Faktidest



Tänu Vladislav Djatchuki  ja abikokk Viktor Leshe­vichi (mõlemad restoranist Egoist) suurepärase menüü esitlusele – kalaroog lõhest ning liharoog lambast – võitsime 7. koha, seljatades näiteks Hollandi, Šveitsi, Suurbritannia, Hispaania, Itaalia, Venemaa, ning saavutasime parima uustulnukana koha legendaarsete favoriitide Prantsusmaa ja Põhjamaade järel.


Lisaks esikolmiku autasustamisele premeeriti ka parima kala- ja liharoa valmistajat Prantsusmaad.


Kuid enne veel, kui need võidud olid teatavaks tehtud, sai auhinnatseremoonial kõlada “Estonia”! Nimelt pärjati abikokk Viktor (19) kõikide tiimide abilistest parimaks. Abikokkade ehk commis’de auhindamisega tunnustatakse noori kokki ning usun, et Viktori koolikaaslastele Tallinna Teeninduskoolis ja teisteski kokakoolides õppijaile on see üks oluline märk ja tähis.


Žüriisse kuulusid riikide Bocuse d’Ori akadeemiate presidendid, Eestist Dimitri ­Demjanov, tänu kelle eestvedamisele ja piiritule usule ning pühendumisele see üritus üldse meile nii lähedale on jõudnud.


Erakordseks võib pidada ka seda, et esimesel võistluspäeval, mil Eestigi üles astus, oli roogi maitsmas ka härra Bocuse (82) ise. Muide, suurmeistrile ei jäänud ka Eesti meeskonna tegemised märkamatuks – meie võistlustiim, president ja lippudega ergutusmeeskond avaldasid talle sellist muljet, et vanahärra soovis isegi ühist fotot teha.


Enam kui võistlus



Väikse riigi rahvana tunneme alati heameelt kaasmaalaste suurte saavutuste üle. Äsja Norras, Stavangeris toimunud võistlustele oli Eestist kaasa sõitnud 30-liikmeline delegatsioon. Ja tuli tõdeda, et hea tunne on spordivõistluse sarnaselt elada kaasa toimuvale, mis ei ole pelgalt vaid individuaal-ala, ühe koka (edu)lugu – vaid riigi esindamine, toidukultuuri tutvustamine, koka-ameti propageerimine, toidutrendide suuna näit, toorainete ja nende ausa käsitlemise väärtustamine ja palju veel. Ehk küll primaar­ne oli võistlus – 5,5 tundi ettevalmistust, ranged reeglid toidu töötlemisel ja ajastusel, närvide mäng avatud köögis suure auditooriumi ees, sellele eelnenud kuude pikkune treening, mis päädis kinnisideega olla parem teistest 19 osalejast ning uskuda žürii objektiivsesse hindamisse. Aga selle kõige taga on ka palju muud, mis teebki Bocuse d’Ori väga eriliseks.
 Bocuse d’ Or Euroopa eelvoor
 1. Norra 838 punkti
 2.
 Taani 796 punkti
 3. Rootsi 769 punkti
 4. Prantsusmaa 754 punkti
 5. Soome 711 punkti
 6. Island 710 punkti
 7. Eesti 705 punkti
 8. Holland 682 punkti
 9. Tšehhi 674 punkti
 10. Šveits 649 punkti
 11. Suurbritannia 640 punkti
 12. Luksemburg 618 punkti
 13. Belgia 606 punkti
 
 14. Hispaania 558 punkti
 15. Malta 554 punkti
 16. Poola 547 punkti
 17. Ungari 545 punkti
 18. Itaalia 534 punkti
 19. Venemaa 502 punkti
 20. Horvaatia 429 punkti
 Lyoni finaali pääsesid esimesed kolmteist.