Pühavaimu 13/15

Tartu

Avatud 7-10.30, 12-15, 18-22.30

9,5

Tartu Gurmaanide Klubi viimasel kokkusaamisel kolme nädala eest Tallinna Kunstihoones oli teemaks porgand. Pealinna parimad kokad pakkusid porgandit nii praelisandi kui huviäratava magustoiduna, nii piruka kui jäätisena. Nimekate kokkade rivist puudus tol õhtul Stenhusi peakokk Tõnis Siigur, kes andis siis viimast lihvi oma restorani uuele õhtusöögi menüüle. Uus menüü ühendab rahvuslikku prantsuse ja slaavi köögiga nii, et tulemuseks on maiuspalad maailma pealinnades ärahellitatud gurmaanile. Et minna Stenhusi, tuleb teatavasti varuda raha, aega ja kannatlikkust nagu üks eliitrestoran eeldab – te lähete sinna toitu nautima, aeglaselt ja maitseüllatustele ootusvalmilt. Ja teil ei tule pettuda.

Keskaegses keldris olevasse restorani laskumine on nagu teekond tsiviliseeritud allmaailma, kus elav tuli põleb vaid lauda valgustavates küünaldes ja kaminas. Pseudoajalooline mööbel sobib Stenhusi romantilisse atmosfääriga hästi kokkku. Hinna ja kvaliteedi suhe, mille üle ma siinses rubriigis Eesti restorane arvustades olen korduvalt norinud, on Stenhusis täielikus tasakaalus. 

Nagu sellise tasemega koha etikett ette näeb, teenindab õhtusöögil lauda kaks kelnerit. Tellimuse andnud, tuuakse esmalt isuäratav tervituseine köögi poolt – klaasist liual serveeritud neli hõrku delikatessampsu (kaaviar, hanemaks jne) saiakeste-leivakestega (oma maja tooted loomulikult). Eelroaks võetud böfi a la tartar (410 krooni) traditsiooniliste lisanditega segab restoranikunde nina ees eraldi serveerimislauakesel kristallkausis valmis kelner, tundes enne tähelepanelikult huvi kui piprast portsjonit üks või teine lauasolija soovib. Kui kunagi oli Tallinna parim böf hotell Tallinna jahisaalis, siis nüüd on Stenhusi böf Tallinnas konkurentsitult parim. Soe röstsai võiga sobib selle mõnevõrra metsiku iseloomuga roa juurde suurepäraselt.

Kui eelroogade hinnad jäävad 110 ja 350 krooni vahele (böfi ei liigitata Stenhusis eelroogade hulka) siis praed maksavad restoranis 350 – 420 krooni. Hinnad nagu Brüsselis, ning roa aroomil tugev ja rikkalik järelmaitsete bukett nagu kõrgklassi veinil. Küülik ploomide ja pärlisibulatega + Gratin Dauphinois (395) on eriline hõrgutis. Küüliku mahlast pehmet liha vürtsitab konjakikoore kaste, milles tunda omakorda vähki.

Desserdiks valitud basiilikumijäätis (menüüs küll kurioosselt basiilika!) maasika-tomatigazpachos (135) moodustab ootamatu ja värske maitsekokteili. Kuigi kõht on juba täis, tuuakse kohvi digestiiviks valitud portveini (Osborne Fino Quinta, 6cl = 55 krooni) juurde veel trühvleid, küpsiseid ja vahvleid, et demonstreerida oma kondiitrite osavust.      

Foto Ingmar Muusikus