Sulevimägi 1, Tallinn
Avatud
E–R
12–24
Hinne: 9.5
Uudis, et Londoni
gurmeerevolutsionäär Alan Yau toob Che Guevara kombel uuendustuuli ka
siinsele üksluisevõitu restoranimaastikule, viis Armandi ootused
kõrgele juba enne, kui tulemus teoks sai. Nüüd on Chedi nime
kandev restoran avatud ja tuleb tunnistada, et sedalaadi hiinapäraseid
gurmeekatsetusi pole Eestis tõesti varem nähtud.
Siseneja pilku püüavad tumedas interjööris
kõigepealt kaks sügavpunaseks värvitud puud.
Hiljem tabab pilk siin-seal mitut Aasia restorani tavaelementi, mida otsekui
näputäie maitseainetena lakoonilisse siseilmesse on puistatud. Chedi
tagumine tuba näib esmapilgul väga hämar, peaaegu kottpime, kuid
kui silmad harjuda jõuavad, selgub, et valgustus on hästi
läbimõeldud ja parasjagu sume, et kaunilt kujundatud roogade
väljanägemist tumedate pindade taustal esile tuua. Ka krobeliste
kiviseinte must toon ei mõju mitte süngelt, vaid soojalt ja
sumedalt.
Ettekandja uurib sissejuhatuseks, kas eelistame
teravamaid või mahedamaid maitseid. Kuna vastus on ehteestlaslik
“keskmine”, jäävad tulisemad road proovimata. Samas pole
kahtlust, et Chedis on kõik maitsekombinatsioonid rikkalikud ning
lihtlabase ülevürtsitamise teed ei minda.
Bambusest
aurutuskarbis serveeritud elegantse välimusega dim sum’i valik (160
krooni) sobib kergeks sissejuhatuseks kahele sööjale – siin on
kolme sorti palasid, igaüks kahes eksemplaris. Kleepjasse taignasse
keeratud elevandiluukarva ja erkroheliste palukeste täpset koostist on
raske tabada, kuid kindlasti leidub neis köögivilju ja krevette ning
kõik nad on kerge ja värske maitsega. Lisaks on väikesel
vaagnakesel kolme sorti kastmed (mahedaim ploomi-, teravaim
tšillikaste), millesse suupisteid enne söömist kasta.
Veelgi nooblim avaroog on praetud sinikrabi punase tšilli ja
karrilehtedega (180). Pisut karamellise maitsega paneeringus krabi on
kergelt krõbe ja pehme vaheldumisi.
Siin-seal hakkavad silma
tibatillukesed erkpunased tšillirõngad, mis maitses avaduvad
õhkõrna elektrina kusagil taustal. Kerget muljet süvendab
veelgi peenelt pitsiline (ja mõistagi söödav) riisikorvike,
milles mereelukas serveeritakse.
Teravhapu liimjas supp kanaliha
ja shiitake-seentega (95) üllatab roogadest kõige vähem,
kuid on sellegipoolest võrratu ja tiheda rikkaliku maitsega.
Pearoog, silver cod šampanja ja hiina meega (415), on pärit Alan
Yau hinnatud Londoni restorani Hakkasan menüüst ning on igati oma
renomee vääriline. Õrna valget kala katab imeõhuke
meeglasuur ning suhu pistetud pala jõuab mõne hetke jooksul
üksteise järel esile manada mitu maitsevarjundit, mille seast
ükski liialt teiste üle ei domineeri.
Pi Pa part (245) on
oluliselt jõulisema maitsega, kuid samuti magusapoolne roog. Sageli
vängevõitu maitsega pardiliha on siin osavalt muude
maitsetega kokku sobitatud. Krõbeda naha all on õhuke rasvaviirg,
mis lisab pisut mahlakust, kuid ei muuda suutäisi ülemäära
rammusaks. Muide, nimi Pi Pa tuleb Hiina mandoliinisarnaselt muusikariistalt
– selle retsepti järgi valmistades pressitakse part laiaks, nii et
ta kujult pilli meenutab. Jõulise pardi kõrvale sobib hästi
ka vesipähkli, suhkruherne ja musta seene stir-fry (145), mis tundub Chedi
mahedas valguses lausa ebamaiselt erksavärvilisena.
Ka
magustoiduvalikus leidub õnneks kergemaid palu – midagi toekamat
pärast suur
t söömaaega enam lisada ei jaksaks. Sügavroosade kolmnurkade
kujuline mustika-semifreddo (90) on leebelt jahutav ega ründa
liialt magusaga.
Alan Yaust rääkides ei saa
mööda tema Londoni restoranidest – rahvalikust Busaba
Eathaist, elitaarsetest Hakkasanist ja Yauatchast. Need
kõik on eri aegadel ka Londoni parimate söögikohtade hulka
valitud. Chedi tundub olevat mosaiigina kokku pandud nende kolme osadest
– rahvalikkusest ja kõrgstiilist. Kahjuks jääb Tallinn
originaalidele siiski alla. Yau Londoni restoranide eripära on
aasialikult salapärane keskkond, mida rõhutavad madalale
toodud tumedastest puitvõredest laekonstruktsioonid ning aurusena
tunduva klaasiga söögisaalist eraldatud köögiosa, mille
taga toimub töötavate kokkade unenäoline varjuteater.
See on oopiumiurka analoog, kus kummise moonimahla asemel uimastatakse
inimesi roogade võrratu maitse ja imeliste värvidega.
Tallinnas on esindatud Yau erakordsed maitsvad ja värvikad road, kuid
tema võlumaailma siin ei ole. Chedi on tippklassi restoran, kuid siiski
mitte muinasjutt.