Eesti esimene gastrobaar
Täna õhtul avab pidulikult uksed Eesti esimene gastrobaar (gastropub ingl k) Clayhills. 90ndate alguses Inglismaal sündinud omanäoline kontseptsioon tähendab, et sisuliselt on tegu restoraniga, aga sisekujundus ning atmosfäär meenutab pigem pubi, selgitab Clayhillsi üks loojatest Martin Murray. Gastronoomiabaaridel on omad reeglid – toit peab olema maitsev, inspireeritud kohalikest traditsioonidest, taskukohane ning sobima hästi kokku õlle ja veiniga. Clayhills Tallinnas on saanud oma nime kompanii Thomas Clayhills & Son järgi, mis asutati 1633. aastal ja usutakse olevat vanim Eesti kaubandusettevõte. Gastrobaari hoones Pikk tänav 13 pidas Clayhills kaks sajandit tagasi aga pudupoodi. Tänased omanikud lubavad, et Clayhillsis pakutud road on hooajalised ja nende valmistamiseks kasutatakse kohalikku toorainet.
Nädala retsept
Argo Ots, Clayhillsi peakokk
Uputatud muna spinati ja anšoovisefileega
kahele
Vaja läheb
? 1 ciabatta
? 160 g spinatit
? 1 tl äädikat
? 2 muna
? 40 g anšoovist
? sidrunimahla
? maitsestamiseks näpuotsatäis muskaatpähklit, soola, pipart, suhkrut
Valmistamiseks
lõika ciabatta diagonaalis neljaks õhukeseks viiluks ja pane 200kraadisesse ahju 3–4 minutiks, kuni need muutuvad kuldpruuniks. Samal ajal keeda kooreta mune äädikases vees 2–3 minutit. Blanšeeri spinat ning maitsesta sidrunimahla, soola, pipra ja suhkruga. Säti spinat, kooreta keedetud munad ja anšoovised röstitud ciabatta’le ning maitsesta muna muskaatpähkliga. Valminud rooga võid veel kaunistada kirsstomati ja lehtpeterselli oksaga.
Grillitud vasikamaks kartulipüree peekoni ja punaveini-sibula kastmega
Vaja läheb
? 350 g vasikamaksa
? 4 kartulit
? 1 sl oliiviõli 1
? paar spinatit
? pool sibulat
? 2 suitsupeekoni viilu
? soola, pipart, suhkrut
? 2 sl valget veini
? poole sidruni mahl
Kastmeks
? 1 sibul
? keskmine varsselleri vars
? pool porgandit
? 1 küüslauguküüs
? 1 sl tomatipastat
? 1 pokaal (20 cl) punast veini
? 1 sl köögiviljapuljongit
? soola, pipart, suhkrut
Kastme valmistamiseks varu 2 tundi aega. Tükelda sibul, varsseller, porgand ja küüslauk ning rösti paksupõhjalises potis. Lisa tomatipasta, punane vein ja köögiviljapuljong ning keeda. Kogus väheneb umbes poole võrra. Saadud kaste kurna ja maitsesta.
Puhasta maks ning lõika viiludeks. Valmista kartulipüree ja maitsesta oliiviõli, soola, pipraga. Puhasta ja blanšeeri spinat ning maitsesta oliiviõli, sidrunimahla, soola, pipra ja suhkruga. Karamelliseeri sibul suhkru ja valge veiniga ning maitsesta soola ja pipraga.
Serveerimiseks säti kartulipüree taldrikule, sellele tõsta karamelliseeritud sibul, blanšeeritud spinat, grillitud vasikamaks ja krõbe peekon ning vala üle kastmega. Kaunistada võid lehtpeterselli ja punase sõstra kobaraga.