Nädala retsept

Talleneerud vahustatud beurre noisette’i, juurselleripüree ja ürdisalatiga

neljale

Vaja läheb

8 talleneeru
200 g võid
maitse järgi veiniäädikat (Xeres)
100 g eri ürte (aed-harakputk, koriander, münt, murulauk)
800 g juursellerit
200 ml rõõska koort
soola, riivitud muskaatpähklit ja pipart

Valmistamiseks

puhasta talleneer ploomirasvast ja kelmest ning jäta ööpäevaks toiduõli sisse seisma.

Tupsuta köögipaberiga neerud õlist puhtaks ja pruunista pannil mõlemalt poolt. Maitsesta soola-pipraga ning seejärel aseta neerud 3 minutiks 180kraadisesse ahju.

Beurre noisette’i valmistamiseks

selita või ja pruunista seejärel ettevaatlikult heledapõhjalises kastrulis, jälgides, et või ei läheks kõrbema. Lisa maitse järgi veidike veiniäädikat ja vahusta lõpuks saumikseriga.

Juurselleripüree valmistamiseks

võta kooritud ja puhastatud juurseller ning keeda pehmeks. Kui seller pehme, kurna vesi ära ja lisa noaotsaga võid, kuumutatud rõõska koort, soola ja riivitud muskaatpähklit.

Serveeri talleneerud poolverises või keskmises küpsetusastmes juurselleripüree padjal, lisa vahustatud või ja eelnevalt oliiviõli ning fleur de sel’iga (miniatuurseid lumeräitsakaid meenutavad soolakristallid) maitsestatud ürdid.

Veinisoovitus

Toidu kõrvale ­soovitan proovida klaasikese Château Camplazens “La Garrigue’i” veini, mis tuleb Languedocist La Clape’i piirkonnast. Talleneerud, ürdisalat ja juurselleripüree kokku loovad üsna pretensioo­nika maitsekombinatsiooni, “La ­Garrigue’i” vein aga on pretensioonitu, kergelt joodav igapäevavein, kena segu Grenache’i ja Syrah’ viinamarjast, ning harmoneerub selle toiduga kenasti.

Kristel Randrüüt
restorani Tigu peakokk ja perenaine