Frappé

Frappé on kreeklaste ja turistide seas menujook. Kuumas ilmas mõnus ja jahutav. Nagu heade asjadega juhtub olema, leiutati ka see jook juhuslikult - 1957. aasta suurel toidumessil Thessalonikis. Nestlé oli joogi sünni juures ja seega on kõige originaalsem frappé Nestlé lahustuva kohviga. Tänapäeval on väga erinevaid retsepte ja valmistamismeetodeid. Toon siinkohal ära ühe, mida ise kasutan. Frappé'ks ei julge seda küll nimetada, ütleme maakeeli - jäine kohvijook.

Alkoholiga kokteilid

Senini pole selge, kas nimetus „kokteil" pärineb sõnadest „kuke saba" ja võitluskukkede auks joodud jookidest, baaripidaja proua Betsy Flanagani kombest inglaste klaase suletuttidega ehtida või hoopis lusikast, mis olla coctail'i-nimelisest taimest valmistatud ja millega Yukatanil olla jooki segatud. Kindlasti on legende veelgi. Iga-tahes on kokteilijoomise kombel oma ajalugu, aastakümnete vältel on see trend nii tõunud kui ka langenud.

Kokteili puhul on tähtsad kaks asja: hea maitse ning oskus jooki nautida mõistlikus määras. Seda viimast on eriti kasulik meeles pidada kuuma ilmaga.

Jäine kohvijook

• 1 tl lahustuvat kohvi
• 1 sl suhkrut
• 1 dl külma vett
• 1 dl piima
• rohkelt jääkuubikuid

Pane lahustuv kohv, suhkur, vesi ja piim kannmikserisse. Vahusta segu umbes minut. Pane kõrgesse klaasi rohkelt jääkuubikuid ja vala segu peale. Natuke jahtumisaega ja võidki jooki nautida.

Muidugi võib suhkrust loobuda ning asendada see mõne mõnusa siirupiga. Lõppkokkuvõttes ei pea isegi kannmikserit olema, piisab kaanega purgist ja korralikust loksutamisest.

Kuumal ajal on jahutavad hästi ka kangest kohvist valmistatud jääkuubikud. Neid võib lisada kohvijookidele või jahedale piimale - teistmoodi joogielamus.

XANTÉ SPRITE
(tuntud ka kui Lennart)

• 4 cl Xantét
• 2 cl värskelt pressitud laimimahla
• Sprite'i
• üks laimisektor

Täida kõrge kokteiliklaas jääga, vala peale Xanté, laimimahl ja Sprite. Kaunistuseks lisa laimisektor.

APEROL SPRITZ

• 4 cl Aperoli
• 6 cl kuiva vahuveini
• 2 cl mullivett

Täida klaas jääga, lisa komponendid, apelsiniviil ning sega ja serveeri.

Allikas: Altia Eesti

O'Polo Sling

• 15 ml värsket sidrunimahla
• 15 ml Cherry Heeringi likööri
• 30 ml Miyagikyo Single Malt 10 Whiskeyt
• 15 ml Martini Rosatot
• 30 ml D.O.M Benedictine'i likööri
• 15 ml Cointreau'd
• 80 ml jahutatud magusat marjateed
• 20 ml ananassimahla
• 1 baarilusikas grenadiinisiirupit
• 1/2 baarilusikat Fee Brothers Plum Bitterit

Autor: Sigrid Sarv

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga.
Alkohol võib kahjustada teie tervist!


Eesti baaridaam Sigrid Sarv pääses prestiižika konkursi Peter F. Heering Sling Award finaali

Ühe maailma tähtsaima kokteilivalmistamise võistluse Peter F. Heering Sling Award finaali pääses sel aastal esimest korda ka Eesti. Meie riiki esindab 2014. aastal oma kokteiliga O'Polo Sling Sigrid Sarv, kes valiti žürii- ja rahvahääletusel 17 parima hulka üle kogu maailma.

Peter F. Heering Sling Award on ülemaailmne kokteilivalmistamise võistlus, kus baarmenid ja amatöörist kokteililoojad võistlevad klassikalisest Singapore Slingist inspireeritud parima kokteili valmistamises.

Koos Eestiga pääsesid konkursil edasi veel Armeenia, Austraalia, Belgia, Brasiilia, Kanada, Taani, Inglismaa, Saksamaa, Hongkong, Indoneesia, Itaalia, Uus-Meremaa, Norra, Poola, Šveits ja USA. Peter F. Heering Sling Awardi järgmine voor toimub 26. augustil Londonis, kus rahvus-vaheline žürii valib välja viis parimat, kes võistlevad pea-auhinna nimel suures finaalis BCB Bar Conventil Berliinis 7. ja 8. oktoobril.

Singapore Slingi kokteili staarkomponendiks on legendaarne Heering Cherry liköör, mida valmistatakse Taanis kasvanud küpsetest kirssidest. Selleks kasutatakse ainult naturaalseid koostisosi, sealhulgas haruldast kirsisorti 'Stevns', mis kasvab peamiselt Skandinaavias. Enne pudelisse villimist küpseb magus kirsimaitseline liköör tammevaadis vähemalt kolm aastat.

Nagu moodsas maailmas kohane, on Sigridi kokteilil ka oma Facebooki-lehekülg: www.facebook.com/opolosling. Sealt saab ka infot, kuidas sotsiaalmeedia kaudu Sigridit toetada. Ikkagi - meie naine suurel rahvusvahelisel võistlusel!