Endiiviast ja sparglist Belgia moodi
Suursaatkond tutvustas Belgia köögi parimaid palu Meriton Grand Conference & Spa hotelli söögikohtades. Hotelli peakoka Ragmar Haabma endiiviast valmistatud sametine püreesupp on üks Belgiale iseloomulikke roogi. Kergelt mõrkja ja pähklise maitsega endiiviat ehk salatsigurit söövad belglased sageli, nii suppides kui toorelt salatites. Vitamiinidest ja kiudainetest pakatav endiivia soodustab seedimist ning aitab jääkaineid välja viia.
Toidufestivalilt väärivad äramärkimist ja järele proovimist veel krevettidega täidetud tomatid, kaneeline kaalikas ja belgiapärased lihapallid õllekastmes. Festivali magusad ampsud valmisid Belgia šokolaadist Guylian, mis on tasemelt samaväärne Godiva, Neuhausi ja Marcoliniga. Sajandivanuste traditsioonidega Belgia šokolaadi unikaalsus ja maitseküllus põhineb naturaalsete toorainete kasutamisel. Kuigi EÜ on hiljuti andnud loa kasutada šokolaaditootmises ka taimerasva, kasutatakse Belgias ainult kakaovõid. Esimesed sealsed šokolaadimeistrid hakkasid oma šokolaaditahvlite, -kompvekkide ja -figuuridega kuulsust koguma juba19. sajandil, kui kolooniatest hakati tooma kvaliteetseid kakaoube. 1912. aastal leiutati pähklišokolaad ehk pralinee, mis on tänaseks kõige populaarsem šokolaadiliik.
Vaja läheb:
■1 kg endiiviaid
■45 g porrulauku
■25 g võid
■1 suurem või kaks pisemat sibulat
■25 cl vahukoort
■värskelt jahvatatud musta pipart ja meresoola
Valmistamiseks
lõika endiiviatelt tagumine ots ära, seejärel lõika need neljaks ning eemalda südamik. Pane endiiviad jääkülma vette ja nõruta pool tunnikest. Haki sibul ja porrulauk ribadeks. Sulata või suure poti põhjas ning prae selles sibula-, porru- ja endiiviatükke, kuni need muutuvad klaasjaks. Lisa koor ja lase keema tõusta. Maitsesta ning keeda tasasel tulel umbes veerand tundi. Surista saumikseriga püreeks. Piserda üle ürdiõliga ja paku koos praetud peekoniribadega.
Vaja läheb
■500 g jahutatud pärlkanafileed
■punt spargleid (4 sparglivart inimese kohta)
■200 g toasooja võid
■2 munakollast
■1 sl veiniäädikat
■1 sl vett
■soola
Valmistamiseks
pruunista kuumal pannil pärlkanafileed mõlemalt poolt kuldpruuniks ja tõsta ahjupannil 180kraadisesse ahju 10 minutiks küpsema.
Kastmeks löö munarebud kuumakindlasse kaussi ja aseta kauss keedupotti keemistemperatuuriga vette. Vispelda rebusid koos veiniäädika ja veega, kuni segu muutub heledaks ja veidi vahuseks. Nüüd hakka segule võid juurde kloppima ning maitsesta soolaga. Kuumaveepoti kohale pandult püsib kaste soojana umbes tunni. Tükkide tekkimisel lisa sorts keeva vett ja vispelda kastme hulka.