Toscana väärikad veinid ja autentne köök

Igal veinimajal on oma saladus, kuidas pakkuda midagi erilist. Volpaia eelisteks peab Giovanella sobivat kliimat, piirkonda ja pühendunud meeskonda. Perekond ja hinnatud veinieksperdid on need, kes Giovanellat tema veiniimpeeriumis ümbritsevad. Tulemus räägib iseenda eest, sest maailma prestiižikaim veiniajakiri Decanter jagab Volpaia veinidele auhindu. Veinimaailma esileedi enda eelistus sõltub aga aastaajast, päevast, tujust ja muidugi veini juurde pakutavast toidust. “Igaühel meist on oma maitsepalett ja aastatega välja kujunenud eelistused,” rõhutab Giovanella ja lisab: “Mulle meeldib siidine, pehme, sügav ja huvitava järelmaitsega Chianti Classico.” Veinide degusteerimiseks vajalik maitsepalett ja esiemade kokakunst on Giovanellal ilmselgelt geenides.

Toiduvalmistamise kunstile pühendus Giovanella samuti sooviga pakkuda oma lastele parimat just piirkonna köögist. Enne laste sündi ei praadinud ta enda sõnul munegi. Abikaasa soovitusel hakkas kohalikku kokakunsti järjest rohkem süüvinud naine huvilistele kokakursusi korraldama ja tema nägemus toscana köögist kogus kuulsust.

Viiekümneaastane kogemus veinide valmistamisel on Giovanellast teinud hinnatud eksperdi ja nõutud esineja veiniüritustel. Eriti oodatud on Volpaia veinide esitlused ja Giovanella kokakursused Ameerikas, sellest sügisest ka Põhjamaades ja Balti riikides. Hiljuti korraldas särtsakas daam veiniõhtusöögi Lucca restoranis.

Giovanella retseptid

Õrnalt praetud kohafilee suvikõrvitsaga
neljale

  1. Vaja läheb
  2. kohakala
  3. keskmine suvikõrvits
  4. 2 valget sibulat
  5. vett
  6. sorts oliiviõli
  7. soola ja pipart
  8. petersellioksi

Valmistamiseks

roogi ja fileeri värske koha ning lõika filee parajateks portsudeks. Kalakontidest keeda puljong. Selleks kuumuta pannil tükeldatud valge sibul oliiviõlis, vala vesi peale ja tõsta kalakondid sisse (soola aga ära lisa). Kuna ühe kala kontidest saab puljongit rohkem kui ühe söögikorra jagu, siis mõistlik on pool puljongist valada purki ja säilitada edaspidiseks. Allesjäänud puljongit kuumuta pannil edasi, kuni see redutseerub (kahaneb), muutub tumedamaks ja pisut pakseneb.

Lõika suvikõrvitsast rattad, puhasta sisu ning maitsesta soola ja pipraga. Pruunista suvikõrvitsa rattaid kergelt pannil kuumutatud oliiviõlis.

Teisel pannil prae samal ajal kohafileed mõlemalt poolt mõni minut. Serveeri koha koos suvikõrvitsaratastega, mis on kastmega üle valatud. Kaunista petersellioksaga.

Veinisoovitus

Eesti vetest püütud kalaga harmoneerub hästi 100% vermentino viinamarjast valmistatud elegantne vein Prelius 2010, Maremma — Toscana.

Seda Castello di Volpaia veinimõisas valmistatud kergelt kuldse värvitooniga õuna- ja ananassiaroomi ning puuviljase maitsega veini saab hea hinnaga hankida Rucola ja Lucca veinipoodidest ning NOPi kohvikust-poest.


Spaghetti alla Putanesca oliividega tomatikastmes

neljale

  1. Vaja läheb
  2. 75 g tomatikastet (värskelt valmistatud või kvaliteetset valmis pastat)
  3. peotäis kappareid ja oliive
  4. 200 g keedetud spagetisid (al dente)
  5. värskeid basiilikulehti
  6. 2 küüslauguküünt
  7. noaotsaga võid
  8. parmesani juustu
  9. soola, suhkrut ja pipart

Valmistamiseks

suru puhastatud küüslauguküüned noaseljaga laiaks ja kuumuta kuumal pannil oliiviõlis. Lisa pannile tomatikaste, kapparid ning oliivid. Tomatikaste valmista purustatud tomatitest, võist, küüslaugust ja vähesest veest või siis kasuta valmis kvaliteetset tomatikastet.

Maitsesta saadud kaste soola ja pipraga ning soovi korral eemalda küüslauk.

Keeda spagetid al dente, tükelda basiilik hästi peeneks ning sega kõik keedetud pastaga kokku. Serveerimisel võib veel kasutada parmesani juustu, aga ka anšooviseid.

Veinivalikust soovitan 2008 Chianti Classico DOCG, Toscana, Castello di Volpaia.