Šampanja maailmakuulsaks saamisel on oma roll mitmel Prantsusmaa valitsejal, kes läbi ajaloo on šampanja kihina saatel tähistanud suuri võite ja elu tipphetki. Seda kuulsusrikast jooki valmistatakse Prantsusmaal, vaid Champagne’i regioonis, kolmest põhilisest viinamarjasordist – Pinot Noir, Chardonnay ja Pinot Meunier. Tõenäoliselt ei ole see juhus, või vähemalt kõik šampanjaaustajad võiksid nii mõelda, et kõik Prantsusmaa kuningad on kroonitud just Reimsi linnas, mis asub Champagne’i regiooni südames. Küllap kuningad juba teadsid, kuhu tasub end sisse seada.

Prantsusmaalt naasin seekord uue lemmiku Duval-Leroy šampanjaga. Côte des Blancs’i südames, Vertus’s 1859. aastal loodud ja siiani perekonna omanduses olevas šampanjamajas toodetud Duval-Leroy non-vintage Brut on suurepärane segu Pinot’ ja Chardonnay vaid Grand Cru ja Premier Cru aedadest pärinevatest marjadest. Kaunis kuldse tooniga selge kollane värv ja siidised mullid teevad joogi minu jaoks vastupandamatuks. Peen ja elegantne järelmaitse paneb janunema uue sõõmu järele.

Kuidas šampanjat nautida?

Kui Raymond Duval-Leroy 1911. aastal lõi Premier Cru Brut šampanja, tundis ta esimesena valgete lillede aroomi. Kõigepealt võtkegi minut, et värsket ja kergelt lillelist aroomi sõõrmeis tunda. Piisavalt pikk järelmaitse ei lase naudingul liiga kiiresti lõppeda. Võttes arvesse aastavahetuse pidulaua rikkust ja maitsete küllust, on raske leida universaalsemat jooki, mis nende roogadega paremini kokku sobiks.

Lisaks kirjeldatud non-vintage-šampanjadele tasub kindlasti proovida ka demi-sec’i ja extra-brut’i, aastakäigu jookidest rääkimata. Mõistagi pakub Duval-Leroy midagi ka rosé austajatele oma suurepärase Brut Rosé kujul.

Šampanjat peetakse naiselikuks joogiks ja Prantsusmaal tegutseb edukalt šampanjatootjate tsunft, kuhu kuuluvad vaid naised. Teiste seas Duval-Leroy šampanjamaja omanik ja juht Carol Duval-Leroy koos oma veinimeistri Sandrine Logette-Jardiniga, kes on loonud suisa cuvée Femme de Champagne’i. Daamid iseloomustavad tabavalt oma kätetööd – tugev nagu teemant ja õrn nagu parfüüm. Cuvée de Femme on valmistatud Pinot Noiri ja Chardonnay marjadest, mis on pärit mõisa parimatelt Grand Cru põldudelt.

Kuigi šampanja on tuntud rohkem aperitiivi ehk isutekitajana, harmoneerub ta suurepäraselt mitmesuguste delikatessidega.Enne serveerimist hoia šampanjat vähemalt veerand tundi jahutusnõus, milles on vesi pooleks jääga. Serveerimistemperatuur peab jääma 7–10 kraadi vahemikku. Vaid sel temperatuuril saate tunnetada selle võrratu joogi mineraalsust ja peenete mullide värelust. Tänu pokaali piklikule kujule on šampanja aroomi kontsentratsioon suurem ja mulle moodustub rohkem.

Vastupidi filmidest nähtud avamisviisile ei ole heaks tavaks korki suure kaarega lennutada ning pool sisust raisku lasta. Korgi soliidseks avamiseks eemalda kõigepealt foolium, seejärel keera lahti korki kinni hoidev traat. Hoides ühe käega korgist ja teise käega pudeli põhjast, päästa kork veidi liikuma. Survet käega tagasi hoides lase korgil liikuda kuni pudelisuuni ning siis korki veidi külje peale väänates lase tekkinud pilust gaas väikese visinaga välja ja eemalda kork täielikult. Šampanjat vala mõõduka joana, et ta üle pokaali ei vahutaks. Klaas täida kuni 2/3 selle mahust.

Ka meie poodide veiniriiulitele on tekkinud arvestatav valik häid vahuveine ja šampanjat nii väikestelt perefirmadelt kui suurtelt korporatsioonidelt. Oma lemmiku peaksid leidma nii rosé kui ka blanc de blancs’i sõbrad, ja minu lemmik on samuti saadaval.VeinisoovitusValpincia Verdejo D.O 2011, Rueda, Hispaania

Verdejo viinamari ja mereannid on klassikaline kombinatsioon. Tuurafilee õrna tekstuuri ja mahlakusega harmoneerub kergelt happeline Valpincia Verdejo vein hästi. Selle õlgkollase värvusega veini aroomis on tunda mangot ja pirni. Elegantne ja täidlane maitse on tulvil puuviljasust ja heas tasakaalus hapet. Järelmaitse on meeldivalt pikk. Sobib serveerida nii aperitiiviks kui ka oliivide, valge juustu ja kuivatatud puuviljadega.

Modernse Rueda piirkonna suurus on 7600 hektarit, see paikneb Segovia ja Valladolidi provintsis. Selles veinipiirkonnas tegutseb 40 veinikeldrit ehk bodegas’t ja Valpincia on hea näide piirkonnale iseloomulikest veinidest, millel on pisut mere lõhna ja maitset.

Selle hea hinna ja kvaliteedi suhtega veini avastasin, ostes jõulukuuske Riketsi aianduskeskusest, kus lisaks lilledele on arvestatav veinivalik.