Vapiano
Hobujaama 10, Tallinn
Avatud
10–24
Hinne: 9.5
Vapiano sisenes üllataval ja
kõiki kahtlevaid ennustusi põrmustades kiire
läbilöögiga Tallinna küllastunud restoranimaastikule. Edu
ei ennustanud ka Vapiano asupaik, kõrvaltänav, kust vuhisevad
läbi vaid linnaliinide bussid ning kõnniteed praktiliselt
puuduvad. Kui näiteks Berliinis asub Vapiano linna uues südames,
Potsdami platsil, ja on väljast juba kergesti nähtav, siis Tallinnas
pole Vapiano paik, mis jääks tee peale – ei, sinna tuleb
spetsiaalselt minna. Ometi pole vist suurem liialdus väita, et ükski
uuemal ajal avatud pealinna toidukoht pole tekitanud nii suurt elevust. Ja seda
kindlasti mitte ainult hoogsa ja suurejoonelise avapeo tõttu.
Elegantse joonega valgusküllane Vapiano on lihtsalt niivõrd
erinev kõigest, mida Tallinna restoranimosaiigis seni nähtud on,
rääkimata juba kiirsöögikohtadest, mille hulka ta end just
nagu liigitaks. Ka suurem jagu kohvikuid ei saa kiidelda nii hubase ja avara,
ühtaegu lihtsa ja moodsa õhustikuga, rääkimata siinmail
seninägematust kaardisüsteemist: siseneja saab plastkaardi, millega
registreeritakse kõik ostud, ning tasuda tuleb nende eest alles
väljudes.
Niisiis, tõeline uue aja söögikoht
selle parimas tähenduses. Sisekujunduses domineerivad elevandiluutoon,
hall ja punane on moekad, lauad-toolid mugavad, vaid vanade
Itaalia-vaadetega fotode riputus mõjub tänavapoolsel
sambal kodukootult. Tallinna kiirtoidurestoranide seas väärib
Vapiano igatahes kõrgeimat hinnet.
Kiirus on Vapianos
õigupoolest suhteline mõiste – see puudutab peamiselt
toitude valmimist. Pastaroad, mis on Vapiano menüü põhiline
(ja populaarseim) osa, saavad valmis umbes kolme minutiga, pitsa küpseb
samuti ruttu, kuid selle valmimist ei pruugi leti ees oodata – selleks
puhuks ulatatakse külastajale pitsapeiler, mis roa valmides vibreerima ja
tulesid vilgutama hakkab. Tõsi, lõunatunnil on Vapianos enamasti
suurema osa lettide ees järjekorrad, nii et kibekiiresti siin hakkama ei
saa. Söögisaalid ei ärgita aga sugugi kiiresti einet
lõpetama – vastupidi, siin tahaks pikemalt aega surnuks
lüüa.
Itaalia köögile kohaselt on Vapianos ka
mitmesuguseid eelroogi – lihtsast väikesest toorsalatist (mida
õigupoolest on üsna suur kausitäis) klassikaliste caprese,
caesari ja nizza salati ning bruschetta’de ja carpaccio’ni.
Õrnroosast veiselihast imeõhuke carpaccio (125 krooni) katab
hiigelsuure taldriku ning kirendab rucola’st, cipriani kastmest ja
parmesaniliistakatest. Fileeviilud on nii õhukesed ja õrnad, et
tervena neid taldrikult kätte ei saa, kuid suurepärast
maitsekombinatsiooni, milles esikohal rucola ja kreemjas kaste, see ei riku. Ka
salatiportsjonid on tohutud. Kui tuunikalaga valmistatud nizza salat
jätab lihtsalt maitsva ja värskendava mulje, siis caesari salat on
klass omaette: rohke krõmpsu Rooma salati ja parmesanimeki taustal
hammustab küüslauk tugevasti keelde.
Pitsad on Itaalia
kombe kohaselt paberõhukesel põhjal, kuid enamikus väga
rikkaliku kattega.
Traditsiooniline capricciosa (100) sisaldas
lisaks singile, seentele, tomatile ja mozzarella’le ka suurepäraseid
artišokke ja oliive ning kuulub kindlasti linna parimate omasuguste
hulka.
Pastavalik on tõeliselt muljetavaldav
ning kõik road valmivad kohapeal valmistatud värskest pastast
(seda on saadaval üheksat sorti ning valiku saab sööja ise
teha). Menüü kallimast osast
valitud granchi di fiume (125) pehmes merivähikastmes hellitas keelt
värske ja kerge maitsega, carbonara’s (75) muutis ilmselt tilk
veini koorekastme konsistentsilt kergeks. Põnevamate pastade hinnad
on soolased, kuid näiteks imehea seenepasta saab kätte vaid 50 krooni
eest.
Magusroogade valikust saab tiramisu (50), mis pole küll
päris klassikalise retsepti järgi valmistatud, ometi maiasmokkade
aplausi osaliseks. Maasikapüreega kaetud panna cotta (50) on täpselt
selline, nagu olema peab, klaasipõhjas ilutsevate vaniljeseemnetega. Ehk
peaks aga magusameistrid pisut vähem želatiini kasutama, nii
jääks hõrk kallerdis tõeliselt suussulav.
Crema di fragola (50) ehk mascarponekreem maasikatega näeb
tõeliselt atraktiivne välja, maitseelamust ilusa nimega desserdist
aga ei saa. Jääb mulje, nagu oleks tegu vaid vähemagustatud
vahukoore ja maasikatega desserdiga, hinnaline mascarpone läheb terava
maitsmismeelega Armandi jaoks kaduma. Šokohoolikute
rõõmuks on loodud igal aastaajal rõõmu valmistav
šokolaadikook Death by chocolate (40), mis näeb küll
välja üsna tavaline, aga maitseb taevalikult. Koogi võlu
seisneb vähemagusas, tugeva maitsega šokolaadiglasuuris, mille alla
peidetud tume, rikkalik ja niiske surmavalt hea šokolaadikook.
Kuuldavasti on Vapiano huvilistest tulvil mitte ainult lõunatunnil,
vaid ka hilisõhtuti ning selleks on tõesti põhjust.
Klaasike veini ja taevalik magusroog pärast kõrvalmajas vaadatud
“Seksi ja linna” – selleks on Vapiano ainuõige
paik.
* Kiirusta aeglaselt – ladina k.