11.07.2008, 00:00
Eesti gastronoomia suurvõit
Prestiižikaimaks kokkade võistlusteks tituleeritud Bocuse d’Ori eelvoorus Norras saavutas Eesti enneolematult hea tulemuse, tagades edasipääsu finaalvõistlusele Lyoni 2009. a jaanuaris.
Maailma gastronoomiat enim mõjutanud suurkuju Paul Bocuse’i
algatatud võistlust Bocuse d’Or on korraldatud üle 20 aasta.
Seni väga kinnine tipp-gastronoomia riikide vaheline heitlus sai sel
aastal uue mõõtme – esimest korda kutsuti osalema uusi
riike, nagu India, Indoneesia, Vietnam, mõned riigid Euroopast,
sealhulgas Eesti. Au oli ääretu. Veel mõni aasta tagasi Lyonis
meeletu melu ja tohutu suurte fänniklubide saatel toimunud
võistlust külastanud eestlastest valdkonna arendajad ja huvilised
ei osanud isegi unistada sellest, et 2009 oleme ka meie osa sellest
niinimetatud vormel-1-kulinaariapeost. Tänaseks on selgunud, et Eesti lipp
saab olema lõppvõistlusel kõrgel Prantsusmaa,
Põhjamaade, Jaapani, Austraalia, Kanada, Brasiilia ja teiste suurriikide
kõrval.
Faktidest
Tänu
Vladislav Djatchuki ja abikokk Viktor Leshevichi (mõlemad
restoranist Egoist) suurepärase menüü esitlusele –
kalaroog lõhest ning liharoog lambast – võitsime 7. koha,
seljatades näiteks Hollandi, Šveitsi, Suurbritannia, Hispaania,
Itaalia, Venemaa, ning saavutasime parima uustulnukana koha legendaarsete
favoriitide Prantsusmaa ja Põhjamaade järel.
Lisaks
esikolmiku autasustamisele premeeriti ka parima kala- ja liharoa valmistajat
Prantsusmaad.
Kuid enne veel, kui need võidud olid teatavaks
tehtud, sai auhinnatseremoonial kõlada “Estonia”! Nimelt
pärjati abikokk Viktor (19) kõikide tiimide abilistest parimaks.
Abikokkade ehk commis’de auhindamisega tunnustatakse noori kokki ning
usun, et Viktori koolikaaslastele Tallinna Teeninduskoolis ja teisteski
kokakoolides õppijaile on see üks oluline märk ja tähis.
Žüriisse kuulusid riikide Bocuse d’Ori akadeemiate
presidendid, Eestist Dimitri Demjanov, tänu kelle eestvedamisele ja
piiritule usule ning pühendumisele see üritus üldse meile nii
lähedale on jõudnud.
Erakordseks võib pidada ka
seda, et esimesel võistluspäeval, mil Eestigi üles astus, oli
roogi maitsmas ka härra Bocuse (82) ise. Muide, suurmeistrile ei
jäänud ka Eesti meeskonna tegemised märkamatuks – meie
võistlustiim, president ja lippudega ergutusmeeskond avaldasid talle
sellist muljet, et vanahärra soovis isegi ühist fotot teha.
Enam kui võistlus
Väikse riigi
rahvana tunneme alati heameelt kaasmaalaste suurte saavutuste üle.
Äsja Norras, Stavangeris toimunud võistlustele oli Eestist kaasa
sõitnud 30-liikmeline delegatsioon. Ja tuli tõdeda, et hea tunne
on spordivõistluse sarnaselt elada kaasa toimuvale, mis ei ole pelgalt
vaid individuaal-ala, ühe koka (edu)lugu – vaid riigi esindamine,
toidukultuuri tutvustamine, koka-ameti propageerimine, toidutrendide suuna
näit, toorainete ja nende ausa käsitlemise väärtustamine ja
palju veel. Ehk küll primaarne oli võistlus – 5,5 tundi
ettevalmistust, ranged reeglid toidu töötlemisel ja ajastusel,
närvide mäng avatud köögis suure auditooriumi ees, sellele
eelnenud kuude pikkune treening, mis päädis kinnisideega olla parem
teistest 19 osalejast ning uskuda žürii objektiivsesse hindamisse. Aga
selle kõige taga on ka palju muud, mis teebki Bocuse d’Ori
väga eriliseks.
Bocuse d’ Or Euroopa eelvoor | ||
1. | Norra | 838 punkti |
2. | Taani | 796 punkti |
3. | Rootsi | 769 punkti |
4. | Prantsusmaa | 754 punkti |
5. | Soome | 711 punkti |
6. | Island | 710 punkti |
7. | Eesti | 705 punkti |
8. | Holland | 682 punkti |
9. | Tšehhi | 674 punkti |
10. | Šveits | 649 punkti |
11. | Suurbritannia | 640 punkti |
12. | Luksemburg | 618 punkti |
13. | Belgia | 606 punkti |
14. | Hispaania | 558 punkti |
15. | Malta | 554 punkti |
16. | Poola | 547 punkti |
17. | Ungari | 545 punkti |
18. | Itaalia | 534 punkti |
19. | Venemaa | 502 punkti |
20. | Horvaatia | 429 punkti |
Lyoni finaali pääsesid esimesed kolmteist. |