Idee sai alguse Amsterdami teletorni restoranikülastusest. Selliseid carte blanche’i põhimõttel toimuvaid õhtusööke, kus menüü ja esinejad hoitakse saladuses kuni toidu serveerimiseni, korraldatakse seal sageli. Oma esimese üllatusõhtusöögi staariks valis Teletorni restorani peakokk Priit Toomits punapeedi. Soe peedisupi shot sobis sissejuhatuseks õrnadele kammkarpidele, mis saabusid lauale klaaskupliga kaetud taldrikul. Kupli alt väljunud suitsupahvak lisas juurselleripüreel lebavatele kammkarpidele mõnusa lepasuitsuse maitsenüansi.

Õues valitsevaid ilmaolusid arvestades on aga liharoad möödapääsmatud. Lihast saadud valk ja raud on meie kliimas talveperioodil olulised. Sestap järgnesid leebetele eelroogadele lihaveise carpaccio ning õhtu pearoana esitletud BBQ sea sisefilee, saatjaks miniatuursed aedviljad ja krõbe kartulikook. Saadud maitsekombinatsioon tekitas soovi kokalt retseptid välja pinnida ja kodus katsetama asuda.
Kammkarbid juurselleripüreeganeljale

Vaja läheb

8 kammkarpi
pool juursellerit
50 g vahukoort
1 sl võid
sorts aniisiviina
noaotsaga jahvatatud muskaatpähklit
kaunistuseks idusid (peedivõrsed ja küüslauguidud)

Kastmeks

100 g kalaluudest keedetud puljongit
4 cl valget veini
100 g vahukoort
1 küüslauguküüs
1 väiksem sibul
1 sl õli
sutsuke safranit ja kurkumi

Valmistamiseks

tükelda sibul ja küüslauk ning pruunista potipõhjas. Vala potti valge vein ja kalapuljong. Lisa safran ja kurkum ning keeda, kuni kaste on poole võrra kahanenud. Nüüd lisa vahukoor ja keeda madalal temperatuuril, kuni alles on jäänud pool kogusest. Kurna kaste ja vajaduse korral maitsesta soola ja suhkruga.

Puhasta juurseller ja lõika tükkideks. Selleritükid pane soolaga maitsestatud vette keema ning kui need on peaaegu pehmed, lisa pool vahukoore ja või kogusest. Püreesta saumikseriga ning sega juurde teine osa koorest ja võist, mida oled muskaadi ja soolaga maitsestanud.

Kammkarbid pruunista kiirelt pannil, vala üle aniisiviinaga ja süüta põlema. Nüüd pane kammkarbid veel 20 minutiks 50kraadisesse ahju järelküpsema. Serveerimisel säti kammkarbid juurselleripüreele, lisa kaste ja jahvata veskist soola ja pipart peale.Punapeedikonsomeeneljale

Vaja läheb

400 g punapeeti
100 g porgandit
0,5 l kanapuljongit
1 selleri vars
1 keskmine sibul
2 küüslauguküünt
1 sl äädikat
0,5 tl suhkrut
punt peterselli ja tillivarsi
1 viil teraleiba
tsipa köömneid
sorts oliiviõli

Valmistamiseks

tükelda aedviljad suuremateks tükkideks. Pruunista potipõhjas vähese õliga, lisa kanapuljong ja äädikas ning keeda madalal temperatuuril umbes tund aega. Maitsesta soola ja suhkruga. Kurna ja serveeri saadud supp shot’i-klaasist. Serveerimisel tilguta peale oliiviõli, milles oled enne köömneid kuumutanud.

Poolita õhuke leivaviil, maitsesta vähese oliiviõli ja soolaga ning rösti ahjus krõbedaks.Sea sisefilee miniaedviljade ja kartuligratääniganeljale

Vaja läheb

2 seafileed
4 minipatissoni, -suvikõrvitsat ja -peeti
200 ml demi glaze kastet
1 tl punapeedipulbrit
seesamiseemneid

Kartuligratääniks

1 kg kartuleid
100 g vahukoort
2 muna
noaotsaga jahvatatud muskaati ja soola

Valmistamiseks

puhasta aedviljad ja lõika juppideks. Keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks, jahuta ja prae enne serveerimist kiirelt kuumal pannil võis. Punapeedid keeda ja prae teistest aedviljadest eraldi.

Puhasta seafileed kelmest, maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Pane fileed BBQ-ahju ja anna tund aega intensiivset suitsu. Pintselda punapeedisiirupist kastmega ja küpseta veel tund, iga 15 minuti järel kastmega pintseldades.

Kuumuta demi glaze kaste ja sega hulka peedipulber. Lisada võid veel seesamiseemneid.

Gratääniks

riivi kartulid jämeda riiviga ja kuivata majapidamispaberiga. Sega riivitud kartulite hulka lahtiklopitud munad, vahukoor, muskaat ja maitsesta soolaga. Vooderda terriini või mõni muu sobiva kujuga vorm küpsetuspaberiga. Vala kartulimass vormi ja kata fooliumiga. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 1 tund. Jahuta ja lõika sobivateks portsudeks.

Veinisoovitus pühadeajaksJa et seda kõike taevalikuks muuta, valisin juurde Ribera del Duero piirkonna Valpincia veinimaja veinidest parima hinna ja kvaliteedi suhtega Valpincia Roble DO 2010.

Mägise ja askeetliku loodusega Ribera del Duero on Hispaania üks hinnatum ja kalleim veinipiirkond. DO tähis pudelil tähendab, et vein pärineb kvaliteetveinipiirkonnast ja peab vastama piirkonna tarvis kehtestatud nõuetele.

Tempranillo on hispaania tuntuim punane viinamarjasort ja sajaprotsendiliselt sellest valmistatud Roble on pooltäidlane, elegantselt sügav ja kirsise maitsega kvaliteetvein, mille hind Pirita veinipoes jäi alla 10 euro. Vein sobib aperitiiviks, mahedama maitsega liharoogadega, aga ka suitsulõhe kaaslaseks.