Restoran Raimond on uhiuus restoran Pärnu rannas, mis avas uksed juunis Hedon SPA esimesel korrusel. Suviti on merevaatega restoranile lisaks avar terrass, mis avaneb otse rannapromenaadile.

Peakoka Herkki Ruubeli sõnul on restorani toidud inspireeritud põhjamaiselt -puhtast maitsest ja toidu valmistamisel kasutatakse kohalikku toorainet, millest võimalikult suur osa on kasvatatud lähipiirkonnas. "Spetsiaalselt meie maja jaoks kokku segatud teesegu tuleb Energia talust, mesi on kogutud Tahku-ranna rabadest ja metsadest, hane-munad tulevad Tõstamaa kandist ja piimatooted Pajumäe talust," toob peakokk näiteid.

Herkki Ruubel on saanud kogemusi maa-ilma parimatelt kokkadelt, lihvides oma söögi-tegemise oskust Gordon Ramsay käe all ja praktiseerides maailma parimaks tituleeritud Kopenhaageni restoranis Noma. Tema eesmärk oli luua esmaklassiline restoran, kuhu sõidetakse toiduelamusi nautima ka teistest piirkondadest. Juba restorani avamiskuul oli Raimond populaarne söögi-koht ning hoolimata lühikesest tegutsemis-ajast on juba välja kujunenud külaliste lemmikud. Kõige eelistatum toit on õrn soolasiig - suviselt kerge ja värske suupiste.

Ranna pst 1, Pärnu


Piparmünt

Pärnu rannarajoonis avas Raimondiga samal ajal uksed kohvik-restoran Piparmünt. Tuntud ja tunnustatud peakokk on sealgi. Uued ja huvitavad maitsed kohalikust toorainest toob külastajateni 2012. aastal Eesti parimaks kokaks valitud Vladimir Upeniek, keda gurmaanid teavad restoranist Gloria.

Uues toitlustus-kohas Kurgo Villa Hotell & Restoran on kaks saali - üks nooblim restoranikattega ning teine lihtsam -lounge-tüüpi kohvik. Suvisel ajal on lisaks avatud väliterrass. Menüü koostamisel on rõhk kohalikul toorainel ning vastavalt selle saadavusele vahetub menüü iga 3-4 nädala järel. Ürdid toitude maitsestamiseks kasvatab peakokk kohapeal hotelli tagaaias.

Kurgo Villa Hotell & Restorani tegevjuht Ero Haav nentis, et lahti oldud aja jooksul on tagasiside olnud üldjuhul positiivne, -eriti rõõmustab kliente rahakotisõbralik hinna-tase. Uus koht vajab sissetöötamist ja -esimese kuuga on külastajate kriitikat kuulda võttes tehtud nii mõnigi muudatus. Piparmünt on pärnakatel ja suvepealinna külalistel üles leitud, samuti on teenindatud ka mitut peolauda. Igal juhul on rõõm tõdeda, et Pärnusse leiavad tee ka Eesti tippkokad, kes sellega söögikultuuri laiendavad.

Papli 13, Pärnu


Fellin

Viljandi vanalinn on juba aastaid igatsenud ühte kohvikut. Sellist, kuhu inimesed saaksid tulla, ennast mugavalt ja õdusalt istuma sättida ning head maitsed endasse lasta. Samamoodi igatses seda kohvikut ka Viljandi patrioot Merit Berzin, kes on sinise uksega kohviku rajaja ja perenaine. Maa-ilmas ringi reisides vaimustus ta kohalikest maitsetest ja pisikestest kohvikutest. Olles ise aastaid lambapidaja ning õppinud kunsti-akadeemias sisekujundust, tundis ta, et on loogiline jätk tuua oma linna killuke sellest maailmast, milles end hästi tunda.

Ja see oli õige otsus. Fellin on Viljandi linna keskpunktis asuv kohvik-restoran, mis on korraga nii koduselt lihtne kui ka meeli-ülendavalt pidulik ning kuhu on oodatud kõik inimesed, kes kohviku sinisest uksest sisse -astuvad. Fellin tõi Viljandi Eesti gurmeekaardile, sest esimest korda mahtus Viljandi söögi-koht Eesti 50 parima hulka.

Peakokk on ambitsioonikas Margo Palu-oja, 2013. aasta parim noorkokk. Menüü sisaldab põnevat ja inspireerivat kooslust Eesti köögi ja maailma maitsetest, peamine värske toor-aine tuleb siiski kohalikelt talunikelt. Kui nimetama peaks midagi erilist, tükib kindlasti esile lamba-lihavõileib, mis on võitnud paljude klientide südame. Peale looduslähedase toidu pakutakse ka väga head Itaalia kohvi, hoolikalt valitud veine, mitmeid õlle-sorte ja kokteile.

Fellini keskne idee on pakkuda inimestele elamusi, mistõttu korraldatakse mitme-suguseid kultuuri- ja muusikaüritusi, viimaste puhul keskendudes eelkõige džässile.

Kauba 11, Viljandi


Müüriääre

Haapsalus on viimasel aastal tekkinud palju uusi põnevaid söögikohti, kuid endiselt tõmbab linnakülalisi Müüriääre kohvik ja nii juba üheksa aastat. Mis on see põhjus?

Nagu ikka sünnivad head asjad juhuste kokkusattumisel. Marget ja Rein Vatku sattusid õigel ajal Haapsallu ning ostsid ime-kena kinnistu. Ilus maja nõudis kohvikut ja saatuse tahtel sattus tiimi Anni, kes tuunis kohviku interjööri ja menüü omanäoliseks. Järgmine juhus tõi meeskonda Nadja, kes tegi Müüri-äärest maailma parimate kookide kohviku.

Kõik see oli alguses, Anni ja Nadja on läinud juba aastaid tagasi oma teed, kuid Müüri-ääre elab edasi. Suurim muutus toimus eelmise aasta lõpus, kui lisandus köögi juurdeehitus ning lisaks kookidele ja pirukatele hakati pakkuma sooja toitu. See muidugi ei tähenda, et vaarika-beseerull oleks menüüst kadunud. Vastupidi, nüüd saab ka koogieelse naudingu Müüriäärest. Proovida tasuks näiteks parmesanipaneeringus kanafileed vürtsika apelsini-tšillikastmega.

Müüriääre fenomeniks on sümbioos omanäolisest interjöörist, heast aurast, lillelisest tagahoovist, miljoni dollari vaatest linnusele ja kellatornile, kookidest, kohvilõhnast, muusikast, tuttavatest-sõpradest, keda kohtad just Müüriääres.

Hoolimata sellest, et pea ainsana ei lubata Müüriääre kohvikule tänava- ega kõrval-haljasala terrassi, ja hoolimata -suvesse veninud aiarenoveerimisest, ollakse jätkuvalt linna-külaliste esimene valik.

Karja 7, Haapsalu