14.06.2007, 00:00
Feijoada’t süüakse teisipäeval ja laupäeval
Ühest portugalikeelsest sõnast ei pääse
turist Brasiilias üle ega ümber: see on feijao. Mustad oad kastmes ja
keedetud valge riis (feijao e arroz) katavad suurema osa brasiillase
igapäevasest toidulauast. Maitse asi, kas nendele igavikulistele
komponentidele lisandub siis liha, kala, friikartulid või isegi tiba
salatit.
Aga on üks toit, mis on oa järgi lausa terve nime saanud, kuigi koostisosi on tal palju rohkem. Feijoada on kõige brasiilialikum toit üldse. Lisaks klassikalistele ubadele kastmes ja keedetud riisile on tal järgmised koostisosad. 1) Potis koos hautatud erinevad lihad ja vorstid. Kui vanasti pandi potti peamiselt odavam liha, seakõrvad, -jalad ja siseelundid, siis nüüd armastavad paljud brasiillased oma feijoada’s siiski parimat liha, mis poest leida. 2) Torresmo ehk praetud peekon.
Originaalis säristati peekonit pannil, et väärtuslikku rasva kätte saada, siis avastati, et kuiv produkt kõlbab ju ka hästi süüa, nüüd on see feijoada oluline komponent. 3) Farofa ehk kergelt röstitud maniokijahu. 4) Ribadeks lõigatud lehtkapsas. 5) Levinud, ent mittekohustuslikud lisaroad: praetud maniokitükid, praetud banaanid, vürtsikas piprakaste Feijoada kõrvale sobib kõige paremini vana hea caipirinha – laimist ja suhkruroorummist kokteil. Pärast praadi tuleb ära süüa üks apelsin, see tasakaalustavat rasvase roa ilusasti ära, räägivad brasiillased. Ja pärast seda tasub valmis vaadata üks kiiktool või võrkkiik: feijoada seedimine annab pooleks päevaks tõsist tööd.
Nii nagu meil oli vanasti neljapäeval kalapäev, on oaroa söömiseks ka oma aeg ette nähtud: teisipäev ja laupäev. Eriti õiged brasiillased suudavad aga igal nädalapäeval hiiglasliku feijoada pintslisse pista.
* * *
“Ma ei saa vist kunagi pikemaks välismaale reisima minna, sest ma kardan, et paljudes maades ei ole õigeid ubasid saada,” rääkis üks 22aastane poiss mulle surmtõsiselt. Tallinnas elavad brasiillased käivad mustade ubade järel Helsingis.
Aga on üks toit, mis on oa järgi lausa terve nime saanud, kuigi koostisosi on tal palju rohkem. Feijoada on kõige brasiilialikum toit üldse. Lisaks klassikalistele ubadele kastmes ja keedetud riisile on tal järgmised koostisosad. 1) Potis koos hautatud erinevad lihad ja vorstid. Kui vanasti pandi potti peamiselt odavam liha, seakõrvad, -jalad ja siseelundid, siis nüüd armastavad paljud brasiillased oma feijoada’s siiski parimat liha, mis poest leida. 2) Torresmo ehk praetud peekon.
Originaalis säristati peekonit pannil, et väärtuslikku rasva kätte saada, siis avastati, et kuiv produkt kõlbab ju ka hästi süüa, nüüd on see feijoada oluline komponent. 3) Farofa ehk kergelt röstitud maniokijahu. 4) Ribadeks lõigatud lehtkapsas. 5) Levinud, ent mittekohustuslikud lisaroad: praetud maniokitükid, praetud banaanid, vürtsikas piprakaste Feijoada kõrvale sobib kõige paremini vana hea caipirinha – laimist ja suhkruroorummist kokteil. Pärast praadi tuleb ära süüa üks apelsin, see tasakaalustavat rasvase roa ilusasti ära, räägivad brasiillased. Ja pärast seda tasub valmis vaadata üks kiiktool või võrkkiik: feijoada seedimine annab pooleks päevaks tõsist tööd.
Nii nagu meil oli vanasti neljapäeval kalapäev, on oaroa söömiseks ka oma aeg ette nähtud: teisipäev ja laupäev. Eriti õiged brasiillased suudavad aga igal nädalapäeval hiiglasliku feijoada pintslisse pista.
* * *
“Ma ei saa vist kunagi pikemaks välismaale reisima minna, sest ma kardan, et paljudes maades ei ole õigeid ubasid saada,” rääkis üks 22aastane poiss mulle surmtõsiselt. Tallinnas elavad brasiillased käivad mustade ubade järel Helsingis.