• Parima tulemuse saab siis, kui grillida suletud kaanega puusöegrillil hõõguvate süte kohal.
  • Gaasigrillide miinuseks on puusuitsu-lõhna puudumine, plussiks aga mugavus, kiirus ja puhtus. Gaasigrilliga on eriti lihtne kuumust reguleerida. Hea gaasigrill on malmist või roostevabast terasest grillrestiga. Tähtis on põletite arvu ja grillipinna suhe, et grill suudaks toota piisavalt kuumust.
  • Eriti hea on see, kui grillil on olemas kõrgemal asuv nn soojendusrest.
Kuidas grillida?

  • Lase lihal enne grillimist umbes tund toasoojas seista - nii ei toimu järsku tem-peratuurimuutust (liha pruunistub kiiremini).
  • Grillsöe süütamiseks on väga hea kasutada spetsiaalset sütekaminat või starterit ja ökoloogilisi süütekuubikuid.
  • Tavaliselt kulub süütamise järel 10-15 minutit, et söed hakkaksid ühtlaselt hõõguma ja leeki enam ei oleks. Kui süte pealispinnale tekib õrn valge tuhakiht, on söed valmis.
  • Aseta liha grillile alles siis, kui rest on terasharjaga puhastatud, rätikuga puhtaks nühitud, toiduõliga kergelt kokku määritud ja kuum.
  • Pruunista liha alguses kõrgemal kuumusel ühelt küljelt ja siis teiselt küljelt (nii saad isuäratava triibulise välimuse). Lihalõiku tohib keerata vaid üks kord, samas šašlõkki, ribi ja toorvorste võib keerata mitu korda.
  • Grill-liha küpsust saab kontrollida, hinnates lihapinna pruunistusastet (kergitades kergelt lihalõigu ühte äärt). Kui liha pealispinnale tekivad niiskusepiisad, on alumine külg pruunistunud ja pööramiseks valmis. Kui juba ühelt poolt grillitud lõigu pealispinnale tekib väike lihamahla loiguke, on alumine külg pruunistunud. Kogenud grillija saab küpsusastmest aru näpuga liha peale surudes. Vähe-rasvase liha puhul peab jälgima pealmise pinna ja külje värvi - kui see muutub kahvatuks või halliks, tuleb kontrollida liha alumise pinna pruunistust, kergitades kergelt lihalõigu ühte äärt. Grillribid on valmis, kui ribikondi otsad on veidikene liha küljest lahti tulnud ja kontidevaheline liha on näpuga katsudes pehme.
  • Seejärel tõsta liha grilli vähem kuumale alale või kõrgemal asetsevale restile jä-relküpsema. Sulge grillikaas.
  • Järelküpsemise ajaks lao mitu lihalõiku üksteise peale, et need liigselt ei kuivaks (samas ideaalse grillihõngu säilitamiseks ära kuhja neid üksteise peale eriti palju).
  • Liha pööramiseks kasuta mugavaid grillitange, mitte kahvlit. Marinaadis lihalõi-kude ja tooreste grillvorstide jaoks on parim kasutada lapiku otsaga grillitange.
  • Kui kuumus läheb liiga suureks ja lihast eralduv rasv on sütel põlema läinud, saab leeki summutada grillile kaane pealeasetamisega ja ventilatsiooniavade sulgemisega, kuid äärmisel vajadusel ka vee, õlle või veiniga.
Mõned soovitused šašlõki ja toorvorstide grillimiseks

  • Parim tooraine sealihašašlõkiks on kaelakarbonaad, hea lihakuubiku suurus on umbes 3 x 4 cm.
  • Puidust šašlõkivardaid leota enne grillimist 15 minutit vees. Selleks et küps liha tuleks hästi varraste küljest lahti, määri neid enne grillimist toiduõliga.
  • Püüa lükkida lihakuubikud vardasse nii, et need jääksid enam-vähem ühe-paksused.
  • Suru lihatükid vardas kergelt üksteise vastu, et need ei hakkaks varda keeramisel pöörlema. Hea, kui kasutad kandilise laiema ristlõikega (u 1 cm) või kolmnurk-ristlõikega metallvardaid.
  • Alusta grillimist nii, et pruunistad liha kõrgel kuumusel kiiresti igast küljest, siis järelküpsetad nõrgemal kuumusel.
  • Šašlõkki, ribi ja toorvorste võid keerata mitu korda.
  • Peenikeses sooles toorvorstid aseta grillile nii, et need oleksid ühtepidi kaardus - siis on hea lapikute tangidega ühekorraga mitu vorsti ringi keerata ega pea neid ühekaupa liigutama.
Kuidas teha maitsesuitsu?

  • Hea on sütele raputada märgasid lepa-laaste, mis tekitavad ka lisasuitsu ja pehmendavad süte teravat kuumust.
  • Sütele pandud vees, kaljas, õlles või veinis leotatud maitsetaimed või oksakesed ja laastud annavad lihale huvitava maitsenüansi.
  • Maitsesuitsu andmiseks võib grillimise ajal raputada sütele kuivatatud ürdipuru või asetada süte vahele vee, õlle või veini ja ürtidega fooliumist kauss. Vedeliku auramisega saab juurde lisaniiskust ja head suitsuaroomi.
  • Kasuta grillil või BBQ-ahjus kala, liha jm toidu küpsetamiseks puidust grillplanku ja puidust grillpabereid.
  • Gaasigrillil saab suitsu tekitamiseks grillresti peale asetada veini või tumeda õllega niisutatud puidutükikesi. Rohkelt suitsu saab siis, kui mähkida fooliumi sisse puulaastud, teha pakikese pealmisele osale augud sisse ning asetada põletite kohale. Nii tekitad ilusat valget suitsu ning ühtlasi tagad, et puulaastud põlema ei lähe. Puutükike-si võib asetada ka põletite kõrvale nii, et need ei sütti, kuid hakkavad kergelt suitsu ajama.