust, hakkas ta seda alates aastast 1851 müüma ka teistele Londoni baaridele. 19. ja 20. sajandi alguspoolel olid kuulsad jalgratastel mööda tänavaid sõitvad Pimm’si-müüjad, kes oma kaupa valjuhäälselt reklaamisid. Pimm’s on segu kangest alkoholist (enamasti džinnist), puuviljadest, liköörist,ürtidest ja bitterist. Täpset retsepti hoitakse siiani saladuses. Kõige kuulsam ja tuntum on Pimm’s No 1, mis on džinni baasil valmistatud jook. Aastate vältel on Pimm’si valmistatud ka teiste alkoholide baasil.

Kokku on erinevaid Pimm’se olnud seitse – aastal 1851 valmisid Pimm’s No. 2 Cup Šoti viskiga ja Pimm’s No. 3 Cup brändiga. Pärast II maailmasõda valmisid Pimm’s No. 4 Cup rummiga, Pimm’s No.5 Cup rukkiviskiga ning 1960ndatel Pimm’s No. 6 Cup vodkaga. Lisaks on erinevad baarid hakanud tegema oma variante sellest populaarsest suvisest joogist – näiteks Pimm’s No. 7+, milles on kasutatud kas tekiilat, burbooni, absinti või Islay saare viskit. Ka on alates aastast 2005 laialt levinud Pimm’s Winter Cup, mis on sisuliselt Pimm’s No. 3 Cup, kuid lisaks brändile on kasutatud ka apelsinikoort ja erinevaid vürtse.

Kõige kuulsam on Pimm’s No. 1 Cup, mille valmistamisel on kasutatud džinni. Seda võib juua serveerituna kas jääkuubikutel või ka mitmes segujoogis. Värvuselt on see veidi punaka kange tee värvi ja maitses on tunda nii tsitrust kui vürtse. Selle joogi “Inglise stiilis” serveerimine on gaseeritud limonaadi ning erinevate värskete lõigutud aiasaadustega klaasis – õunad, kurk, sidrun, maasikad, kurgirohi, münt. Limonaadi võib asendada kas Ginger Ale’iga või pidulikumatel juhtudel šampanja või valge vahuveiniga. Viimasel juhul on joogi nimeks “Pimm’s Royal Cup”.

Pudelites on Pimm’s saadaval 25% alkoholisisaldusega, mida siis vastavalt soovile lahjendatakse. Pimm’s & Lemonade on müügil 5,4%-lisena. The Macclesfield Pimms Society korraldusel toimub igal aasta septembris Inglismaal suur Pimm’si festival.

Kõige tuntum on Pimm’s muidugi Inglismaal, eriti Lõuna-Inglismaal, kus see on kvintessents, samas ka lahutamatu osa Inglise elulaadist. See on üks kahest ametlikust joogist Wimbledoni tenniseturniiril, Henley regatil ning Glyndebourne’i ooperifestivalil (teine on šampanja), aga ka Royal Ascoti traavivõistlustel, Oxfordi ja Cambridge’i ülikoolide kuulsatel maiballidel ning Briti ja Ameerika poloturniiridel. Seega üks suurepärane suviste pidude jook.
Retsepte Pimm’sigaTraditional Pimms No.1
Lisa klaasi lõik apelsini, sidrunit, õuna, kurki ja üks mündivõrse. Nüüd lisa kaks osa limonaadi ja üks osa Pimm’si. Soovi korral lisa jääkuubikuid.

Turbo Pimms No.1
Valmista sarnaselt eelmisega, kuid pane viis osa limonaadi, kaks osa Pimm’si ja üks osa džinni.

English Passion Pimms No.6
Täida šeiker 2/3 ulatuses jääga, lisa 50ml Pimm’s No. 6 ja 25 ml viina (Zubrowka). Lisa juurde ühe granadilli e kannatuslille vilja mehumahl ning veidi suhkrusiirupit. Pärast korralikku segamist vala jääga täidetud klaasi. Lisa mündilehti ja kaks kokteilikõrt.

Maximum Voltage Pimms No.6
Täida šeiker 2/3 ulatuses jääga, lisa 50ml Pimm’s No. 6 ja 25 ml viina (Zubrowka) ning 25 ml Cointreau likööri. Pärast korralikku segamist kalla jääga täidetud suurde klaasi ning lisa limonaad ja mündilehti.

Pimm’s Cup with Watermelon
Soojenda pisut ühe klaasi jagu arbuusimahla suhkruga. Jääga täidetud šeikerisse lisa 2 osa Pimm’s, 1 osa sidrunimahla, arbuusimahl suhkruga ja 2 osa Ginger Ale’i. Klaasi võid lisada ka kurki, erinevaid marju ja mündivõrse.

Paljud Londoni pubid ja baarid müüvad kaasavõtmiseks juba valmis segatud Pimm’se, seda eelkõige neile, kelle jaoks retseptid on liiga keerulised või aega on vähe, kuid isesegatud joogid on ikka kõige paremad ja huvitavamad. Ja suvel ju aega on.