Kuigi hiinlaste vast tärganud armastus konjaki vastu ja üüratu aasia turg võimaldaks vähese vaevaga realiseerida kogu toodangu, peab Braastad oluliseks, et ka Põhjamaades nende konjakit pruugitaks. Tallinnas toimunud degustatsioonil reastas Antoine Braastad (pildil) oma konjakid vanuse järgi ja võrdles neid naljaviluks parfüümide klassifikatsiooniga.

V.S. (vanus 2–6 aastat) – kergesti joodav, puiduse maitsega konjak. Seda konjakievolutsiooni alguses olevat napsu kõrvutas prantslane odekolonniga. Aroomilt on V.S. puuviljane, maitses on tunda pähkli- ja vanillinoote. Järelmaitse on heale konjakile sobivalt pikk ja kauakestev. Sobib konjakikokteilide komponendiks, näiteks koos šampanja ja jääga. Sooja konjakijoogi valmistamiseks kuumuta värskelt pressitud apelsinimahl, lisa sorts konjakit ja supilusikatäis mett.

V.S.O.P. – 6–9 aastat vaadis on lisanud puidusele maitsele huvitavaid finesse. Maitsebukett on nüansirikas. Algne pähklimaitse asendub peagi lillelise ja ürdimaitselise tundega. Sügav, rikas ja värske impulss taandub ning suhu jääb ootamatult pikk kuivatatud virsikute ja tammevaadi dekadentlik järelmaitse. Võrdluseks toob prantslane tualettvee.

X.O. – vahemikus 12–25aastasel konjakil on kergelt pähkline aroom ja pehme puuviljane maitse, mis muudab joogi feminiinseks. Konjaki aroom on kompleksne ja kauakestev. Lillelisust saadab kuivatatud puuviljade, viigimarja ja aprikoosi küps aroom, mis jääb pikalt kestma ka järelmaitses. Lõhnamaailmast toob tootja võrdluseks parfüümid.

X.O. superior (15–40 aastat) – intensiivne ja jõuline, keskmiselt 25 aastat prantsuse tammes laagerdunud, eliitkonjak. Pikas järelmaitses on tunda ka pehmust. Konjaki kvaliteeti hinnatakse ka selle järgi, mida kauem püsib konjakimaitse suus. Konjakimaja lipulaeva võrdleb Braastad oma lemmikparfüümiga – Chanel No 5.

Konjakiga koos kohvi ei jooda

Konjakit tuleb nautida ja Antoine Braastad soovitab seda teha tulbikujulisest klaasist 20 kraadi juures. Nii on konjakis tunda nii happelisust, täidlust, mineraalsust, vanilli kui ka puuviljasust.

Kohv muudab konjaki liialt soojaks, maitses tuleb esile vaid alkohol ning puuviljased ja pähklised nüansid lähevad kaotsi. “Cafe avec on skandinaavlaste komme,” sõnab prantslane ning soovitab kohvi ja konjaki vahele juua klaas vett. “Šokolaadile, eriti piimašokolaadile, on konjak aga sobiv kaaslane”. Teadaolevalt aitab konjak toitaineid absorbeerida ja seedida. Ühtlasi mõjub lõdvestavalt ja rahustavalt ning aitab tõsta madalat vererõhku.
Erilised šokolaadidNii nagu konjakitootmises, saame ka šokolaadide puhul rääkida premier cru aedadest. Parimad kasvualad Los Anconés (Santo Domingo), Maralumi (Papua New Guinea), Mangaro (Madagascar) ja Mokaya (Mexico). Prantsuse šokolaadimeister Michel Cluizel on üks vähestest šokolaaditootjatest, kes perefirmana kontrollib oma tootmist alates kakaooast kuni šokolaaditahvlini. Hoolikalt valitud kakaooad ja pikaaegsed suhted kasvatajatega on põhjus, miks neid maailmas kõrgelt hinnatakse. Pühendumise kvaliteedile tähendab ka vastutustundlikke otsuseid tooraine valikul, kusjuures kõik nauditavad maitsenüansid pärinevad selleks valitud kakaooast endast. Michel Cluizel šokolaadi proovis toorainena Dominici peakokk Allar Oeselg. Eriti hästi harmoneerus šokolaad piparkookide ja konjakiga.

Šokolaaditrühvlid

100 ml vahukoort
300 g vähemalt 70%list šokolaadi
sorts konjakit
paar kuivatatud virsikut

Kuumuta vahukoor väiksemas paksupõhjaga potis, kuhu tükelda juurde 200 g šokolaadi ja sulata tasasel tulel. Lisa konjaki ja sega ühtlaseks pehmeks massiks. Vormi toidukile või kilekinnaste abil sobiva suurusega pallid ja aseta serveerimisalusega mõneks tunniks külmkappi. Suluta alles jäänud osa šokolaadist ja kasta täidisepallid kahvli abil šokolaadi ning aseta seejärel küpsetuspaberiga kaetud alusele. Kaunista hangunud komme virsikutükkidega.

Piparkook ja šokolaadimousse

100 g šokolaadi
1 muna kollane
70 g vahukoort
sorts konjakit
200 g piprakooke

Sulata šokolaad, sega hulka vahukoor ja lahtiklopitud munakollane. Lisa konjak ja klopi hästi vahule. Saadud kreem tõsta piparkookidele.ÕllesoovitusTraditsiooniliseks jõuluõlleks sobib Pulsi Jõululegend 5,4% Eesti oma õlletootjalt

Tumeda ja vürtsika klassikalise jõuluõlle aroomis on tunda kadakat. Õlle magusas maitses on kergelt mõrkjas nüanss. Kadakad ja vürtsid harmoneeruvad hästi Eesti traditsiooniliste jõuluroogadega, nagu sealiha ja verivorstid. Harmoneerub hästi ka mahedamate juustudega.

Mitte väga traditsiooniline jõuluõlu Mikkeller Hoppy Lovin Christmas. 7,8%

Kui tekib soov pruukida seaprae juurde midagi kergemat kui jõuline porter, siis see India Pale Ale ingveriga pruulitud õlu tasub proovimist. Maitses on tunda kerget pähklisust ja aroomis troopilisi vilju, järelmaitses ingverit ning mõrkjas maitse jääb pikemalt kestma. Sobib koos kergemate jõulutoitude ja lambaroogadega. Tasub proovida ka magusa kõrvale.

James Ramsden,
õllespetsialist ja õllelokaali Drink Bar omanik