Suur toidu- ja terviselemb, Laulasmaa spaas peakoka ametit pidav Angelica Udeküll on seda meelt, et hea aiapidu on esiteks selline, kus kõik asjaosalised saavad midagi teha. Teiseks peab ta oluliseks kasutada kui vähegi võimalik ehtsaid nõusid: "Ühekordsed taldrikud rikuvad kogu mõnu ära," krimpsutab ta natuke nina.

"Aias ei juhtu ju nõudega midagi – neid on parem käes hoida ning toidavad samas ka ilumeelt. Laudlinagi ei oleks sel juhul enam liiast, pigem sõltub selle piduliku meelolu looja kasutamine aiapeo teemast."

Pikalt planeeritud või lihtne hetkeidee

Spontaanne aiapidu tavalise tööpäeva lõpetuseks võib olla lihtsalt teostatav ja ometi väljapeetud – mõnus teepidu koos ürditee ja peenemat sorti võileibadega näiteks. Koos vaatega päikeseloojangusse kuhugi metsatuka sisse puulatvade taha! Kusjuures need peenemat sorti võileivad võivad olla täiesti tavalised kurgi- või kiluleivad. Ainult et õhukesed – nii maitsevad need ikka väga head.

Aiapidu võib olla ka rahvarohke, glamuurne sünnipäeva- või pulmapidu, gurmeepidu, perepidu. Kuid kindel on see, et olgu see siis lille-, ürdi- või puuviljaaed, loob aed söömiseks pingevaba ja liikuva meeleolu, mõjudes kosutavalt talvest pingul kehale ja vabastavalt mõttetegevusest tihkunud vaimule.

Angelica on koduaias leidnud üles oma meeleolu turgutamise kolmiku, mida sooja saabudes tuleb tingimata õues püüdmas käia. Need kolm on tuli, vesi ja õhk.

Olemist toetav ümbrus

"Natuke vett võiks inimese läheduses aias olla. Vesi, mis mõjub nagu liikuv tuuleiilgi – mõtete selitajana, tasakaalu loojana. Õhk tuulutab ja vesi annab jõudu edasi minna.

Tuli võtab pinged maha ning annab vastu soojuse ja kodutunde. Ma tean, et osa inimesi ei saa spordisaalita, mina ei saa tuleta. Koht, kus tulekeeli silmitseda, on mul nii toas kui õues."

Peale huvitavate toiduainete otsimise ja nende kasutusnippide avastamise peab Angelica toidu tegemise juures väga oluliseks enne mõelda, mida on plaanis taldrikule tõsta ja klaasi valada: "Pärast aiapidu ägisedes koju minna oleks kurjast. Mullitava, suhkru ja värvainetega rikastatud karastusjoogi asemel, mis tegelikult janu nii väga ei kustutagi, võiks valida mõne naturaalse mahla või mõne trendika booli – näiteks kurgi ja laimiga. Värske, kerge ja apetiitne!" Sellised, tervist toetavad on ka teised tema road – riisinuudlitest salat ja spinati-lõhestruudel. Riisinuudlitest värske rohelisega salat annab vabaduse rebida sinna sisse just neid lehti, mis parajasti kõige nooremad ja mahlasemad. Spinati-lõhestruudliga läks aga nii nagu kogenud kokkajate puhul ikka: see sündis juhuslikult kapis olnud toiduainetest, mis loomulikult ei langenud kokku nendega mis retseptis kirjas. Igal juhul sai spinatist ja lõhekalast suurepärane kombinatsioon lehttaignast struudlisse, mille maitsete ühtesulatajaks oli kreemine tofu ning ergutajaks noored murulauguvarred.

Riisinuudlisalat kanafileega

erinevaid salatilehti

riisinuudleid

suhkruhernekaunu

tšillikastet

koriandrit või peterselli

tomatifileed

värsket kurki

mangot

küpsetatud või
grillitud broilerifileed

rabarberit

röstitud
seesamiseemneid

hernevõrseid

idusidÕlikaste:

2 osa head
extra virgin
-oliiviõli

1 osa värskelt
pressitud sidrunimahla

soola

mett

Rebi salatilehed parajateks tükkideks, riisinuudlid aseta 3 minutiks soolaga maitsestatud keevasse vette ja seejärel nõruta. Lõika kurgist, tomatist ja mangost ribad. Viiluta küpsetatud broilerifilee ning rabarber.

Aseta kõik komponendid kihiti serveerimisalusele, kaunista värskete ürtidega ja mahlasuse lisamiseks vala salatile õrna magus-haput õlikastet.

Spinati-lõhestruudel tofu juustuga

• 500 g lehttainast

• 300 g spinatit

• 2 šalotti

• 1 spl õli

• 100 g tofu juustu

• punt murulauku

• 1 muna

• soola

• jahvatatud
valget pipart

• 200 g lõhefileed

• 1 muna

Puhasta värsked spinatilehed jämedatest rootsudest, pane hetkeks keevasse vette, kurna sõelal ja lase jahtuda. Lõika šalott viiludeks ja kuumuta neid pisut õlis, haki murulauk ja riivi tofu ning sega see kõik omavahel spinatilehtedega. Lisa toores muna, sool ja pipar.

Rulli taigen umbes 0,5 cm paksuseks ristkülikuks, tõsta sellele spinatisegu ja sellele omakorda lõheviilud. Keera taignaservad täidisele – umbes 1 cm võrra teineteise peale.

Keera nüüd see kõik rulli (taignarulli liitumiskoht säti kindlasti allapoole), määri rull munaga ja küpseta 200 kraadi C juures 35 minutit või kuni küpsetis on pinnalt kuldpruuniks värvunud.

Serveeri koos värske salatiga.

Värske kurgi bool laimi ja ingveriga

Kogus kuuele

• 1 l naturaalset
õunamahla (sobib nii gaseeritud kui ilma gaasita)

• 1 suurem värske kurk

• 2 laimi mahl

• 2 laimi viiludena

• 2 spl riivitud ingverit

• 4 spl mett

• 1 l mineraalvett

• mündilehti

• jääkuubikuid

Sega boolinõu põhjas värske riivitud ingver, mesi ja laimimahl, lisa mineraalvesi ja õunamahl. Viiluta värske kurk ja laim õhukeselt ning lisa boolile. Serveeri jääkuubikute ja mündilehtedega.

Suurepärane janukustutaja.