Jänesepraad ja suitsufaasan sobivad puuviljase õllega

Oleg Sõtsovi küpsetatud ja kergelt suitsutatud faasani ja ürdise jänesefileega uut abbey õlut nautides on maitsete kokkuviijaks puuviljasus – nii roa lisandites kui õlles. Aplesinimahlaga täiendatud polenta ja vaarika-astelpajukaste on mõlemad mahlakad ja erksad. Õlles tuntav happesus muutub seistes veelgi intensiivsemaks. Alkohol roast üle ei käi, kuid ergutab parajalt kõiki roa põhimaitseid.
Sobiv serveerimise temperatuur on maitserohkel õllel sarnane veiniga: keskmiselt maitsetihedaid õllesid võiks pakkuda 10 kuni 12 kraadi juures, kangeid, magusamaid ja puuviljaseid õllesid aga isegi 18 kraadi juures nagu punaveini. Klaas võiks neil õlledel olla rohkem veinipeekri kui õlleklaasi moodi. Tumedatele õlledele nimelt tuleb väike õhutamine vaid kasuks – õlle aroom avaneb ja pääseb esile. Heledate pilsner-tüüpi õllede puhul, mis on samas parimad n-ö vorstiõlled, on see aga vastupidi – kitsa avaga klaas aitab kontsentreerida koos süsihappega eralduvat aroomi, mida seda tüüpi õllel ongi vähem.

Alkoholi müük Eestis*
Aasta    käive    õlle osa

2004    16,01    40,16%
2005    18,33    39,44%
2006    19,53    38,14%

 

käive - miljonites liitrites

 

*kogused on näidatud  absoluutse ehk 100%-lise alkoholina, et saada ülevaadet kogu alkoholi käibest sõltumata selle kangusest. Absoluutse alkoholi arvutamisel on õlle keskmiseks kanguseks 5,75%, kangel alkoholil 40%, veinil 12%, siidril 5% ja kääritatud jookidel 14%.

Kange alkoholi tarbimine on viimasel kolmel aastal Eestis kasvanud, õlle oma aga veidi kahanenud. Toodud arvutused sisaldavad ka turistide poolt väljaveetud alkoholi, mis hinnanguliselt moodustab 20–23% siin müüdud õllest ja 15% kangetest alkohoolsetest jookidest.
Allikas: Eesti Õlleliit